Έρχονται αντίποινα! Η Τουρκία θέλει να διώξει τον Αμερικανικό στρατό από την βάση Ιντσιρλίκ

H απόφαση των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν τελικά τη γενοκτονία των Αρμενίων έρχεται μετά από δεκαετίες κατά τις οποίες η Τουρκία και οι εκπρόσωποί της στην Ουάσινγκτον απειλούσαν ανοικτά απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.Αυτό εξόργισε την Τουρκία και απειλεί με αντίποινα την Αμερική.

Η Τουρκία πρότεινε την απομάκρυνση του Αμερικανικού στρατού από τη στρατιωτική βάση στο Ιντσιρλίκ ως απάντηση στην αναγνώριση του Μπάιντεν για τη γενοκτονία των Αρμενίων. Η αντίστοιχη δήλωση έγινε από τον πρόεδρο του τουρκικού κόμματος Rodina, Περιντσέκ Ντογκού. Ο Τούρκος πολιτικός πρότεινε να απελευθερωθεί το έδαφος της στρατιωτικής βάσης από τους Αμερικανούς εντός δύο εβδομάδων και να καθιερώσει πλήρη τουρκικό έλεγχο σε αυτήν. Επί του παρόντος, τόσο οι τουρκικές όσο και οι αμερικανικές αεροπορικές δυνάμεις βρίσκονται στην αεροπορική βάση, όπως προηγουμένως και οι Γερμανικές δυνάμεις της Bundeswehr βρίσκονταν εκεί, αλλά το 2017 αποσύρθηκαν.

Παρά τις απειλές να κλείσουν το Ιντσιρλίκ για τους Αμερικανούς, όλα θα παραμείνουν στη θέση τους. Η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ θα συνεχίσει να απογειώνεται από την ανατολική βάση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί το Πεντάγωνο με πιθανή “έξωση”. Τα τελευταία χρόνια, αυτή η απειλή ακούστηκε για πέμπτη ή έκτη φορά, αλλά όλα παραμένουν όπως ήταν.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, φυσικά, καταλαβαίνουν ότι η Άγκυρα μπορεί να “κλωτσήσει”, οπότε εξετάζουν εναλλακτικές επιλογές για την ανάπτυξη των βάσεων τους. Αυτές οι επιλογές είναι κυρίως τα εδάφη της Ελλάδας. Στρέφουν την προσοχή τους στη ναυτική βάση των ΗΠΑ στον ελληνικό κόλπο της Σούδας στη βόρεια ακτή της Κρήτης. Η Αθήνα δεν είναι ενάντια στην ανάπτυξη Αμερικανικών βάσεων, αλλά το ζήτημα των αμερικανικών πυρηνικών όπλων, που φημολογείται ότι υπάρχουν στο Ιντσιρλίκ, παραμένει ανοιχτό.

Η αεροπορική βάση της Ιντσιρλίκ ανήκει στην Τουρκία και όχι στο ΝΑΤΟ, επομένως η Άγκυρα έχει όλα τα δικαιώματα να εκδιώξει την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία από το έδαφός της.

 

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.