ΣΟΥΔΑΝ: ΣΦΑΙΡΕΣ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΑ κατά διαδηλωτών στο Χαρτούμ

Σοβαρά επεισόδια ταράζουν την πρωτεύουσα του Σουδάν, με την αστυνομία να αντιμετωπίζει με δακρυγόνα και πυροβολισμούς στον αέρα τους διαδηλωτές που ζητούν παραίτηση του προέδρου Ομάρ Μπασίρ. Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν με αφορμή τις υψηλές τιμές τροφίμων και καυσίμων, ωστόσο αντιμετωπίστηκαν με τόση καταστολή που οι πολίτες ζητούν την απομάκρυνση του προέδρου.

Όπως καταγγέλλουν πολίτες, αλλά και η Διεθνής Αμνηστία στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, που ξεκίνησαν την περασμένη Τρίτη έχουν χάσει τη ζωή τους περίπου 60 άτομα. Τα 37 στη διάρκεια της εβδομάδας και 22 μέσα στο σαββατοκύριακο.

Σύμφωνα με βίντεο που αναρτούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σήμερα πολλές εκατοντάδες πολίτες έχουν συγκεντρωθεί στις όχθες του Γαλάζιου Νείλου, του ποταμού που διασχίζει την πρωτεύουσα του Σουδάν, Χαρτούμ, τραγουδούν πατριωτικά τραγούδια και φωνάζουν συνθήματα για ειρήνη, ελευθερία και το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης, αλλά και το δημοφιλές σύνθημα της Αραβικής Άνοιξης «Ο λαός θα ρίξει το καθεστώς».

Τους διαδηλωτές «επιτηρούν» ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, έφιπποι αστυνομικοί, αλλά και τεθωρακισμένα της αστυνομίας.

Η σημερινή κινητοποίηση γίνεται υπό την αιγίδα των επαγγελματικών σωματείων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, Ούμα και Δημοκράτες Εθνικιστές.

Θέλουν να καταθέσουν στην προεδρία το αίτημά τους να παραιτηθεί ο επί 29 πρόεδρος της χώρας, Μπασίρ, που κατέλαβε την εξουσία με πραξικόπημα το 1989.

Ζητούν κυβέρνηση τεχνοκρατών «που θα ικανοποιεί όλους τους Σουδανούς πολίτες και την κοινωνία».

Στα γεγονότα έχουν παρέμβει με κοινή δήλωσή τους ΗΠΑ, Βρετανία, Νορβηγία και Καναδάς, που δηλώνουν ανήσυχοι για τις καταγγελίες για καταστολή και αστυνομική βία από την κυβέρνηση, αλλά και τη χρήση πραγματικών πυρών, με αποτέλεσμα τον θάνατο διαδηλωτών.

Ο στρατός της χώρας πάντως δηλώνει ότι στηρίζει τον Ομάρ Μπασίρ, που έπειτα από μία εβδομάδα συγκρούσεων, υποσχέθηκε ότι θα καταθέσει μέτρα «ανακούφισης των πολιτών», ώστε να επέλθει ξανά ειρήνη στη χώρα.

Πηγή:efsyn.gr

 

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.