4ο κύμα Covid-19 «προ των πυλών» στη Γερμανία – Χτύπησε ήδη την Βρετανία

Η Γερμανία δείχνει ότι βρίσκεται προ των πυλών για το 4ο κύμα Covid-19 ή αλλιώς την ινδική μετάλλαξη αυτού μετά τις δραματικές δηλώσεις του του κορυφαίου Γερμανού  λοιμωξιολόγου του νοσοκομείου Charité του Βερολίνου Κρίστιαν Ντρόστεν που δήλωσε ότι η χώρα πρέπει να λάβει αμέσως σοβαρά υπόψη την παραλλαγή Δέλτα του κορωνοϊού.

Η Γερμανία αποτελεί την δεύτερη χώρα που δίνει τόσο ψηλά την απειλή “Δέλτα” και αυτό θα έχει όπως φαίνεται αντίκτυπο για όλη την ΕΕ. Ήδη η Βρετανία παρά το ότι αποτελεί πρότυπο για τους εμβολιασμούς πηγαίνει ακόμα ένα μήνα σχεδόν πίσω το ‘άνοιγμα” με ότι αυτό αφορά την Ελλάδα για τον τουρισμό.

Ή αλλιώς πως θα “γεμίσουν τα ταμεία”. Η αγωνία προφανώς είναι και για την Ελλάδα καθώς όπως έχει αποδείξει είναι μια χώρα που ακολουθεί πιστά τις γερμανικές “οδηγίες” και αυτές φοβούμαστε μην είναι για ακόμα μια φορά το “σφράγισμα” με ότι αυτό και αν σημαίνει για την οικονομία.

«Έχω φτάσει εν τω μεταξύ στο σημείο να πω ότι είμαστε σε μάχη τώρα στη Γερμανία με την παραλλαγή Δέλτα είπε ο Γερμανός επικεφαλής λοιμωξιολόγος.

»Πρέπει να την πάρουμε πολύ σοβαρά υπόψη από τώρα και στο εξής», δήλωσε ο επικεφαλής της πανεπιστημιακής κλινικής του εν λόγω νοσοκομείου στο διαδικτυακό Συνέδριο για τις μολυσματικές ασθένειες και την τροπική ιατρική.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου το ποσοστό της παραλλαγής Δέλτα στη Γερμανία σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε μία μόνο εβδομάδα και ανέρχεται πλέον σε 6%.

Τις προηγούμενες εβδομάδες, αυτό το ποσοστό είχε μείνει σταθερά γύρω στο 2% σε εθνικό επίπεδο.

«Αυτό μου θυμίζει την αρχή της επιδημίας B.1.1.7 (της βρετανικής παραλλαγής) στη Γερμανία, οπότε η κατάσταση ήταν η ίδια.

»Τώρα στη Γερμανία η κατάσταση είναι κάπως συγκρίσιμη με αυτήν στην Αγγλία τον Μάιο», πρόσθεσε ο διαπρεπής λοιμωξιολόγος.

Στη Βρετανία, η μεταδοτική παραλλαγή του Δέλτα κυριάρχησε μέσα σε λίγες εβδομάδες παρά τα υψηλά ποσοστά εμβολιασμού.

«Η παραλλαγή Δέλτα επίκειται να γίνει η κυρίαρχη παραλλαγή παγκοσμίως, λόγω της αυξημένης μεταδοτικότητάς της», τόνισε η Σουαμινάθαν, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Οι ερευνητές μελετούν τη δέλτα ήδη από τον εντοπισμό της στην Ινδία τον Οκτώβριο του 2020 και ανακάλυψαν ότι έχει δύο μεταλλάξεις στην ακίδα πρωτεΐνης που βοηθούν τον κορωνοϊό να κολλήσει σε υγιή κύτταρα. Αυτές οι μεταλλάξεις τη ώθησαν να γίνει πιο μολυσματική. Σύμφωνα με Βρετανούς αξιωματούχους, η Δέλτα είναι 60% πιο μολυσματική από τη βρετανική μετάλλαξη Αλφα.

Υπάρχουν επίσης μερικές μελέτες που υποδηλώνουν ότι προκαλεί μεγαλύτερα ποσοστά νοσηλείας, παρόλο που τα δεδομένα είναι ακόμη περιορισμένα.

Οι βρετανικές μελέτες δείχνουν ότι τόσο το εμβόλιο της Pfizer-BioNTech όσο και της AstraZeneca είναι αποτελεσματικά στην προστασία από τη μετάλλαξη όταν χορηγούνται και οι δύο δόσεις. Ωστόσο, η αποτελεσματικότητά τους μειώνεται στο 33% εάν χορηγείται μόνο η μία δόση. Αυτός είναι ένας λόγος που οι κυβερνήσεις πιέζουν πλέον να διασφαλίζεται ότι οι πολίτες λαμβάνουν και τις δύο δόσεις.

Στη Βρετανία, όπου η κυβέρνηση προηγουμένως ευνοούσε την καθυστέρηση της δεύτερης δόσης, οι κάτοικοι πλέον ενθαρρύνονται να ολοκληρώσουν τους εμβολιασμούς τους.

Λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα στη Βρετανία, η εκεί κυβέρνηση ανέβαλε την άρση όλων των μέτρων, η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 21 Ιουνίου, έως τις 19 Ιουλίου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.