Συγκέντρωση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων και εξοπλισμού στην Αρκτική

Πρωτοφανή όγκο στρατιωτικών δυνάμεων συγκεντρώνει η Ρωσία στον Αρκτικό Κύκλο, όπου δοκιμάζει τα νέα της οπλικά συστήματα σε μια περιοχή που προσφάτως καθάρισε από πάγους λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Η ρωσική στρατιωτική παρουσία στην περιοχή φέρεται να στοχεύει στη διασφάλιση των βόρειων ακτών της, στον Βόρειο Παγωμένο Ωκεανό, αλλά και στην προσπάθεια διάνοιξης θαλάσσιας εμπορικής οδού από την Ασία στην Ευρώπη, όπως μεταdίδει το CNN.

Παρακάτω φαίνεται ρωσική δοκιμαστική βολή από τη ρωσική ακτογραμμή του πυραύλου Όνυξ, που στόχο έχει αντίπαλα πολεμικά πλοία.

Το βίντεο προέρχεται από το ρωσικό υπουργείο Αμύνης:

Το ρεπορτάζ του CNN τονίζει ιδιαιτέρως τις ανησυχίες που εκφράζουν Δυτικοί αξιωματούχοι και ειδικοί στα οπλικά συστήματα σχετικά με ένα νέο ρωσικό «υπερόπλο» την τορπίλη Ποσειδών 2Μ39, που δοκιμάζεται εκεί.

Η ανάπτυξη του όπλου αυτού προχωρεί ταχέως και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζητεί τακτικά ενημέρωση για την πρόοδό του, σύμφωνα με ρεπορτάζ στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Η τορπίλη αυτή έχει ώθηση από πυρηνικό αντιδραστήρα και οι Ρώσοι ειδικοί που τη σχεδίασαν στοχεύουν στην παράκαμψη των αντίπαλων αμυντικών συστημάτων στον βυθό της θάλασσας.

Ρώσοι αξιωματούχοι αναφέρουν ότι η συγκεκριμένη τορπίλη φέρει κεφαλή που προκαλεί ραδιενεργά κύματα και καθιστά ακατοίκητη για δεκαετίες την περιοχή που θα προσβάλει.

Οι εικόνες που μετέδωσε το CNN, από την εταιρία διαστημικής τεχνολογίας Maxar, καταδεικνύουν σαφή αύξηση της συγκέντρωσης και δραστηριότητας στις ρωσικές στρατιωτικές βάσεις στην αρκτική ακτογραμμή της χώρας, όπου καταγράφονται και υπόγειες αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, πιθανόν για τον Ποσειδώνα ή και άλλα όπλα υψηλής τεχνολογίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.