Πως η Άγκυρα στρατολογεί κατασκόπους στην Ελλάδα

Εκατοντάδες αλλοδαποί που ζουν στην Ελλάδα θα υπηρετούσαν κατασκοπευτικές δράσεις για λογαριασμό της Τουρκίας χωρίς δεύτερη σκέψη. Αρκετοί είναι ήδη εκπαιδευμένοι και παλιοί γνώριμοι των τούρκικων μυστικών υπηρεσιών.

Στο ζενίθ της ελληνοτουρκικής κρίσης το 1987, όταν το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Σισμίκ» με τη συνοδεία του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας στάλθηκε να διεξάγει έρευνα υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή πέριξ της Θάσου, το πρωί της Παρασκευής 27 Μαρτίου του 1987 ξαφνικά στην Θεσσαλονίκη στις συχνότητες 92 MHz και 106 MHz εμφανίστηκαν δύο νέοι ραδιοσταθμοί. Εξέπεμπαν τούρκικα τραγούδια για πέντε συνεχόμενες ημέρες, έως τη Τετάρτη 1 Απριλίου του 1987.

Σύμφωνα με πηγές, ήταν δοκιμή των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών για να εξακριβώσουν εάν οι υποδομές ραδιοφωνικών εκπομπών της ήταν λειτουργικές και οι ραδιοσταθμοί θα εντάσσονταν σε μια ψυχολογική επιχείρηση, με σκοπό να ρίξουν το ηθικό των κατοίκων της Θεσσαλονίκης ενόψει της επικείμενης τότε στρατιωτικής σύγκρουσης.

Πως στήθηκαν και από ποιούς αυτοί οι ραδιοσταθμοί δεν έγινε ποτέ γνωστό. Πάντως η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ στην Ελλάδα να επενδύει στον ανθρώπινο παράγοντα.

Από τότε μέχρι σήμερα οι μυστικές δράσεις των τουρκικών υπηρεσιών στην Ελλάδα έχουν κλιμακωθεί σε όλα τα επίπεδα με ένα μοτίβο το οποίο επαναλαμβάνεται συνεχώς.

Η εποχή που οι τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών εκπαίδευαν ευρωπαίους συνταξιούχους να κρατούν σε φιλμς εκατοντάδες φωτογραφίες και να παραδίδουν το υλικό σε μυστικές συναντήσεις, αποτελούν πολύ μακρινό παρελθόν.

Οι “συνταξιούχοι”

Η στρατολόγηση ξένων οι οποίοι έρχονται μετά τη συνταξιοδότηση τους για να ζήσουν στην Ελλάδα ήταν πάντα συνηθισμένη τακτική των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών. Η άνεση που έχουν Τούρκοι αξιωματικοί πληροφοριών να κυκλοφορούν άφοβα στην χώρα και να εντοπίζουν αμέσως τους κατάλληλους υποψήφιους για στρατολόγηση, δείχνει πόσο καλά γνωρίζουν την Ελλάδα.

Σε μια από τις πιο χαρακτηριστικές υποθέσεις των νεότερων χρόνων με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επικοινωνιών, έφτασαν στο σημείο να εκπαιδεύσουν έναν 72χρονο Γερμανό να τους διαβιβάζει τις πληροφορίες που συνέλεγε με κρυπτογραφημένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Αφού βγήκε στη σύνταξη στην Γερμανία, το 2009 ταξίδεψε στην Χίο όπου αγόρασε ένα σπίτι. Μερικούς μήνες αργότερα τον πλησίασαν Τούρκοι προσφέροντας του οικονομικά ανταλλάγματα για να τους παρέχει πληροφορίες.

Δέχθηκε αμέσως και σύντομα άρχισε να στέλνει στους Τούρκους αξιωματικούς πληροφοριών, φωτογραφίες υποδομών ενόπλων δυνάμεων (κυρίως πολεμικών πλοίων και οχημάτων), αναφορές κινήσεων ενόπλων δυνάμεων και σωμάτων ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Χίου, ενώ χαρτογραφούσε σταθμούς της ΔΕΗ, λιμάνια, φράγματα, γέφυρες, κα. Δρούσε επί τρία χρόνια ανενόχλητος μέχρι που συνελήφθη τον Αύγουστο του 2013 να φωτογραφίζει στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Για την φυσική επαφή του με τους χειριστές του στην Χίο, επικοινωνούσε μαζί τους μέσω μιας συσκευής κινητής τηλεφωνίας με τούρκικο αριθμό τηλεφώνου.

Σχεδόν σε όλες τις υποθέσεις κατασκοπείας των νεότερων χρόνων για λογαριασμό της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος, όλοι οι εμπλεκόμενοι βρέθηκαν να κατέχουν τούρκικα τηλέφωνα.

Κατάσκοποι με άσυλο και τυφλή πίστη στο Ισλάμ

Πλέον, εκτός από τους βορειοευρωπαίους συνταξιούχους, οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποιούν τις κοινότητες των χιλιάδων αλλοδαπών μεταναστών στην Ελλάδα ως δεξαμενές υποψηφίων πρακτόρων τους, καθώς οι περισσότεροι είναι φιλικοί προς την Τουρκία.

Με χιλιάδες από αυτούς οι οποίοι έχουν μπει παράνομα στην Ελλάδα ζητώντας άσυλο “πρόσφυγα”, οι Τούρκοι γνωρίζονται από τα θέατρα των επιχειρήσεων σε Συρία, Ιράκ, Αφγανιστάν, Λιβύη, Λίβανο, Παλαιστίνη, Κουρδιστάν.

Μαλιστα αυτή η κατηγορία “μεταναστών” και “προσφύγων”είναι ιδανικοί υποψήφιοι για στρατολόγηση από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες.

A975E827 1C21 4338 B2E9 9B394DD15D56

“Πρόσφυγας” μαρκάρει σε “αναμνηστική” φωτογραφία σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού σε νησί του Βορείου Αιγαίου

Οι περισσότεροι μιλούν καλά και την τουρκική γλώσσα, είναι ήδη εκπαιδευμένοι μεταξύ άλλων, και σε μεθόδους συλλογής στρατιωτικών πληροφοριών και χρήσης νέων τεχνολογιών κρυπτογράφησης ή κεκαλυμμένης επικοινωνίας μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, έχουν πολεμική εμπειρία και μόνο με ένα δελτίο αιτούντος άσυλο κινούνται ανενόχλητοι σε ολόκληρη την χώρα.

Μέχρι πρότινος οι Ελληνικές αρχές αντιμετωπίζαν τα κυκλώματα διακινητών, τις εγκληματικές ομάδες που διακινούν πλαστά και κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα αλλά και την ισλαμική τρομοκρατία ως συγκοινωνούντα δοχεία. Πλέον, επιχειρούν να συνδέσουν οποιαδήποτε τέτοια υπόθεση και με δίκτυα κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδος.

Η στρατολόγηση

Η κυριότερη μέθοδος στρατολόγησης τους από τους Τούρκους χειριστές είναι η επίκληση στον “πατριωτισμό” των υποψηφίων, δηλαδή οι κοινές θρησκευτικές πεποιθήσεις, η πίστη στο Ισλάμ και η αγάπη στην Τουρκία, σε συνδυασμό με χρηματικές αμοιβές και κάθε είδους διευκολύνσεις ακόμα και για ταχύτερη έκδοση αποφάσεων ασύλου…

Όσοι δεν συνεργάζονται απειλούνται να καταγγελθούν στις ελληνικές αρχές για παράνομη είσοδο στην Ελλάδα με τον κίνδυνο να απελαθούν πίσω στην Τουρκία και από εκεί να επαναπροωθηθούν στις χώρες καταγωγής τους στις οποίες μπορεί να είναι καταζητούμενοι για ποινικά εγκλήματα ή εγκλήματα πολέμου.

Τα τούρκικα κινητά

Οι πληροφορίες που μπορεί να συλλέγουν είναι κυρίως όσες δεν βλέπουν οι δορυφόροι. Ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες οι δορυφοροι δεν μπορούν να καταγράψουν παρά μόνο μια ή δύο εικόνες ανά ημέρα ή σπανιότερα, όποτε περνούν επάνω από κάθε περιοχή, ενώ δεν μπορούν να δουν τι υπάρχει κάτω από υπόστεγα ή μέσα σε κτίρια.

Συνεπώς, οι πληροφορίες από ανθρώπινες πηγές στο έδαφος είναι πάντοτε μία σημαντική πηγή στρατιωτικών πληροφοριών. Ταυτόχρονα, δεν είναι τυχαίο ότι σχεδόν σε όλο το Αιγαίο σε κέντρα υποδοχής μεταναστών λειτουργούν εκατοντάδες κινητά τηλέφωνα με τούρκικους αριθμούς.

Οι χάρτες με την κάλυψη της κινητής τηλεφωνίας της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι εξόχως αποκαλυπτικοί.

715E7B37 3267 46E6 959D 3ED6C5E14FEC

Φωτογραφίες και πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και κεραίες γύρω, μέσα και έξω από στρατόπεδα, αποθήκες πυρομαχικών, στρατιωτικά έργα, δημόσια έργα, λιμάνια, κεραίες τηλεφωνίας, αστυνομικά τμημάτα, πυροσβεστικούς σταθμούς, χαράξεις δρόμων, φωτογραφίες από αχαρτογράφητες δασώδεις περιοχές, φωτογραφίες ακτών οι οποίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αιγιαλοί αποβάσεως, αυτά όλα λίγο ως πολύ έχουν βρεθεί στην κατοχή ατόμων τα οποία έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις κατασκοπείας σε βάρος της Ελλάδος.

Ακόμα και από τις στρατιωτικές παρελάσεις μπορούν να αντληθούν πολύτιμα στοιχεία για την στρατιωτική ικανότητα της χώρας από φωτογραφίες στις οποίες εικόνες απεικονίζονται αριθμοί οχημάτων, αρμάτων μάχης ή άλλων οπλικών συστημάτων, φωτογραφίες στρατιωτών με τον εξοπλισμό τους, αξιωματικών των μονάδων που παρέλασαν και, κυρίως, φωτογραφίες των προσώπων ανδρών των ειδικών δυνάμεων.

53DE95FB 79D6 4D25 8838 78BF89CD3433

Το “Λιοντάρι του Έβρου”, φανατικός τζιχαντιστής, από τους μεγαλύτερους διακινητές του Έβρου, συνόδευε τους λαθρομετανάστες μέχρι το Πραγγί όπου τους παρέδιδε σε συνεργούς του με οχήματα για την μεταφορά τους στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Οι πληροφορίες μπορούν να διαβιβάζονται από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος σε άλλα άτομα στα νησιά του Αιγαίου και από εκεί να προωθούνται στην Τουρκία από τις τούρκικες συσκευές μέσα από τα τούρκικα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας.

Εξαιρετικά πολύτιμα αποκτήματα για την Τουρκία αποτελούν επίσης στρατιωτικοί από το Αφγανιστάν, το Ιράκ, την Συρία, κ.α., οι οποίοι αυτομόλησαν και βρίσκονται στην Ελλάδα ως “πρόσφυγες” ή έχουν διαφύγει στην Ευρώπη.

62F71875 C8D6 41C5 92BC C08AA31529B3

Ο Σύρος ειδικός ηλεκτρονικού πολέμου στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος ως “πρόσφυγας”

Από τα πιό χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων παραδείγματα είναι αυτό ενός Σύρου στρατιωτικού, κατά δήλωση του, ειδικού στον ηλεκτρονικό πόλεμο και χειριστή όπλων υψηλής ακριβείας, o οποίος μπήκε παράνομα στην Ελλάδα μέσω της Χίου, μετακινήθηκε στους Αγίους Θεοδώρους όπου και περέμεινε μέχρι να του απονεμηθεί άσυλο πρόσφυγα. Σύμφωνα με πηγές, φέρεται να έχει συμμετάσχει σε ταραχές εναντίον Κούρδων προσφύγων στην περιοχή των Αγίων Θεοδόρων πριν από μερικά χρόνια.
Εγκατέλειψε την υπηρεσία του στο στρατό της Συρίας και ριζοσπαστικοποιήθηκε στην ένοπλη αντιπολίτευση και τον FSA, εγκωμιάζοντας διαβόητο τζιχαντιστή της Συρίας.

Διαρροές

Από προεκλογικές συγκεντρώσεις σε πλατείες υπέρ του Ερντογάν στην Τουρκία το 2018, ένας άλλος, επίσης Σύρος κατά την διαμονή του ως “πρόσφυγας” στην Λέρο το 2019, και ο οποίος μάλιστα συστηνόταν ως επικεφαλής του Γραφείου Πληροφοριών της Ελεύθερης Συρίας σε Τουρκία και Ελλάδα, από τις πρώτες ημέρες διαμονής του στο κέντρο υποδοχής ανέβαινε σε διάφορα υψώματα γύρω από την Ναυτική Βάση της Λέρου, φωτογράφιζε και βιντεοσκοπούσε ανενόχλητος.

Μερικούς μήνες αργότερα έγινε γνωστή η υπόθεση με την κλοπή οπλισμού σε αποθήκη πυρομαχικών, υπόθεση για την οποία η ελληνική κοινή γνώμη δεν έμαθε ποτέ τι είχε συμβεί.

Ο ίδιος άνθρωπος τον Δεκέμβριο του 2019 στρατολογούσε από την Λέρο μισθοφόρους με αμοιβή 1.500 ευρώ για λογαριασμό της Τουρκίας στην Λιβύη. Διέφυγε ανενόχλητος στην Αλβανία μέσω Αθήνας.

90333D17 E508 42AC A219 968DA66470F1

O “πρόσφυγας” στρατολόγος της Λέρου. Στιγμιότυπο από τις λήψεις του σε ύψωμα πάνω από την Ναυτική Βάση της Λέρου

Ένας ακόμα 32χρονος Σύρος “πρόσφυγας” με ελληνικούς και τούρκικους τηλεφωνικούς αριθμούς στην κατοχή του και ο οποίος μέχρι πρόσφατα έχαιρε μεγάλου σεβασμού στο κέντρο υποδοχής αιτούντων άσυλο στο Βαθύ της Σάμου, στην πορεία αποδείχθηκε όχι μόνο διακινητής και ενδιάμεσος στο σύστημα ανταλλαγής χρημάτων hawalla, αλλά στρατολογούσε αλλοδαπούς αιτούντες άσυλο με σκοπό την συλλογή πληροφοριών για στελέχη της Shabiha στην Ελλάδα– μιας Συριακής παραστρατιωτικής οργάνωσης η οποία καταδιώκει ακτικαθεστωτικούς σε συνεργασία με τις μυστικές υπηρεσίες της Συρίας σε όλη την Ευρώπη.

Καθόλη την παραμονή του στην Σάμο διατηρούσε στενές επαφές με την Τουρκία, ενώ χρηματοδοτούμενος από την Τουρκία τηλεοπτικός σταθμός της Συρίας τον εμφάνιζε συχνά σε ζωντανές συνδέσεις ως σχολιαστή των εξελίξεων γύρω από το “προσφυγικό” ζήτημα στην Ελλάδα.

“Σκανάρισμα”

Ο Μουσταφά Αλκχάμ είναι ένας ακόμα “πρόσφυγας” ο οποίος πέρασε κι αυτός απαρατήρητος από τις ελληνικές υπηρεσίες ασύλου. Από το Κονάκ της Σμύρνης τον Μάϊο του 2017, βρέθηκε στην Κω τον Αύγουστο του ίδιου έτους αφού λίγες ημέρες νωρίτερα είχε περάσει και από το Καστελόριζο.

9FA33159 EF0A 4D39 AB29 CB2BBC6AA6D3

Τρία χρονια μετά, τον Φεβρουάριο του 2020 εμφανίζεται σε κέντρο εκπαίδευσης της τούρκικης στρατοχωροφυλακής Τζαντάρμα στην Σμύρνη. Τα ίχνη του χάθηκαν για περίπου δύο μήνες με τις φήμες να τον θέλουν να είχε μετακινηθεί στις Καστανιές στα γεγονότα του Μαρτίου του 2020. Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 24 Ιουνίου 2020 εντοπίσθηκε στο κέντρο της Αθήνας σε γνωστό ταξιδιωτικό πρακτορείο το οποίο προωθεί αλλοδαπούς στην Ευρώπη.

3F782398 3F89 4774 A112 223521E487A0

Δύο ημέρες νωρίτερα είχε αναγνωρισθεί ως “πρόσφυγας”, παρέλαβε το μπλέ διαβατήριο ασύλου και στις 3 Ιουλίου 2021 με ένα ακόμη άτομο εμφανίσθηκαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος.

Πηγή: Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.