Πανδημίες χωρίς τέλος- Ο Α.Φάουτσι ζητά δισεκατομμύρια για δημιουργία προληπτικών εμβολίων: «Υπάρχουν ύποπτοι ιοί»!

Πανδημίες χωρίς τέλος φαίνεται να υπόσχονται οι Αμερικανοί. Τώρα πως μετά τον κορωνοϊό και την δημιουργία αυτών των γρήγορων εμβολίων έχουν προκύψει τουλάχιστον ακόμα 20 “βασικοί ύποπτοι ιοί” όπως λέει ο γνωστός και μη εξαιρετέος πλέον Α.Φάουτσι μόνο ορισμένοι γνωρίζουν.

Αυτό πάντως που ζητά είναι 2 δισεκατομμύρια για να δημιουργηθούν προληπτικά εμβόλια!

Η πανδημία θα αντιμετωπιστεί μάλλον σύντομα(!), αλλά οι Αμερικανοί θέλουν να είναι έτοιμοι για την επόμενη, ακόμα και σε ό,τι αφορά τα εμβόλια. Ο καθηγητής Ανοσολογίας και διευθυντής του Κέντρου Λοιμώξεων και Αλλεργιών των ΗΠΑ Αντόνιο Φάουτσι δήλωσε  στους New York Times ότι μέσα στο 2022 θα αρχίσει η αναζήτηση εμβολίων που θα αντιμετωπίζουν 20 βασικούς ύποπτους και εν δυνάμει επικίνδυνους για νέα πανδημία ιούς.

«Πιστεύω ότι το κονδύλιο που απαιτείται, περίπου 2 δισ. δολάρια, θα εγκριθεί και η προσπάθεια θα αρχίσει μέσα στο 2022. Έχω συζητήσει το θέμα και με τον πρόεδρο και άλλους», είπε.

Ο καθηγητής Γενετικής και διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Υγείας των ΗΠΑ Φράνσις Κόλινς συμφωνεί ότι τα κονδύλια θα εγκριθούν και θεωρεί το σχέδιο πολύ ενδιαφέρον. «Καθώς βλέπουμε στο μέλλον το επιτυχές τέλος της τρέχουσας πανδημίας, δεν θα πρέπει εν συνεχεία να επανέλθουμε στον προηγούμενο εφησυχασμό μας», είπε.

Το σκεφτικό είναι ότι μόλις τα δίκτυα επιτήρησης και επαγρύπνησης εντοπίσουν ένα νέο ιό να μεταφέρεται από τα ζώα στους ανθρώπους, η πολιτεία θα μπορεί να τον περιορίσει στην περιοχή και να φρενάρει την εξάπλωση παράγοντας εγκαίρως το εμβόλιο που θα είναι (αν υλοποιηθεί το πρόγραμμα επιτυχώς) έτοιμο.

Δηλαδή μιλάμε για μια παγκόσμια υγειονομική αστυνομία που θα έχει υπερεθνικές αρμοδιότητες με σκοπό να επιβάλλει Lockdown όπου κρίνει ότι πρέπει χωρίς να ρωτά τα κράτη.

Δεν θα χάνεται πολύτιμος χρόνος, όπως συνέβη με τον κορωνοϊό που στέρησε αμέτρητες ζωές και πάγωσε την παγκόσμια οικονομικά λέει ο Α.Φάουτσι. Έχει μεγάλη σημασία να έχουμε το εμβόλιο “στο χέρι”.

Στόχος είναι να περιορίζονται αυτές οι εξάρσεις σε μικρές περιοχές και να μην αντιμετωπίσουμε ξανά παγκόσμια απειλή. Τα “προληπτικά” εμβόλια ήταν ιδέα του καθηγητή Μπάρνεϊ Γκράχαμ, υποδιευθυντή στο Κέντρο Ερευνών Εμβολίου στο Εθνικό Ίδρυμα Αλλεργιών και Λοιμώξεων των ΗΠΑ. Είχε πρωτομιλήσει για αυτό το 2017, σε μια συνάντηση των επικεφαλής των ιδρυμάτων υγείας των ΗΠΑ.

Παλιότερα πιο αραιά, αλλά πλέον όλο και πιο συχνά, κάποιος ιός ξεπηδάει από το πουθενά και απειλεί να προκαλέσει πανδημίας. Το 1997 ήταν η γρίπη των πτηνών, το 2002 o SARS (οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) από κορωνοϊό, το 2009 ήταν το στέλεχος H1N1 της γρίπης των χοίρων, το 2012 ήταν ο ιός Chikungunya (από κουνούπια) το 2013 ήταν ο MERS (κορωνοϊός, Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής με θνητότητα 33%), το 2014 ο Έμπολα, το 2016 ο Zίκα.

Σε κάθε πρωτοεμφανιζόμενη απειλή οι επιστήμονες έπεφταν με τα μούτρα στην προσπάθεια παρασκευής εμβολίου, αλλά μόλις η έξαρση περιοριζόταν και δεν εξελισσόταν σε πανδημία, οι προσπάθειες ατονούσαν γιατί σταματούσε και η απαραίτητη για τις έρευνες χρηματοδότηση τους (κρίμα ήθελαν να έχουμε πανδημία διαρκείας για να παράγουμε τα εμβόλια).

Πέτυχαν να κάνουν μόνον ένα εμβόλιο για τον Έμπολα, που όμως ήταν αποτελεσματικό μόνον για ένα στέλεχος και για καμία από τις μεταλλάξεις του. Όμως, ούτε για τον Έμπολα που παρουσιάζει 50% θνητότητα θα τους άφηναν να συνεχίσουν τις έρευνες αν δεν ήταν τόσο σταθερά επανεμφανιζόμενος και αν δεν τους απασχολούσαν οι πολλοί μετανάστες από την Αφρική.

Τώρα το αμερικανικό Ίδρυμα Μελετών Μεταδοτικών Ασθενειών κατάρτησε μια λίστα με τις 20 οικογένειες ιών που θεωρούνται πιο απειλητικές για πρόκληση επιδημιών ή πανδημιών.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν πλέον λεπτομέρειες για την αρχιτεκτονική δομή και τα ευάλωτα σημεία κάθε μίας ιικής φαμίλιας. Υπάρχουν ήδη επαρκή στοιχεία για να προχωρήσουν τα εμβόλια για τον αιμορραγικό πυρετό της Λάσα αλλά όχι ακόμα για τον ιούς Chikungunya και Ζίκα που μεταδίδονται από κουνούπια.

Για να προχωρήσουν οι έρευνες στους 20 βασικούς ιούς που είναι “κόκκινο πανί” πρέπει να χρηματοδοτηθούν τα πανεπιστήμια και οι ερευνητές τους, «αλλά και να υπογραφούν συμφωνίες συνεργασίας με τις φαρμακευτικές εταιρίες για την μαζική παραγωγή εμβολίων σε περίπτωση ανάγκης», είπε ο Άντονι Φάουτσι.

Ο Φάουτσι επιμένει να γίνει το ίδιο τουλάχιστον για 10 από τις 20 επικίνδυνες οικογένειες ιών μέσα στην επόμενη πενταετία όπως με το εμβόλιο του κορωνοϊού.

Έτσι θα υπάρχει ένα “πατρόν” για άμεση παρασκευή εμβολίου σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο ίδιος αισιοδοξεί παρότι απαιτούνται κατ΄ αρχήν 2 δισ. δολάρια. «Είναι όντως πολλά τα λεφτά», λέει o Φάουτσι, συμπληρώνοντας όμως «αλλά μετά από αυτά που πάθαμε, μάλλον θα τα δώσουν».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.