Khaled al-Asaad: Ο αρχαιολόγος που θυσίασε τη ζωή του για να προστατέψει τα αρχαία από το Ισλαμικό Κράτος

18 Αυγούστου 2015. Ο αρχαιολόγος που θυσίασε τη ζωή του για να προστατέψει τα αρχαία από το Ισλαμικό Κράτος

Γονατιστός περιμένει τον αποκεφαλισμό του. Είναι ο Σύριος αρχαιολόγος Δρ. Khaled al-Asaad, επικεφαλής της ανασκαφής στο Palmir (Παλμύρα). Ο Khaled al-Asaad αρνήθηκε να αποκαλύψει την τοποθεσία των θησαυρών και αρχαιοτήτων του Tadmur (η σύγχρονη Παλμύρα) που είχε κρύψει πριν την άφιξη του ΙΣΙΣ.

Ο Αλ-Άσαντ αποκεφαλίστηκε στην πλατεία μπροστά από το μουσείο στο οποίο εργαζόταν για περισσότερα από 50 χρόνια.Το ακρωτηριασμένο σώμα του κρεμάστηκε στη συνέχεια σε ένα φωτεινό σηματοδότη. Ο Khalid al-Assad ήταν ο βασικός φροντιστής των αρχαιοτήτων της Παλμύρας,και τον Ιούλιο του 2015 αιχμαλωτίστηκε από μαχητές του ISIS.

Παρά τα εκτενή βασανιστήρια,δεν φανέρωσε την τοποθεσία των θησαυρών του Μουσείου και εκτελέστηκε στην κεντρική πλατεία της Παλμύρας.Όταν έγινε σαφές ότι οι μαχητές θα αιχμαλωτίσουν την Παλμύρα,οι επιστήμονες με επικεφαλής τον Αλ Άσαντ έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρύψουν τις μοναδικές και ανεκτίμητες αρχαιότητες της Παλμύρας. Ήταν αυτός που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στη σωτηρία εκατοντάδων τεχνουργημάτων, μεταφέροντάς τα από την Παλμύρα σε ασφαλή τοποθεσία.

Ο Khaled al-Asaad μιλούσε πέντε γλώσσες εκτός από έξι αρχαίες, ιδιωματικές γλώσσες, μερικές από τις οποίες έχουν εξαφανιστεί πλέον.Αρκετές ευρωπαϊκές χώρες του πρόσφεραν κατοικία και ιθαγένεια, αλλά αρνήθηκε να εγκαταλείψει τη Συρία.

Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους αρχαιολόγους στον κόσμο, και η ανθρωπότητα του χρωστάει ευγνωμοσύνη.

Humans of Kalamata

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.