Συμφωνία “α λά Λιβύη” έχουν στα «σκαριά» με την Παλαιστίνη οι Τούρκοι, όπως αναφέρουν την Παρασκευή τα τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με τη Yeni Safak, η επικύρωση της συμφωνίας Ασφαλείας και Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ανοίγει μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους. Βάσει της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2018, αλλά επικυρώθηκε και τίθεται σε ισχύ από σήμερα, οι παλαιστινιακές μονάδες επιβολής του νόμου θα μπορούν να λάβουν εκπαίδευση στην Αστυνομική Ακαδημία και στην Ακαδημία Στρατοχωροφυλακής και Ακτοφυλακής στην Τουρκία, ενισχύοντας έτσι τις δυνατότητες των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας έναντι του Ισραήλ. Επιπλέον, στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Τουρκία θα είναι σε θέση να παράσχει υποστήριξη, όπως οχήματα, εκπαίδευση και υλικοτεχνική βοήθεια για την αύξηση των δυνατοτήτων των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφάλειας και της ακτοφυλακής.
Επί της ουσίας, η Τουρκία θα εφαρμόσει λιβυκό μοντέλο στην Παλαιστίνη και βάσει των όσων αναφέρονται στα ρεπορτάζ, αποτελεί προάγγελο για υπογραφή ενός μνημονίου καθορισμού ΑΟΖ με την Παλαιστίνη. «Αυτή η συμφωνία θα είναι η αρχή, θα θέσει τα θεμέλια για μία συμφωνία επίσης καθορισμού ζωνών Θαλάσσιας Δικαιοδοσίας, καθώς επίσης και για άλλες συμφωνίες με το Παλαιστινιακό κράτος», υποστηρίζει ο πρόεδρος του ινστιτούτου Hüdra Par, Μεχμέτ Εσίν.
«Θα κατανοήσουμε τη σημασία της τις επόμενες ημέρες», αναφέρει ο πρόεδρος της διακοινοβουλευτικής επιτροπής φιλίας μεταξύ Τουρκίας-Παλαιστίνης και βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Χασάν Τουράν.
Ο αρχιτέκτονας του τουρκολιβυκού μνημονίου, ναύαρχος εν αποστρατεία, Τζιχάτ Γιαϊτζί, δηλώνει ενθουσιασμένος και υποστηρίζει ότι η συμφωνία που τέθηκε σε ισχύ είναι ιστορική.
«Με τη συμφωνία αυτή, η Τουρκία εκφράζει την υποστήριξή της στην Παλαιστίνη και ανοίγει μια νέα σελίδα. Η συνεργασία και οι ασκήσεις που προβλέπονται να πραγματοποιηθούν σε επίπεδο ακτοφυλακής θέτουν επίσης τα θεμέλια για μία συμφωνία μεταξύ Τουρκίας και Παλαιστίνης σχετικά με την οριοθέτηση ζωνών θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Με άλλα λόγια, αυτή η συμφωνία ήταν το πρώτο βήμα για την εφαρμογή του λιβυκού μοντέλου στην Παλαιστίνη. Ένας σημαντικός λίθος τέθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι ότι οι Παλαιστίνιοι αδελφοί μας θέλουν συμφωνία με την Τουρκία. Θα είναι προς το συμφέρον όλων, εάν υπογραφεί αυτή η συμφωνία. Το Ισραήλ θα κερδίσει 10.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα και η Αίγυπτος θα κερδίσει 14.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας περιοχής», υποστήριξε ο Τζιχάτ Γιαϊτζί.
Πηγή: Yeni Safak