Ραούλ Γκάντι: Η ινδική μετάλλαξη απειλεί την Ινδία και ολόκληρο τον κόσμο

Ο Ραούλ Γκάντι, ο ηγέτης του κύριου κόμματος της αντιπολίτευσης στην Ινδία, προειδοποίησε ότι, αν το θανατηφόρο δεύτερο κύμα της covid-19 που σαρώνει την χώρα δεν τεθεί υπό έλεγχο, θα αποδεκατίσει την ασιατική χώρα και θα απειλήσει τον υπόλοιπο κόσμο.

Σε επιστολή του, ο Γκάντι ικετεύει τον πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι να προετοιμάσει ένα νέο lockdown σε εθνικό επίπεδο, να επιταχύνει το εμβολιαστικό πρόγραμμα σε όλη τη χώρα και να αναλάβει δράση για την επιστημονική παρακολούθηση του νέου κορωνοϊού και των μεταλλάξεών του.

Ο Γκάντι σημειώνει ότι η δεύτερη μεγαλύτερη σε πληθυσμό χώρα του κόσμου φέρει ευθύνη σε «έναν παγκοσμιοποιημένο και αλληλοεξαρτώμενο κόσμο» να σταματήσει την «εκρηκτική αύξηση της covid-19 εντός των συνόρων της».

«Ένας στους έξι ανθρώπους που απαρτίζουν τον πλανήτη ζει στην Ινδία.

»Η πανδημία έδειξε ότι το μέγεθός μας, η γενετική ποικιλομορφία και η περιπλοκότητά μας καθιστούν την Ινδία γόνιμο έδαφος για να μεταλλαχθεί γρήγορα ο ιός, παίρνοντας μια πιο μεταδοτική και πιο επικίνδυνη μορφή», γράφει επίσης ο Γκάντι.

«Το να επιτρέψουμε την ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού στη χώρα μας θα είναι καταστροφικό όχι μόνον για τον δικό μας λαό αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο», υπογραμμίζει.

1,5 εκατομμύριο νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα

Η «ινδική μετάλλαξη», το παραλλαγμένο στέλεχος B.1.617 που ταυτοποιήθηκε πρώτα στην Ινδία και θεωρείται πιο μεταδοτικό έχει ήδη εξαπλωθεί σε άλλες χώρες, όπως η Βρετανία, αναγκάζοντας τις αρχές τους να σταματήσουν ή να περιορίσουν τις μετακινήσεις από την Ινδία.

Αυτήν την εβδομάδα μόνο, η Ινδία έχει καταγράψει 1,5 εκατομμύριο νέα κρούσματα του κορωνοϊού και ρεκόρ ημερήσιων θανάτων από την covid-19, ενώ στα νοσοκομεία της υπάρχει έλλειψη κλινών και ιατρικού οξυγόνου.

Από τότε που ξέσπασε η πανδημία, η Ινδία έχει καταγράψει 21,49 εκατομμύρια κρούσματα και 234.083 θανάτους.

Σήμερα έχει 3,6 εκατομμύρια ενεργά κρούσματα.

Επικρίσεις για τα θρησκευτικά φεστιβάλ και την άρση των μέτρων

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι επικρίνεται ευρέως επειδή δεν έδρασε γρηγορότερα για να καταστείλει το δεύτερο κύμα, την ώρα που θρησκευτικά φεστιβάλ και πολιτικές συγκεντρώσεις προσήλκυσαν δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους τις τελευταίες εβδομάδες και μετατράπηκαν σε εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Η κυβέρνησή του επικρίνεται επίσης για υπερβολικά γρήγορα άρση των περιοριστικών μέτρων μετά το πρώτο κύμα και για καθυστερήσεις στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της covid -19 στη χώρα, το οποίο αποτελεί, σύμφωνα με τους ειδικούς, την μόνη ελπίδα που έχει η Ινδία να θέσει υπό έλεγχο το δεύτερο κύμα της covid -19.

Μολονότι η Ινδία είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής εμβολίων στον κόσμο, αυτήν τη στιγμή αγωνίζεται για να μπορέσει να παράξει αρκετές δόσεις για να μπορέσει να αναχαιτίσει αυτό το κύμα της επιδημίας.

Πτώση στους ρυθμούς εμβολιασμού

Ο Μόντι έχει υπογραμμίσει ότι τα ινδικά κρατίδια θα πρέπει να διατηρήσουν τους ρυθμούς εμβολιασμού.

Ωστόσο, αν και η χώρα έχει χορηγήσει μέχρι στιγμής τουλάχιστον 157 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της covid -19, το ποσοστό των εμβολιασμών έπεσε κατακόρυφα τις τελευταίες ημέρες.

«Αφού είχαμε επιτύχει έναν αριθμό περίπου 4 εκατομμυρίων εμβολιασμών την ημέρα, τώρα έχουμε πέσει στα 2,5 εκατομμύρια την ημέρα λόγω έλλειψης εμβολίων», δήλωσε στην εφημερίδα Mint ο Αμάρτια Λαχίρι, καθηγητής οικονομικών στο University of British Columbia.

«Ο στόχος για 5 εκατομμύρια εμβολιασμούς την ημέρα είναι το κατώτερο όριο αυτού που πρέπει να επιδιώξουμε, καθώς ακόμη και με αυτόν τον αριθμό θα χρειαστούμε έναν χρόνο για να καταφέρουμε να έχουν κάνει όλοι και τις δύο δόσεις.

»Δυστυχώς η κατάσταση είναι πολύ ζοφερή», κατέληξε.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.