NOTAM εξέδωσε απόψε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας για τον κινέζικο πύραυλο, ο οποίος αναμένεται να εισέλθει ανεξέλεγκτα στην ατμόσφαιρα της γης τις επόμενες ώρες, με πιθανότερη χρονική στιγμή τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες τα σώματα ασφαλείας βρίσκονται σε μερική επιφυλακή.
Η Ελλάδα βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της πιθανής ζώνης εισόδου, αφού θραύσματα θα μπορούσαν υποθετικά να συντριβούν από τον 41.5° παράλληλο βορείως του Ισημερινού, στο ύψος της Θεσσαλονίκης) έως τον 40ό παράλληλο νοτίως του Ισημερινού στο ύψος της Νέας Ζηλανδίας).
Το διάστημα επιφυλακής είναι από το Σάββατο( 21:12 βράδυ, τοπική ώρα) , μέχρι την Κυριακή 9/5 στις 12:46, σύμφωνα με την ΕΡΤ.
Τα περισσότερα διαστημικά αντικείμενα καίγονται κατά την είσοδό τους στην ατμόσφαιρα της Γης και αυτό αναμένεται να συμβεί και με το μεγαλύτερο τμήμα του πυραύλου.
Ωστόσο, κάποια από τα εξαρτήματά του, όπως οι οδεύσεις των αερίων και οι δεξαμενές καυσίμων είναι κατασκευασμένα έτσι ώστε να αντέχουν στις υψηλές θερμοκρασίες και αυτά αναμένεται ότι θα φθάσουν έως την επιφάνεια της Γης.
Με βάση τον νόμο των πιθανοτήτων, το διαστημικό αντικείμενο θα πέσει είτε σε θάλασσα είτε σε κάποια ακατοίκητη περιοχή, ενώ αν η είσοδός του στην ατμόσφαιρα γίνει νύχτα, θα είναι θεαματική.
Πού εκτιμάται ότι θα πέσουν τα απομεινάρια του πυραύλου
Νωρίτερα, το αμερικανικό κέντρο διαστημικής έρευνας Aerospace Corporation είχε προβλέψει ότι το σημείο όπου τα απομεινάρια του πυραύλου θα εισέλθουν στην ατμόσφαιρα, βρίσκεται κοντά στο νησί της Νέας Ζηλανδίας, με τελευταία πρόβλεψη για την επανείσοδο στην ατμόσφαιρα στις 07:19 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής.
Our latest prediction for #LongMarch5B CZ-5B rocket body reentry is 🚀 09 May 2021 03:30 UTC ± 4 hours along the ground track shown here. Follow our Twitter for updates. 1/4
**No new information yet from this morning's prediction – updating tweet to remove website link. pic.twitter.com/5TdgoTJcrX— The Aerospace Corporation (@AerospaceCorp) May 8, 2021
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, η επανείσοδος στην ατμόσφαιρα αναμένεται να συμβεί γύρω στις 02:00 (ώρα Ελλάδας) της Κυριακής, με περιθώριο σφάλματος εννέα ωρών.