Ο «απομονωμένος» Ερντογάν, εκτός από τον Μπάϊντεν, συναντάται και με τον Μακρόν

Παρ’ ότι συχνά ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτηρίζεται ως «απομονωμένος» από τη διεθνή κοινότητα, το πρόγραμμά του κατά τη επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ φαίνεται ότι είναι ιδιαίτερα «φορτωμένο» με συναντήσεις με ιδιαίτερα σημαντικά πρόσωπα στο διεθνές προσκήνιο.

Εκτός, λοιπόν, της συνάντησής του με τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάϊντεν, στην οποία, αν και δεν αναμένεται να λυθούν τα μεγάλα αμερικανο-τουρκικά προβλήματα, αλλά τουλάχιστον να γίνει ένα πρώτο βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων των δύο χωρών, τώρα γίνεται γνωστό ότι επίκειται και συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν.

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, Le Figaro, «ο Μακρόν ανακοινώνει ότι θα συναντηθεί με τον Ερντογάν λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ». Ειδικότερα, ανακοίνωσε ότι θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του «λίγο πριν» τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που πρόκειται να ξεκινήσει τη Δευτέρα 14 Ιουνίου.

Ατζέντα Μακρόν

Με αφορμή, λοιπόν, την σχεδιαζόμενη συνάντηση, ο Γάλλος πρόεδρος υπογράμμισε πως, «όταν είμαστε μέλη του ίδιου οργανισμού (σ.σ. ΝΑΤΟ), δεν μπορούμε να αποφασίζουμε την απόκτηση εξοπλισμού που δεν επιτρέπει τη διαλειτουργικότητα (σ.σ. ρωσικά συστήματα, S-400), δεν μπορούμε να αποφασίζουμε να διεξάγουμε μονομερείς επιχειρήσεις που είναι αντίθετες με τα συμφέροντα των συνασπισμών που έχουμε δημιουργήσει (σ.σ. Συρία, Λιβύη, κ.λ.π.». Παρατήρησε, δε, ότι ο ίδιος επιθυμεί «μια αποσαφήνιση» για όλα αυτά από την Τουρκία.

Ο Μακρόν κάλεσε γενικότερα το ΝΑΤΟ σε μια «στρατηγική αναδιοργάνωση» για τη «διαμόρφωση ενός σαφούς πλαισίου στις σχέσεις μεταξύ των συμμάχων», επισημαίνοντας «ασυνέπειες» που δεν έχουν «επιλυθεί».

Η Σύνοδος Κορυφής, πρόσθεσε, θα πρέπει να επικεντρωθεί σε θέματα ασφάλειας στην ευρωπαϊκή ήπειρο, σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του θεσμού που ο Μακρόν είχε χαρακτηρίσει πριν από 18 μήνες «ως εγκεφαλικά νεκρό».

Σταδιακη εξομάλυνση;

Ως γνωστόν, οι σχέσεις Γαλλίας – Τουρκίας εδώ και πάνω από ένα έτος, έχουν βρεθεί στο ναδίρ, εξαιτίας της Συρίας, της Λιβύης, χωρών της κεντρικής Αφρικής όπου «παραδοσιακά» παίζει ρόλο η Γαλλία, της Ανατολικής Μεσογείου και του Καυκάσου.

Με αφορμή την τρίτη τουρκική εισβολή στη Συρία, εναντίον των Κούρδων, ο Μακρόν μίλησε για «εγκεφαλικά νεκρό ΝΑΤΟ», ενώ αργότερα ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε τον Γάλλο πρόεδρο για «ρατσισμό» και «ισλαμοφοβία», ενώ, σε εντελώς προσβλητικούς τόνους, είχε ότι έχει πρόβλημα με την ψυχική υγεία του (!).

Παρά ταύτα, προ διμήνου, στην προσπάθεια να σπάσει ο πάγος, οι δυό τους είχαν τηλεφωνική συνομιλία. Επίσης, προ ημερών, μετά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στο Παρίσι βρέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Κατα τον Τούρκο πρέσβη στο Παρίσι, μάλιστα, ήδη υπάρχει αναθέρμανση γαλλο-τουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, παρά τον «κλάδο ελαίας» που φέρεται να κόμισε στη γαλλική πρωτεύουσα ο Μ.Τσαβούσογλου, σημαντική μερίδα του γαλλικού Τύπου ναι μεν είδε προσπάθειες για εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά κοινή εκτίμηση ήταν ότι για κάτι τέτοιο θα χρειαστεί καιρός.

Βεβαίως, η εξέλιξη των σχέσεων Γαλλίας – Τουρκίας αφορά άμεσα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι η χώρα μας, όχι μόνο «ψωνίζει» πανάκριβα οπλικά συστήματα από τη Γαλλία, αλλά κυρίως επειδή το Παρίσι εμφανίζεται να δηλώνει -τουλάχιστον στην παρούσα συγκυρία- στενός «σύμμαχος» της Αθήνας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Στο μεταξύ, και στην Τουρκία ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται στη συνάντηση Μπάϊντεν – Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τις περισσότερες εκτιμήσεις στον τουρκικό Τύπο, αν και δεν αναμένεται τα αρθούν τα σοβαρά «αγκάθια» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις, εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία για μια «θετική ατζέντα» (!).

Κατά την εφημερίδα, Hürriyet, «πρωταρχικός στόχος των δύο χωρών είναι η διατήρηση των σχέσεων. Διαφορές όπως οι S-400 και οι τρομοκρατικές οργανώσεις (σ.σ. η Αγκυρα θεωρεί τους Κούρδους «τρομοκράτες») δεν αποτελούν θέματα που δύνανται να επιλυθούν άμεσα και εύκολα στο πλαίσιο μιας συνομιλίας. Ως εκ τούτου, θα επικεντρωθούν περισσότερο σε τομείς που προσφέρονται για συνεργασία».

Η εφημερίδα, Sabah, εκτιμά ότι «δεν πρέπει να αναμένεται αρνητική έκβαση από τη συνάντηση των δύο προέδρων. Ωστόσο, δεν θα ήταν ορθό να αναμένεται η επίτευξη συμβιβασμού ή η διεξαγωγή μιας διαπραγμάτευσης τέτοιας έκτασης που θα οδηγούσε σε αποκατάσταση των διμερών σχέσεων».

Η αντιπολιτευόμενη, φιλο-κεμαλική, Sözcü, παραθέτει τις εκτιμήσεις του πρώην πρέσβη, Sukru Elekdağ, ο οποίος σημειώνει ότι «η αναφορά του Ερντογάν για μία “νέα, λευκή σελίδα” στις σχέσεις των δύο χωρών δεν είναι ρεαλιστική, με τα υφιστάμενα προβλήματα να περιλαμβάνουν τη FETÖ (σ.σ. Γκιουλενιστές), τους S-400, τις κυρώσεις CAATSA και τη σύμπλευση (σ.σ. των ΗΠΑ) με την Ελλάδα και την Κύπρο σε θέματα θαλάσσιας δικαιοδοσίας στην Αν. Μεσόγειο». Εντούτοις, όπως επισημαίνει, ο Μπάϊντεν «δεν πρόκειται να θυσιάσει την Τουρκία, λόγω της γεωστρατηγικής σημασίας της».

Ο τουρκικός Τύπος, επίσης, παρουσιάζει τη δήλωση της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Πσάκι, ότι ο Μπάϊντεν, στην πρώτη του επίσκεψη στο εξωτερικό, έδωσε προτεραιότητα στη συνάντηση με τον Ερντογάν, κάνοντας λόγο για «μια σχέση στην οποία υπάρχουν τομείς και ευκαιρίες όπου πιστεύουμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε εποικοδομητικά, αλλά και τομείς όπου έχουμε σοβαρές διαφωνίες».

Πηγή: lawandorder.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.