Καταρρέει η δημοφιλία της Kamala Harris και δείχνει ότι δεν είναι ικανή στην πολιτική

Κατάρρευση της δημοφιλίας της Kamala Harris καταγράφεται σε όλες τις δημοσκοπήσεις, όπου η κάποτε «αυριανή πρόεδρος των ΗΠΑ εν αναμονή», δεδομένης και της ηλικίας του τωρινού αρχηγού του κράτους, ο οποίος δεν προσβλέπει σε δεύτερη θητεία (καλά-καλά δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει την πρώτη θητεία του) εμφανίζει εξαιρετικα αρνητικό ισοζύγιο θετικών-επικριτικών γνωμών.

Ειδικότερα, η Kamala Harris αποδεικνύεται, μόλις έξι μήνες μετά την ορκωμοσία της ως ο λιγότερο δημοφιλής (σε αντίστοιχη φάση της θητείας του) αντιπρόεδρος των ΗΠΑ από τη δεκαετία του ’70 και εξής.

Δύο πρόσφατες έρευνες φέρουν την Harris να συγκεντρώνει ποσοστό αποδοχής της τάξης του 46% μόλις, ενώ οι αρνητικές γνώμες κυμαίνονται στο 48%. Μάλιστα στη μία από τις έρευνες, αυτήν της YouGov για λογαριασμό του Economist το 40% των ερωτηθέντων φέρεται να έχει “πολύ αρνητική” γνώμη. Ακόμα και ο πρόεδρος Biden ο οποίος δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής «περνά τη βάση» με ποσοστά 51,3% έναντι 44,9% (ισοζύγιο +6,4%).

Οι Al Gore και Dick Cheney εξασφάλιζαν ποσοστά άνω του 60% στο πρώτο εξάμηνο και ο ίδιος ο Biden ως αντιπρόεδρος του Obama άνω του 50%. Μόνο ο αμέσως προηγούμενος αντιπρόεδρος Mike Pence βρισκόταν κάτω από το 50%, αλλά και αυτός με οριακά θετικό ισοζύγιο με 44% αρνητικές και 49% θετικές.

Περισσότερο ανησυχητικό για τα επιτελεία των Δημοκρατικών είναι το γεγονός ότι τις χειρότερες επιδόσεις της παρουσιάζει η αντιπρόεδρος μεταξύ των νεώτερων ψηφοφόρων. Σύμφωνα πάντα με τη YouGov, στην ηλικιακή κατηγορία 18-29 ετών οι δυσμενείς για την Χάρις γνώμες ανέρχονται στο 41%, ενώ οι θετικές περιορίζονται στο 36%.

Ιδιαίτερο πρόβλημα εμφανίζει η αντιπρόεδρος και στους Ισπανόφωνους. Αλλά αυτό εξηγείται εύκολα από το γεγονός ότι το κύριο καθήκον που της ανέθεσε ο Biden το προηγούμενο διάστημα ήταν η μεταναστευτική πολιτική, όπου η Kamala Harris κατάφερε να απογοητεύσει και τις δύο πλευρές του φάσματος της κοινής γνώμης. Οι μεν συντηρητικότεροι την επικρίνουν για την απροθυμία της επί πολλές εβδομάδες να επισκεφθεί τα σύνορα, οι δε υπέρμαχοι της άρσης των περιορισμών για την αυστηρή έκκλησή της προς τους κατοίκους της Κεντρικής Αμερικής «Μην έρθετε στις ΗΠΑ».

Όλα αυτά προστίθενται στο αντικειμενικό γεγονός ότι όταν έλαβε το χρίσμα η Harris (με άμετρη στήριξη από το κατεστημένο των Δημοκρατικών και το «σύστημα Clinton») ήταν ελάχιστα γνωστή έξω από την Καλιφόρνια, της οποίας υπήρξε Γενική Εισαγγελέας και κατόπιν γερουσιαστής.

Αλλά και στη λειτουργία του γραφείου της λέγεται ότι υπάρχουν προβλήματα, ενώ η συνέντευξή της στο NBC τον Ιούνιο άφησε απορίες για τις επικοινωνιακές της δεξιότητες.

Η εικόνα αυτή έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται (για την αποφυγή «ατυχημάτων») ο ρόλος της στην καμπάνια για τις ενδιάμεσες εκλογές του 2022. Λ.χ. δεν προβλέπεται επίσκεψή της σε δύσκολες πολιτείες, όπως η Αριζόνα, την οποία κέρδισε στις εκλογές ο Ν.Τραμπ και την έχασε «στα χαρτιά», όταν εμφανίστηκαν εκατομμύρια επιστολές ψήφοι «από το πουθενά»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.