«Χαστούκι» για Μέρκελ – Tι δείχνει δημοσκόπηση στη Γερμανία

Σε ιστορικό χαμηλό έχει φτάσει η κυρίαρχη συντηρητική συμμαχία της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, καταδεικνύοντας μια προφανή μετατόπιση των τάσεων των ψηφοφόρων στη Γερμανία.

Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της κυρίας Μέρκελ και το βαυαρικό κόμμα της, η Χριστιανοκοινωνική Ένωση, είδαν τη δημοτικότητά τους να «καταποντίζεται» στο 23% στην τελευταία ψηφοφορία που διεξήχθη για την κυριακάτικη έκδοση της Bild.

Η έρευνα σε 1.910 Γερμανούς έδειξε ότι η υποστήριξη για το μπλοκ CDU-CSU της κυρίας Μέρκελ είχε υποχωρήσει ξανά, από 24% την προηγούμενη εβδομάδα και έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο στην ιστορία των δημοσκοπήσεων.

Το Πράσινο Κόμμα διατήρησε το προβάδισμα με το 26% των ψήφων, αν και το ποσοστό του μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα από την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην τρίτη θέση, με 16%, βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, ο σημερινός συνεργάτης κατώτερου συνασπισμού με το CDU-CSU.

Το κεντροαριστερό SPD ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς θα ηγηθεί της προεκλογικής του εκστρατείας.

Θα αντιμετωπίσει λοιπόν την Ανναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων και τον υποψήφιο CDU-CSU Άρμιν Λάσετ στον αγώνα για τη διαδοχή της κυρίας Μέρκελ στην Καγκελαρία.

«Μήνας του μέλιτος» για τους Πράσινους;

Σε μια επίδειξη του πόσο αλλάζουν οι τάσεις των ψηφοφόρων, το Πράσινο Κόμμα έχει μετατραπεί από το περιθώριο όπου βρισκόταν, σε έναν υποψήφιο για να ηγηθεί της κυβέρνησης.

Εάν επιβεβαιωθούν οι τρέχουσες δημοσκοπήσεις στις εκλογές, οι Πράσινοι θα οδηγήσουν τη γερμανική κυβέρνηση με πιθανό εταίρο συνασπισμού ή δύο.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank με επικεφαλής τον Στέφαν Σνάιντερ σημείωσαν ότι όταν πρόκειται για επιλογές συνασπισμού, «τίποτα δεν είναι αδύνατο τουλάχιστον αριθμητικά».

«Οι υποψηφιότητες των Μπέρμποκ και Λάσετ ως υποψηφίων καγκελάριων βοήθησαν σαφώς τους Πράσινους να κερδίσουν έδαφος.

»Ίσως όχι μόνο να είναι ο ηγέτης της επόμενης κυβέρνησης, αλλά τώρα θα μπορούσαν να διορίσουν τον επόμενο καγκελάριο.

»Η τρέχουσα μεταβολή του αισθήματος των ψηφοφόρων επιτρέπει πολλές επιλογές συνασπισμού», ανέφεραν οι οικονομολόγοι σε σημείωμα την Παρασκευή.

Οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank δήλωσαν ότι συνεχίζουν να αποδίδουν μια οριακά υψηλότερη πιθανότητα σε μια κυβέρνηση συνασπισμού υπό την ηγεσία του CDU-CSU με τους Πράσινους έναντι ενός συνασπισμού που θα αποτελείται από τους Πράσινους με το SPD και τους Φιλελεύθερους (το κόμμα FDP).

Μόνο το δεξιό AfD έχει αποκλειστεί ως συνεργάτης από όλους τους άλλους.

Η διαχείριση του κορωνοϊού αποδυνάμωσε την κυβέρνηση

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ μετά από τέσσερις θητείες αναγγέλλει μια αλλαγή στη γερμανική πολιτική.

Όμως, η κρίση του κορωνοϊού επίσης διαμόρφωσε την κοινή γνώμη, κάτι το οποίο θα συνέβαινε μάλλον, όπως αναφέρει το CNBC με οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Ενώ ο αρχικός χειρισμός της κρίσης για τη δημόσια υγεία έλαβε επαίνους -κατάφερε να συγκρατήσει την αρχική εξάπλωση σχετικά υπό έλεγχο με ένα ισχυρό σύστημα ανίχνευσης των επαφών των κρουσμάτων και σύγχρονες νοσοκομειακές υποδομές που κράτησαν τους θανάτους σε χαμηλά επίπεδα- το τρίτο κύμα της πανδημίας ήταν ασυγκράτητο.

Επιπλέον, η εκστρατεία εμβολιασμού της χώρας ήταν αργή.

Μόνο το 9,7% του ενήλικου πληθυσμού της Γερμανίας έχει λάβει δύο δόσεις εμβολίου, ενώ το 34,3% έλαβε τουλάχιστον μία δόση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.