Εμβόλιο AstraZeneca: Αναστέλλονται οι κλινικές δοκιμές σε παιδιά και εφήβους στη Βρετανία

Ανεστάλη στο Ηνωμένο Βασίλειο η κλινική δοκιμή του εμβολίου της AstraZeneca/Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε παιδιά και εφήβους, ενώ η αρμόδια βρετανική Ρυθμιστική Αρχή (MHRA) διερευνά πιθανή διασύνδεση με σπάνια θρόμβωση αίματος σε ενήλικες.

Ο καθηγητής Άντριου Πόλαρντ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μιλώντας στο BBC, είπε ότι αν και δεν υπάρχει ανησυχία ασφαλείας για την ίδια τη δοκιμή, οι επιστήμονες περιμένουν επιπρόσθετη πληροφόρηση από την MHRA. Περίπου 300 εθελοντές είχαν υπογράψει για την κλινική δοκιμή.

Σημειώνεται ότι η κλινική δοκιμή του εμβολίου Οξφόρδης/AstraZeneca σε παιδιά και εφήβους, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, αξιολογεί εάν το εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσοαπόκριση σε άτομα ηλικίας μεταξύ έξι και 17 ετών. Η αναστολή του έρχεται αφού ο επικεφαλής της στρατηγικής εμβολιασμών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων εκφράζοντας προσωπική άποψη είπε ότι ενδέχεται να υπάρχει σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και πολύ σπάνια περιστατικά θρόμβων στο αίμα. Επιβεβαιώνοντας ότι ανεστάλη η δοκιμή σε παιδιά, ο καθηγητής Πόλαρντ είπε: “Αν και δεν υπάρχουν ανησυχίες για την ασφάλεια της παιδιατρικής κλινικής δοκιμής, περιμένουμε επιπρόσθετη πληροφόρηση από τη Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA), για τα σπάνια περιστατικά θρόμβωσης/θρομβοκυτταροπενίας που αναφέρθηκαν σε ενήλικες, προτού προχωρήσουμε σε νέους εμβολιασμούς στην κλινική δοκιμή” υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο καθηγητής. Η MHRA αναφέρει ότι τα οφέλη του εμβολιασμού εξακολουθούν να υπερτερούν των κινδύνων.

Πηγή: BBC

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.