Η Ουκρανία προκαλεί την Ελλάδα – Θα συμμετάσχει στην τουρκική ναυτική άσκηση «Ανατολική Μεσόγειος»

Στη μεγάλη τουρκική ναυτική άσκηση, «Ανατολική Μεσόγειος» (Dogu Akdeniz), αργότερα εντός του 2021, θα μετάσχει η Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Όπως γράφει ο Θανάσης Αργυράκης στο Law&Order, γενικότερα, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται εντατικοποίηση των προσπαθειών για σύσφιγξη των σχέσεων Κιέβου – Τουρκίας.

Πρόσφατα, επισκέφθηκε για μια ακόμη φορά την Τουρκία ο Ουκρανός πρόεδρος, ενώ έχουν «πέσει υπογραφές» για σειρά εξοπλιστικών προγραμμάτων, όπως αγορά τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV) από την Ουκρανία, καθώς και συμπαραγωγή UAV και τουρκικών κορβετών.

Στον στρατιωτικό τομέα παρατηρείται ιδιαίτερα μεγάλη κινητικότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ η Ουκρανία έχει αναδειχθεί σε βασικό τεχνολογικό «αιμοδότη» της τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας, όπου αυτή έχει «κενά».

Βασικό σημείο σύμπτωσης Κιέβου και Άγκυρας αποτελεί η Κριμαία, την προσάρτηση της οποίας από τη Ρωσία η Τουρκία δεν αναγνωρίζει.

Πόσο μάλλον, αφού θεωρεί το εκεί ταταρικό στοιχείο «συγγενές» τουρκικό φύλο που πρέπει να «προστατεύσει».

Η σύσφιγξη των σχέσεων των δύο πλευρών με πυρήνα την Κριμαία, προκάλεσε πρόσφατα την αντίδραση της Μόσχας, η οποία, με πρόσχημα τον κορωνοϊό στην Τουρκία, σταμάτησε τις τουριστικές πτήσεις προς την γείτονα.

Η Τουρκία, επίσης, δηλώνει ότι υποστηρίζει την προοπτική ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.

Η άσκηση, Dogu Akdeniz, έχει προγραμματιστεί για το τέλος του 2021, και, σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, σε αυτήν θα λάβουν μέρος ουκρανικές δυνάμεις.

Ήδη, η Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων της Ουκρανίας συμμετείχε στο εναρκτήριο συνέδριο της άσκησης.

Εκτός των άλλων, μέλη και στελέχη του ουκρανικού Πολεμικού Ναυτικού θα εκπαιδευτούν σε κορβέτες τύπου ADA (MILGEM) του τουρκικού ΠΝ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.