Τι μας λέει Σκοπιανός Υπουργός εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι; Εχει δίκιο;

Γραφει ο Γιώργος Βενετσανος

Οι Έλληνες όντας φιλειρηνικό έθνος και κόντρα στα αισθήματα τους, έδωσαν μια ειρηνική λύση σταθεροποιώντας και βάζοντας σε διεθνείς θεσμούς το μέχρι πρότινος θνησιγενές κρατίδιο της FYROM, κλείνοντας έτσι μια υπόθεση 30 και βάλε ετών, που μας έτρωγε απίστευτο διπλωματικό κεφάλαιο και επιδιώκοντας την ειρήνη και την συνεργασία στην περιοχή μας. Η «Συμφωνία των Πρεσπών» ήταν εξαιρετικά δύσκολη και αυτό γιατί πόνεσε τους πολίτες της Ελλάδος στο σύνολο τους και πιο πολύ τους κατοίκους της περιφέρειας της Μακεδονίας οι οποίοι έβλεπαν να υφαρπάζει το όνομα της περιοχής τους έστω και με γεωγραφικό προσδιορισμό ένα γειτονικό κρατίδιο, που η μόνη σχέση που έχει με το όνομα είναι ότι κατέχει μέρος της Ρωμαϊκής Μακεδονίας, μιας και η Αρχαία των Μακεδόνων Βασιλέων βρίσκεται κατά την μεγάλη της πλειοψηφία εντός του σύγχρονου Ελληνικού κράτους. Σήμερα η περιοχή της (πρώην Ρωμαϊκής Μακεδονίας) εκτείνεται ως επί το πλείστων στην επικράτεια τριών γειτονικών κρατών: στην Ελλάδα ανήκει η μισή περίπου έκταση της περιοχής όπου κατοικεί ο μισός πληθυσμός της, στην «Βόρεια Μακεδονία» ανήκει σχεδόν το 40% της έκτασης και στη Βουλγαρία περίπου το 10% στην περιοχή του Μπλαγκόεβγκραντ. Είπαμε ότι πόνεσε τον λαό μας αλλά και τον αντίστοιχο της FYROM, στους οποίους κάποιοι ανεγκέφαλοι είχαν σερβίρει ότι είναι απόγονοι των αρχαίων Μακεδόνων και του Μεγάλου Αλέξανδρου, φτιάχνοντας έναν ιστορικό μύθο, που ουδεμία σχέση είχε με την πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ενοποιητικό στοιχείο στον λαό τους και να αποκτήσουν το ιστορικό βάθος που τους έλειπε.
Η Συμφωνία των Πρεσπών αντικατέστησε την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995 και κατήργησε τη συνταγματική ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας – Република Македонија» και την προσωρινή ονομασία «πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας – Поранешна југословенска Република Македонија», και στα αγγλικά «Former Yugoslav Republic of Macedonia – FYROM», μετονομάζοντας και αναγνωρίζοντας καθολικά τη χώρα ως «Δημοκρατία Βόρειας Μακεδονίας – Република Северна Македонија». Οι Πρέσπες έβαλαν αρκετά πράγματα στην θέση τους, ένα από αυτά ήταν ότι ξεκαθάρισε ότι δεν έχουν καμία σχέση με την αρχαιότητα. Η συγκεκριμένη Συμφωνία δεν μπορεί να αντικατασταθεί από κάποια άλλη συμφωνία ή συνθήκη και δεν μπορεί να ανακληθεί. Οι διατάξεις της είναι νομικά δεσμευτικές και για τα δύο μέρη από άποψη Διεθνούς Δικαίου και θα παραμείνει σε ισχύ επ’ αόριστων.
Τι κάνεις όμως όταν η μια πλευρά σέβεται απόλυτα τους όρους της Συμφωνίας και η άλλη πλευρά εξακολουθεί να καταφεύγει σε γελοιότητες όπως αυτή στο Euro 2020 όπου είδαμε σε παγκόσμια μετάδοση Σκοπιανούς στις εξέδρες με πανό «Μακεδονία» και περικεφαλαίες σε στυλ Μέγας Αλέξανδρος ή όταν ο Σκοπιανός Υπουργός εξωτερικών Μπουγιάρ Οσμάνι, δηλώνει ότι: «Η Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Μακεδονίας (FFM) είναι ένας ανεξάρτητος και μη κερδοσκοπικός οργανισμός που είναι εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο ως ένωση και ως εκ τούτου δεν χρηματοδοτείται από το κράτος. Η Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρεται σε ιδρύματα που λαμβάνουν κρατική επιχορήγηση», «Δεν μπορούμε να υποχρεώσουμε την ποδοσφαιρική ομάδα μας να αλλάξει το όνομα στη φανέλα».
Λοιπόν είτε ο σκοπιανός ΥΠΕΞ πιάνεται αδιάβαστος (σαν κάποιον δικό μας που δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο αλλά το υπέγραψε) ή το παίζει πονηρός. Να του σκαλίσουμε λοιπόν λίγο την μνήμη, η «Συμφωνία των Πρεσπών» γράφει στο άρθρο 3 παράγραφος 4 τα εξής: «τα μέρη δεσμεύονται να μην επιχειρούν, υποκινούν, υποστηρίζουν και ανέχονται οιαδήποτε πράξη ή δραστηριότητες μη φιλικού χαρακτήρα που στρέφονται κατά του άλλου μέρους…», επίσης στο μέρος 1 άρθρο 5 ξεκαθαρίζεται ότι: «από την θέση σε ισχύ της παρούσας Συμφωνίας, τα μέρη θα χρησιμοποιούν το όνομα και τις ορολογίες του Άρθρου 1(3) σε όλους τους σχετικούς διεθνείς, πολυμερείς και περιφερειακούς Οργανισμούς, θεσμούς και fora, περιλαμβανόμενων όλων των συναντήσεων και αλληλογραφίας και σε όλες τις διμερείς σχέσεις τους με όλα τα Κράτη-Μέλη των Ηνωμένων Εθνών»
Όταν υπάρχει μια συμφωνία και προσπαθούν όχι μόνο οι πολίτες των Σκοπίων αλλά και εκπρόσωποι της κυβέρνησης της «Република Северна Македонија» να την καταπατήσουν, είναι μαθηματικός βέβαιο ότι θα γεννηθούν αντιδράσεις ακόμα και σφοδρές εντός της Ελλάδος. Στους θερμοκέφαλους και ανόητους της γειτονικής μας χώρας κάποιοι πρέπει να τους βάλουν στην θέση τους. Αυτοί λοιπόν που ασκούσαν πιέσεις στην χώρα μας (Αμερική και Γερμάνια για διαφορετικούς λογούς η κάθε μια), ας πάρουν την πρωτοβουλία να βάλουν στην θέση τους τους θερμοκέφαλους και ανόητους των Σκοπίων, οι οποίοι εξακολουθούν να παραβιάζουν κατάφορα την συμφωνία, πρόσφατο περιστατικό αυτό στο Euro 2020, αλλιώς βλέπω να ξαναγυρνάμε στο σημείο μηδέν τινάζονται όλα στον αέρα και ζητάμε να πάρουν το όνομα που είχαν: Μπανόβινα του Βαρδάρη (σερβοκροατικά: Вардарска бановина, προφ. Βάρνταρσκα Μπανόβινα), ήταν μια επαρχία ή μπανόβινα του Βασιλείου της Γιουγκοσλαβίας μεταξύ των ετών 1929 και 1941. Πρωτεύουσα της επαρχίας ήταν τα Σκόπια και περιλάμβανε το έδαφος που σήμερα ανήκει στη Βόρεια Μακεδονία και όχι μόνο αλλά αν έχουν όλοι τους λίγο μυαλό, καταλαβαίνουν ότι δεν συμφέρει καμία πλευρά μια τέτοια εξέλιξη.
Στις 8 Ιουνίου 2021, ο Κος Μπάιντεν πρόεδρος των ΗΠΑ, υπέγραψε Διάταγμα με το οποίο θα επιβάλει κυρώσεις σε όσα φυσικά και νομικά πρόσωπα τολμήσουν να αμφισβητήσουν την συμφωνία των Πρεσπών. Σύμφωνα με τα λεγόμενα σας Κε Πρόεδρε «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα». Περιμένουμε ως πολίτες της Ελλάδος όχι κάτι τρομερό, αλλά να τηρήσετε αυτά τα οποία είπατε και εμείς εδώ θα είμαστε, για να τα δούμε να μετουσιώνονται σε πράξεις προς στην πολιτική ηγεσία των Σκοπίων αλλά και σε φυσικά και νομικά πρόσωπα της «Република Северна Македонија που αμφισβητούν και παραβιάζουν την συμφωνία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.