Γιατί «βουλιάζει» η Amazon

Οι αμερικανικές μετοχές υποχώρησαν χθες, Παρασκευή 30 Ιουλίου και κατέγραψαν απώλειες για την εβδομάδα, καθώς οι μετοχές του Amazon.com έπεσαν μετά την πρόβλεψη χαμηλότερης αύξησης των πωλήσεων της εταιρείας, αλλά ο S&P 500 εξακολουθεί να σημειώνει κέρδη για έκτο συνεχόμενο μήνα.

Οι μετοχές της Amazon.com Inc βυθίστηκαν 7,6% – η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον Μάιο του 2020 – αφού η εταιρεία ανέφερε αργά την Πέμπτη τα έσοδα για το δεύτερο τρίμηνο, που ήταν κατώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών και προειδοποίησε ότι η αύξηση των πωλήσεων θα μειωθεί τα επόμενα τρίμηνα καθώς οι πελάτες άρχισαν να βγάινουν από το σπίτι για τις αγορές τους.

Οι μετοχές άλλων διαδικτυακών και τεχνολογικών κολοσσών που τα πήγαν καλά κατά τη διάρκεια του lockdown του περασμένου έτους, συμπεριλαμβανομένης της μητρικής της Google, της Alphabet και του Facebook, ήταν επίσης χαμηλότερες.

Ωστόσο η Αmazon έχει κι άλλα προβλήματα.

Πρόστιμο 746 εκατ. ευρώ

Η αρχή προστασίας δεδομένων του Λουξεμβούργου (CNPD) επέβαλε πρόστιμο στην Amazon ύψους 746 εκατομμυρίων ευρώ για μη συμμόρφωση με τους κανόνες απορρήτου της ΕΕ.

Η απόφαση ελήφθη στις 16 Ιουλίου και η ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι «η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων από την Amazon δεν ήταν σύμφωνη με τον Γενικό Κανονισμό της ΕΕ για την Προστασία Δεδομένων».

Η αρχή προστασίας δεδομένων ζητά επίσης «αναθεωρήσεις πρακτικών», οι οποίες δεν αναφέρονται λεπτομερώς στο έγγραφο.

Όμως, ίσως να υπάρχει κάτι περισσότερο από τα αποτελέσματα της Amazon πίσω από την πτώση της μετοχής της στη Wall Street.

Επενδύσεις δισεακτομμυρίων

Η Amazon.com Inc πρέπει να δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια για να επεκτείνει το σύστημα αποθήκευσης και παράδοσης.

Η εταιρεία αγωνίζεται να ανταποκριθεί στη ζήτηση, παρόλο που οι αγοραστές βγαίνουν έξω από το σπίτι και επιστρέφει σε μια πορεία πωλήσεων παρόμοια με αυτή πριν από το lockdown.

Πέρυσι, η Amazon απέκλεισε τα εμπορεύματα από τις αποθήκες για εβδομάδες, επειδή της έλειπαν οι άνθρωποι και ο χώρος για ασφαλή αποθήκευση. Το θέμα προβληματίζει ακόμη και σήμερα, δήλωσε ο Andrea Leigh, αντιπρόεδρος στην εταιρεία βελτιστοποίησης ηλεκτρονικού εμπορίου Ideoclick, ο οποίος παλαιότερα εργαζόταν στην Amazon.

«Η Amazon εξαντλεί τον διαθέσιμο χώρο. Επίσης ξεμένει και από εργαζόμενους», είπε.

REUTERS/AMIT DAVE

Ακόμη και αφού η εταιρεία σχεδόν διπλασίασε τις αποθήκες και το δίκτυο μεταφορών της τους προηγούμενους 18 μήνες, έχει μπροστά της σημαντικές επενδύσεις, για να μην αναφέρουμε το κόστος από την πρόσληψη και την κατάρτιση προσωπικού. Η Amazon αναγκάστηκε να αυξήσει τους μισθούς νωρίς και να προσθέσει μπόνους για να προσελκύσει εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης, οι οποίοι σήμερα ανέρχονται σε 1.335.000.

Πρέπει επίσης να επαναφέρει τον στόχο του για μονοήμερες παραδόσεις Prime στις Ηνωμένες Πολιτείες. «Όλα αυτά αποτελούν μέρος ενός πολυετούς επενδυτικού πλάνου για εμάς», δήλωσε ο οικονομικός διευθυντής Μπράιαν Ολσάβσκι στους αναλυτές την Πέμπτη.

Η αντίδραση των μετόχων

Για τους μετόχους, οι δαπάνες της Amazon για τη διασφάλιση μακροπρόθεσμων κερδών εις βάρος του βραχυπρόθεσμου κέρδους είναι στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχει αναπτύξει για 27 χρόνια, δοκιμάζοντας μερικές φορές την υπομονή της Wall Street.

Τι λένε οι αναλυτές

«Η βραδύτερη ανάπτυξη και οι αυξημένες επενδύσεις καθιστούν τις μετοχές πιο προκλητικές», ανέφεραν αναλυτές της JPMorgan.

Η Amazon σχεδιάζει να προσθέσει 517 εγκαταστάσεις στην παγκόσμια υποδομή διανομής της τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων εφοδιαστικής MWPVL International. Αυτό είναι 176 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια επιπλέον των 402 εκατομμυρίων που έχει ήδη.

REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Η Amazon δεν σχολίασε την ακρίβεια αυτών των εκτιμήσεων, αλλά είπε ότι προχωρά σε επέκταση των υποδομών της. Τους τελευταίους 12 μήνες, οι κεφαλαιουχικές δαπάνες και οι μισθώσεις εξοπλισμού αυξήθηκαν κατά 74% στα 54,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σχεδόν διπλάσια από τον ρυθμό ανάπτυξης πριν από ένα χρόνο.

 Οι αναλυτές της Credit Suisse δήλωσαν ότι η αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών της Amazon είναι πιο σημαντική από την πορεία των εσόδων της.

«Ο καταναλωτής ανταποκρίνεται θετικά σε υψηλότερα/γρηγορότερα επίπεδα υπηρεσιών», ανέφεραν σε σημείωμά τους.

naftemporikigr με πληροοφρίες Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.