Ινδία: Ο κορονοϊός “γονατίζει” τη χώρα – Νέο αρνητικό ρεκόρ με 3.689 θανάτους σε ένα 24ωρο

Ξεπέρασαν τα 19,5 εκατομμύρια οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τον νέο κορονοϊό στην Ινδία. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 392.488 κρούσματα, αριθμός ελαφρά μειωμένος σε σχέση με το παγκόσμιο ρεκόρ της προηγουμένης μέρας, όταν διαγνώστηκαν σχεδόν 402.000.

Το ίδιο διάστημα υπέκυψαν 3.689 ασθενείς με την COVID-19 –νέο εθνικό τραγικό ρεκόρ– με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει πλέον τους 215.542 νεκρούς. Η Ινδία καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ, ενώ αν συνεχίσει με αυτόν τον ρυθμό, η Ινδία θα ξεπεράσει σύντομα το Μεξικό και θα βρεθεί στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών. Η γιγαντιαία ασιατική χώρα καταγράφει τον δεύτερο υψηλότερο μολύνσεων στον κόσμο, μετά τις ΗΠΑ.

Μάλιστα, οι ειδικοί θεωρούν τα επίσημα δεδομένα υποτιμημένα.

Πάντως, την ώρα που τα ενεργά κρούσματα έχουν πλέον ξεπεράσει τα 3,3 εκατομμύρια, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι αποκλείει το ενδεχόμενο για νέο εθνικό lockdown.

Στο Νέο Δελχί έχει επιβληθεί lockdown έως τις 3 Μαΐου. Η πρωτεύουσα, η οποία συγκαταλέγεται στις εστίες της πανδημίας, κατέγραψε 25.219 κρούσματα και 412 θανάτους το προηγούμενο 24ωρο.

Εν μέσω της έξαρσης της πανδημίας, πέντε ομόσπονδα κράτη άρχισαν σήμερα τη διαδικασία καταμέτρησης των τοπικών εκλογών που διεξήχθησαν τον Μάρτιο και στις αρχές Απριλίου, όταν είχε ήδη αρχίσει να πλήττει την Ινδία το δεύτερο, σαρωτικό κύμα της πανδημίας. Τα αποτελέσματα των εκλογών – στην Ασάμ, στη Δυτική Βεγγάλη, στο Ταμίλ Ναντού, στην Κεράλα και στο Πούντουτσερι – χαρακτηρίζονται από ορισμένους αναλυτές μίνι-δημοψήφισμα για την αντιμετώπιση της επιδημίας από τον κ. Μόντι και την κυβέρνηση του κόμματος Μπαρατίγια Τζανάτα (BJP, σκληρή δεξιά).

Στον Ναρέντρα Μόντι ασκείται σκληρή κριτική επειδή έδωσε έμφαση στην προεκλογική εκστρατεία αντί να ενισχύσει το σύστημα υγείας και διότι η κυβέρνησή του αψήφησε τις προειδοποιήσεις των ειδικών για εξάπλωση του μεταλλαγμένου και πιο μολυσματικού στελέχους του ιού στη χώρα. Εξάλλου, οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι προεκλογικές συγκεντρώσεις και οι θρησκευτικές γιορτές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κλιμάκωση του δεύτερου κύματος.

Η εκστρατεία ανοσοποίησης διευρύνθηκε από χθες και πλέον συμπεριλαμβάνει όλο τον ενήλικο πληθυσμό, ωστόσο οι αρχές σε πολλά ομόσπονδα κράτη αναφέρουν πως δεν διαθέτουν επαρκείς ποσότητες εμβολίων για να καλυφθούν οι ανάγκες των 600 εκατομμυρίων δικαιούχων. Μέχρι σήμερα, έχουν γίνει στη χώρα πάνω από 156 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.