Οργισμένη αντίδραση της Άγκυρας στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τον Μπάιντεν

Με μία οργισμένη ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο ΥΠΕΞ απάντησε στον Τζο Μπάιντεν που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ: “Απορρίπτουμε και καταγγέλλουμε με τον κατηγορηματικότερο τρόπο την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ αναφορικά με τα γεγονότα του 1915 που έγινε υπό την πίεση από ριζοσπαστικούς κύκλους των Αρμένιων και αντιτουρκικές ομάδες στις 24 Απριλίου.

Είναι προφανές ότι η ανακοίνωση δεν έχει επιστημονική και νομική βάση. Αναφορικά με τα γεγονότα του 1915, δεν πληρούται καμία από τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη χρήση του όρου “γενοκτονία” που ορίζεται αυστηρά στο διεθνές δίκαιο.

Η φύση των γεγονότων του 1915 δεν αλλάζει σύμφωνα με τα τρέχοντα πολιτικά κίνητρα των πολιτικών ή τις εσωτερικές πολιτικές εκτιμήσεις. Μια τέτοια στάση εξυπηρετεί μόνο μια χυδαία παραμόρφωση της ιστορίας” σημειώνεται στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Σε άλλο σημείο υπογραμμίζεται πως “…η δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ, ο οποίος δεν είναι ούτε νομικά ούτε ηθικά εξουσιοδοτημένος να κρίνει ιστορικά θέματα, δεν έχει καμία αξία” και προστίθεται ακόμη πως “δεν θα αποφέρει αποτελέσματα εκτός από την πόλωση των εθνών και την παρεμπόδιση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή μας”.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει επισημαίνοντας πως “η δήλωση των ΗΠΑ, που διαστρεβλώνει τα ιστορικά γεγονότα, δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή στη συνείδηση ​​του τουρκικού λαού και θα ανοίξει μια βαθιά πληγή που υπονομεύει την αμοιβαία εμπιστοσύνη και τη φιλία μας.

Καλούμε τον Πρόεδρο των ΗΠΑ να διορθώσει αυτό το σοβαρό λάθος, το οποίο δεν εξυπηρετεί κανέναν άλλο σκοπό από το να ικανοποιήσει ορισμένους πολιτικούς κύκλους και να υποστηρίξει τις προσπάθειες που αποσκοπούν στην εγκαθίδρυση μιας πρακτικής ειρηνικής συνύπαρξης στην περιοχή, ειδικά ανάμεσα στα έθνη τους Τουρκίας και της Αρμενίας, αντί να εξυπηρετεί την ατζέντα αυτών των κύκλων που προσπαθούν να προκαλέσουν εχθρότητα από την ιστορία”.

Από την πλευρά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στο Twitter σε τουρκικά και αγγλικά σχολιάζει την ανακοίνωση Μπάιντεν επισημαίνοντας πως τα λόγια δεν αλλάζουν την ιστορία. “Τα λόγια δεν αλλάζουν ούτε ξαναγράφουν την ιστορία.

Δεν έχουμε τίποτα να μάθουμε από κανέναν για το δικό μας παρελθόν.

Πολιτικός οπορτουνισμός είναι η μεγαλύτερη προδοσία της ειρήνης και της δικαιοσύνης. Απορρίπτουμε εντελώς αυτήν τη δήλωση που βασίζεται αποκλειστικά στον λαϊκισμό”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.