WSJ: Πώς η αύξηση επιτοκίων από τη Fed θα βυθίσει την τουρκική λίρα

Η απαρχή της νομισματικής σύσφιξης από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα μπορούσε να προκαλέσει αναταράξεις στις αναδυόμενες αγορές που εξαρτώνται από το αμερικανικό δολάριο, με πρώτη την Τουρκία, γράφει η Wall Street Journal.

H τουρκική λίρα, σημειώνει το δημοσίευμα, δέχθηκε πιέσεις τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές επιχειρούν να εκτιμήσουν αν η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα υποχωρήσει στις πιέσεις του προέδρου Ερντογάν να μειώσει τα επιτόκια.

Αλλά μία μείωση των επιτοκίων θα μπορούσε να ρίξει την τουρκική λίρα ακόμη πιο χαμηλά, την ώρα που ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας περιορίζει ήδη την αγοραστική αξία του νομίσματος.

Η τουρκική οικονομία είναι ανάμεσα στις πιο ευάλωτες εν όψει μηνυμάτων από πλευράς Fed ότι θα αυξήσει τα επιτόκια.

Κι αυτό γιατί ένα ισχυρό δολάριο δυσχεραίνει την Τουρκία από την αποπληρωμή του χρέους της σε ξένο νόμισμα.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έστειλε μήνυμα πως θα αυξήσει τα επιτόκια ως το τέλος του 2023, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι υπολογιζόταν τον Μάρτιο.

Αυτό θέτει σε κίνδυνο την πολιτική της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.

Μία κίνηση προς νομισματική σύσφιξη από πλευράς ΗΠΑ «θα είχε τεράστιο αρνητικό αντίκτυπο για τις αγορές και θα ήταν πολύ αρνητική για τα περιουσιακά στοιχεία των αναδυόμενων αγορών», δήλωσε ο Ντάνιελ Γουντ, διευθυντής χαρτοφυλακίου της William Blair Investment Management, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.

«Η Τουρκία πιθανότατα θα υποφέρει δυσανάλογα δεδομένης της εξάρτησής της από συναισθήματα έντονου ρίσκου από διεθνείς επενδυτές».

Ένα πιο ισχυρό δολάριο θα ενίσχυε την πίεση προς την λίρα Τουρκίας. Η λίρα έφτασε σε ρεκόρ χαμηλότερο από 8,8 ανά δολάριο στις αρχές Ιουνίου, όταν ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε πως είναι επιτακτική ανάγκη η κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια για να μειώσει το κόστος για τις επιχειρήσεις.

Είπε μάλιστα ότι αναμένει τη μείωση τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.