Λαϊκή εναντίωση στους Ταλιμπάν – Αιματηρές διαδηλώσεις σε πόλεις του Αφγανιστάν

Στο Αφγανιστάν, οι Ταλιμπάν ετοιμάζονται για το σχηματισμό κυβέρνησης, ενώ στη Τζαλαλαμπάντ, τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες και περισσότεροι σήμερα.

Δεκάδες τραυματίστηκαν, από πυρά των Ταλιμπάν εναντίον διαδηλωτών, οι οποίοι κατέβασαν τη σημαία της ισλαμιστικής οργάνωσης και προσπάθησαν να υψώσουν την εθνική σημαία.

Αρκετοί άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα στην αφγανική πόλη Ασανταμπάντ όταν μαχητές Ταλιμπάν άνοιξαν πυρ εναντίον ανθρώπων που ανέμιζαν τη σημαία του Αφγανιστάν σε ένα συλλαλητήριο για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας, δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές αν οι απώλειες οφείλονται στα πυρά των Ταλιμπάν ή στο ποδοπάτημα που προκάλεσαν.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης χωρίς αναφορές για σοβαρή βία στην ανατολική πόλη Τζαλαλαμπάντ και έναν τομέα της επαρχίας Πάκτια.

Οι διαδηλώσεις από ανθρώπους που ανεμίζουν την αφγανική σημαία, αφού καταστρέψουν τη λευκή σημαία των Ταλιμπάν σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης, είναι οι πρώτες ενδείξεις λαϊκής εναντίωσης στους Ταλιμπάν.

Ο πρώτος αντιπρόεδρος και αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος Αμρουλάχ Σάλεχ, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα μέτωπο εναντίωσης στους Ταλιμπάν, εκφράζοντας την υποστήριξή του στις διαδηλώσεις.

Να σημειωθεί πως το Αφγανιστάν γιορτάζει στις 19 Αυγούστου την ανεξαρτησία του το 1919 από τον βρετανικό έλεγχο.

Όπως μετέδωσε το BBC συνολικά συνολικά 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα και γύρω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ταλιμπάν.

Ο αξιωματούχος, μίλησε ανώνυμα στο πρακτορείο Reuters, είπε ότι οι θάνατοι προκλήθηκαν από πυροβολισμούς ή τα θύματα ποδοπατήθηκαν στον πανικό της φυγής.

Μάλιστα προέτρεψε τα πλήθη στις πύλες να πάνε σπίτι τους αν δεν έχουν το δικαίωμα να ταξιδέψουν και είπε ότι οι Ταλιμπάν «δεν θέλουν να βλάψουν» κανέναν στο αεροδρόμιο.

Το αεροδρόμιο της Καμπούλ παραμένει υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ αλλά οι γύρω δρόμοι φυλάσσονται από τους Ταλιμπάν.

Μάρτυρες έχουν αναφέρει ένοπλα μέλη εμποδίζουν άτομα, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με έγγραφα, να μπουν στις εγκαταστάσεις του αεροδρομίου.

Οι χώρες της Δύσης συνεχίζουν την απομάκρυνση των πολιτών τους και των Αφγανών που εργάστηκαν για αυτές.

Ωστόσο πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ταλιμπάν χτύπησαν και εμπόδισαν πολλούς Αφγανούς να φτάσουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Η Ουάσιγκτον κατηγορεί τους Ταλιμπάν πως αθετούν την υπόσχεσή τους να επιτρέψουν ανεμπόδιστη πρόσβαση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ σε όλους όσοι θέλουν να φύγουν.

Το Πεντάγωνο όμως δηλώνει ότι οι δυνάμεις εκεί δεν μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους προκειμένου να φτάσουν στην Καμπούλ και στο αεροδρόμιο.

Ο πρόεδρος Μπάιντεν με τη σειρά του δεν απέκλεισε την περίπτωση δυνάμεις του αμερικανικού στρατού και πέραν τις 31 Αυγούστου, ωσότου ολοκληρωθεί η επιχείρηση εκκένωσης όλων των Αμερικανών που απομένουν στη χώρα.

Παρά τις επικρίσεις που συνεχίζει να δέχεται για την αποχώρηση από το Αφγανιστάν ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχίζει να υποστηρίζει πως ήταν ανέφικτο να αποχωρήσουν τα στρατεύματα των ΗΠΑ από την εμπόλεμη χώρα δίχως να δημιουργηθεί κάποιας μορφής «χάος».

Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν Ασράφ Γκάνι που διέφυγε στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αρνείται ότι εγκατάλειψε την χώρα με «καρότσια γεμάτα χρήματα» και εξακολουθεί να ισχυρίζεται ότι έφυγε από τη χώρα μετά από σύσταση της ομάδας για την ασφάλεια του.

Στο μεταξύ ανεξάρτητα από το ποιος έχει την εξουσία στην χώρα το οικονομικό χάος έχει συνθλίψει το Αφγανιστάν.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέστειλε τις χορηγήσεις στη χώρα, λόγω της «αβεβαιότητας» που επικρατεί.

Και ενώ συμβαίνουν αυτά μέσα και έξω από τη χώρα, ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει πως η Τουρκία παραμένει διατεθειμένη να αναλάβει την προστασία του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, εργάζεται για να διεξαχθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της G20 για το Αφγανιστάν το Σαββατοκύριακο, μετά την κατάληψη σχεδόν ολόκληρης της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν γράφουν δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου.

Ο κ. Ντράγκι θα συζητήσει σήμερα την κατάσταση στο Αφγανιστάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας, τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.