Eξαπλασιάστηκαν οι αποδοχές του CEO της AstraZeneca – Οργή στους επενδυτές

Την οργισμένη αντίδραση των επενδυτών αντιμετωπίζει η απόφαση της AstraZeneca για την τεράστια αύξηση στις αποδοχές του CEO της Pascal Soriot, οι οποίοι – σύμφωνα με τον Guardian– καλούν τους μετόχους να καταψηφίσουν τα σχέδιά της στην ετήσια συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την προσεχή Τρίτη.

Οι υπηρεσίες Pirc, Glass Lewis και Institutional Shareholder Services (ISS) έχουν εκφράσει σφοδρές αντιδράσεις για την επικείμενη αύξηση του μέγιστου επιδόματος μετοχών που μπορεί να λάβει ο Soriot με μακροπρόθεσμο σχέδιο από το 550% του βασικού μισθού του 1,3 εκατομμυρίων £ σε 650%.

Η AstraZeneca σχεδιάζει επίσης να αυξήσει το μέγιστο ετήσιο μπόνους του στο 250% του μισθού από το 200%, ανάλογα με τους στόχους απόδοσης που επιτυγχάνονται.

Ο Neville White, επικεφαλής της υπεύθυνης επενδυτικής πολιτικής και έρευνας στην EdenTree Investment Management, η οποία κατέχει μετοχές της AstraZeneca, χαρακτήρισε τις προτεινόμενες αυξήσεις μπόνους «απαράδεκτες» και τόνισε ότι θα τις καταψηφίσει.

Η ψηφοφορία για τις αμοιβές έρχεται σε μια ευαίσθητη στιγμή, καθώς η AstraZeneca αντιμετώπισε ένα πλήθος κριτικών για το εμβόλιο κορονoϊού μετά από ελλείψεις στις αλυσίδες τροφοδοσίας και, σε σπάνιες περιπτώσεις, πιθανή σύνδεση με θρόμβους αίματος.

Ωστόσο, δεσμεύτηκε να προμηθεύσει το εμβόλιο σε μη κερδοσκοπική βάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας, και έχασε χρήματα κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εκπρόσωπος της εταιρίας εξήγησε:

«Συνδέουμε την αμοιβή των στελεχών μας με την επιτυχή παράδοση της στρατηγικής μας και των αποδόσεων των μετόχων.

»Από το διορισμό τους, οι εκτελεστικοί διευθυντές μας έχουν οδηγήσει σε μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην απόδοση της εταιρείας.

»Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η AstraZeneca να αποφέρει συνολική απόδοση των μετόχων της τάξης του 300% τα τελευταία οκτώ χρόνια, σημαντικά μπροστά από τους παγκόσμιους φαρμακευτικούς κολοσσούς».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.