Τέσσερις στους 10 Γάλλους θεωρούν το κόμμα της Λεπέν ακίνδυνο για τη δημοκρατία

Ανησυχητικά είναι τα ευρήματα δημοσκόπησης στη Γαλλία, όπου περίπου 42% των ψηφοφόρων θεωρούν ότι ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός (RN) «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία», ενώ αυξάνονται τα ποσοστά των Γάλλων που δηλώνουν ότι συμφωνούν με τις ιδέες που εκφράζει το κόμμα της Μαρίν Λεπέν.

Επίσης, το ένα τρίτο των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι είναι ικανό να ασκήσει κυβερνητικά καθήκοντα.

Η δημοσκόπηση της Kantar Public που διενεργήθηκε για την εφημερίδα Le Monde και τη δημόσια ραδιοφωνία franceinfo, δείχνει επίσης ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων κρίνει πως η Μαρίν Λεπέν «θα ήταν καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Το ποσοστό των Γάλλων που εκτιμούν πως το RN «δεν αποτελεί κίνδυνο για τη δημοκρατία» αυξήθηκε κατά μία μονάδα σε σχέση με το 2020 και κατά έξι μονάδες από το 2017. Στον αντίποδα, το 49% των Γάλλων θεωρούν πως αποτελεί «κίνδυνο», αλλά αυτό το ποσοστό είναι μειωμένο κατά δύο μονάδες σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια ώρα αυξάνεται η προσχώρηση στις ιδέες του RN, με το 29% των ερωτηθέντων να δηλώνουν πως «συμφωνούν» με αυτές, εκτίμηση που αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες μέσα σε ένα έτος, χωρίς ωστόσο να φθάνει το ρεκόρ του 2014 (34%). Αντίθετα, υπάρχει μια σαφής πλειονότητα (62%) που δηλώνει πως «διαφωνεί» με τις ιδέες του RN (-5 μονάδες).

Επίσης, το ποσοστό των Γάλλων που δεν έχουν ψηφίσει ποτέ το κόμμα της Λεπέν, αλλά σκέπτονται να το κάνουν αυξάνεται κατά τέσσερις μονάδες, φτάνοντας το 12%.

Ένα σημαντικό ποιοτικό στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι περισσότεροι από τους μισούς Γάλλους (55%) θεωρούν ότι ο Εθνικός Συναγερμός είναι ικανός «να ανέλθει στην εξουσία», ποσοστό που σταθεροποιείται μετά την ισχυρή αύξηση που καταγράφηκε το 2019 (+7 μονάδες) και το 2020 (+9 μονάδες).

Όμως μόνο το 33% θεωρούν πως ο RN είναι ικανός να «συμμετάσχει σε κυβέρνηση», εκτίμηση που πάντως αυξήθηκε κατά τρεις μονάδες (31% για τους Ρεπουμπλικάνους του Μακρόν-LR, αύξηση επτά μονάδων), ενώ το 56% (-3 μονάδες) εκτιμά πως ο RN είναι «μόνο ένα κόμμα που έχει την τάση να συγκεντρώνει αντιπολιτευόμενες ψήφους».

Η «αποφασιστική» Λεπέν

Εξίσου ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της δημοσκόπησης σχετικά με τη Μαρίν Λεπέν, πρόεδρο του RN και υποψήφια για την προεδρία της χώρας. Η πλειονότητα των Γάλλων θεωρεί πως είναι «αποφασιστική» (67%) και «ικανή να λαμβάνει αποφάσεις» (53%) και το 37% (+2 μονάδες) εύχεται να είναι η υποψήφια του RN στις προεδρικές το 2022.

Παρ’ όλα αυτά μόνο το 24% (+2 μονάδες) εκτιμά πως «θα ήταν καλή πρόεδρος της Δημοκρατίας».

Επίσης, το 37% (+1 μονάδα) των Γάλλων εκτιμούν πως «είναι ικανή να συναθροίσει ψηφοφόρους πέρα από την παράταξή της» και το 42% θεωρούν πως «αντιλαμβάνεται τα καθημερινά προβλήματα των Γάλλων» (+3 μονάδες).

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.