Πρόκληση από Ερντογάν και Τατάρ: Ανακοίνωσαν άνοιγμα μέρους της Αμμοχώστου – Η σκληρή απάντηση της Αθήνας

Το άνοιγμα του 3,5% της περιοχής της Αμμοχώστου ανακοίνωσαν πριν από λίγο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ. Eν μέσω απειλών προς την ΕΕ, ο Ερντογάν κάλεσε τους Ελληνοκύπριους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους υπό τον όρο βεβαία ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Μιλώντας από την κατεχόμενη Λευκωσία, όπου πραγματοποιήθηκε στρατιωτική παρέλαση ανήμερα της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε ότι είναι καιρός η περιοχή να περάσει στο επόμενο βήμα, καθώς και ότι έχει έρθει η στιγμή της επόμενης φάσης. «Το Βαρώσι, που για χρόνια ήταν στην αδράνεια, αντί για σύμβολο της μη λύσης και του αδιεξόδου, θα γίνει σύμβολο για το μέλλον ευμάρειας της Κύπρου» ανέφερε ο κ. Ερντογάν, σημειώνοντας ότι «δεν εποφθαλμιούμε τα εδάφη και τις περιουσίες κανενός, ούτε να το κάνουν κι αυτοί για το ψευδοκράτος.

Λίγη ώρα πριν, την είδηση είχε αναγγείλλει και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ: «Με απόφαση του υπουργικού μας συμβουλίου, το καθεστώς της στρατιωτικής ζώνης της περιοχής που αντιστοιχεί στο 3,5% του κλειστού Βαρωσιού θα καταργηθεί και θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της πρωτοβουλίας μας για το Βαρώσι», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εμπρηστική ομιλία Ερντογάν

Σε μια εμπρηστική ομιλία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ενρτογάν που έφτασε παράνομα από χθες στα Κατεχόμενα, αφού τόνισε τη σημασία της ημέρας για τους Τουρκοκυπρίους που «κέρδισαν την ελευθερία τους» καθώς ήταν «αλυσοδεμένοι», είπε πως η Τουρκία στέκεται μαζί με τους μάρτυρες και όσους έχασαν την ζωή τους. «Τώρα δεν φοβόμαστε είμαστε ελεύθεροι χάρη στους μάρτυρες και τις θυσίες τους», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε τους Ελληνοκυπρίους ότι μπλοκάρουν εδώ και χρόνια τη λύση, λέγοντας ότι είναι «αποσυνδεδεμένοι από την πραγματικότητα», έχουν «μαξιμαλιστικές θέσεις», είναι «κακομαθημένοι» και δεν έχουν καμία πρόθεση να μοιραστούν κάτι με τους Τουρκοκυπρίους.

«Έχουν τις ίδιες προθέσεις όπως είχαν στον παρελθόν. Στο Μπουργκενστόκ και στο Σχέδιο Ανάν ήμουν παρών. Είχαμε συνομιλίες. Έκαναν υποσχέσεις που δεν τήρησαν. Ζήτησαν δημοψήφισμα και είπαν ΟΧΙ ενώ στο βορρά είπαν ΝΑΙ» είπε.

Ακολούθως ο Ερντογάν εξαπέλυσε πυρά και κατά της Ε.Ε, σημειώνοντας πως ενώ υποσχέθηκαν βοήθεια προς τους Τουρκοκυπρίους, τελικά έλεγαν ψέματα. Για τις παραινέσεις και τα διαβήματα που έγιναν τις προηγούμενες μέρες από Ευρωπαίους πριν από την άφιξή του στην Κύπρο και τις ανακοινώσεις, ο Ερντογάν απάντησε: «Δεν θα πάρουμε άδεια από εσάς για τις όποιες ανακοινώσεις».

Για το Κυπριακό, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε πως δεν πρέπει κανείς να αναμένει πισωγυρίσματα. «Δεν θα περάσουμε άλλα 50 χρόνια. Ο Τατάρ στην Γενεύη έκανε μια ρεαλιστική πρόταση 2 κρατών και επιμένουμε σε αυτή. Η διαδικασία μπορεί να συνεχιστεί μόνο μεταξύ δυο ίσων κρατών».

Το κλειδί της λύσης, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πρώτα η αναγνώρισης του ψευδοκράτους. Στην Κύπρο είπε υπάρχουν δυο διαφορετικοί λαοί, με διαφορετική, γλώσσα, θρησκεία και πολιτισμό, ανέφερε και επομένως, σημείωσε, η όποια λύση πρέπει να βασίζεται σε αυτή την πραγματικότητα.

Σχετικά με την Αμμόχωστο αφού χαιρέτισε τις ανακοινώσεις Τατάρ είπε ότι πλέον δεν υπάρξουν νέα παράπονα στο Βαρώσι, αφού οι όποιες ανησυχίες θα εξαλειφθούν με το άνοιγμα του 3,5 % της περιοχής. «Δεν έχουμε μάτια για τη γη κανενός», δήλωσε, τονίζοντας ότι η περιοχή θα γίνει σύμβολο ευημερίας στην περιοχή.» Κάλεσε του Ελληνοκυπρίους να κάνουν αιτήσεις στην επιτροπή που έχει συστήσει το ψευδοκράτος για να πάρουν πίσω τις περιουσίες τους, υπό τον όρο βέβαια, ότι θα αναγνωρίσουν την Τουρκοκυπριακή διοίκηση.

Τι είπε για την Ανατολική Μεσόγειο

Όσον αφορά στα ζητήματα της Ανατολική Μεσόγειου τόνισε ότι η Άγκυρα θα προστατεύσει τα δικαιώματα της Τουρκίας και των Τουρκοκυπρίων. Εμείς κάναμε πρόταση για τη σύγκληση μιας Διάσκεψης της Ανατολικής Μεσογείου με όλα τα ενδιαφερόμενα κράτη και η συγκεκριμένη πρόταση είναι ακόμη στο τραπέζι, ανέφερε. «Αυτοί που κάνουν τα στραβά μάτια είναι αυτοί που κλιμακώνουν την ένταση. Αφήνω την απόφαση για το ποιος πραγματοποίησε μονομερείς δραστηριότητες και ποιος αύξησε την ένταση στη συνείδηση της διεθνούς κοινότητας», τόνισε ο Ερντογάν επαναλαμβάνοντας πως Τουρκία και ψευδοκράτος θα κάνουν όσα μπορούν για υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Επιπλέον έκανε λόγο για ορισμένους κύκλους που ενοχλούνται με την επίσκεψη στα κατεχόμενα και είναι εχθρικοί απέναντι στην Τουρκία. Σε αυτό το πλαίσιο φωτογράφισε την σημερινή τηλεδιάσκεψη με τίτλο “Η ενίσχυση των σχέσεων ΗΠΑ – Κύπρου στην σκιά της τουρκικής αδιαλλαξίας”, που πραγματοποιείται με αφορμή την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και στην οποία

θα μιλήσουν ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής Νάνσυ Πελόζι, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ , ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Βουλής, Γκρέγκορι Μικς , ο διευθύνων σύμβουλος της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής, Ντέιβιντ Χάρις, όπως επίσης και άλλοι 25 αντιπρόσωποι από την Βουλή και την Γερουσία.

«Ανεξάρτητα από το πώς περάσουν 47, 147 ή 247 χρόνια, ο Τουρκοκύπριος λαός δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ανεξαρτησία και την ελευθερία του», είπε.

Πηγή: sigmalive.com/ ΣΚΑΙ/ΑΠΕ

Πηγή ΦΩΤΟ: Φιλελεύθερος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.