Χαμός στην Τουρκία: 96 πρώην βουλευτές στηρίζουν τους ναυάρχους για τη Συνθήκη του Μοντρέ

Είναι, πλέον, ξεκάθαρο πως υπάρχει μεγάλη πολιτική κρίση στην Τουρκία, αφού μετά την κυριακάτικη δήλωση των απόστρατων ναυάρχων για τη Συνθήκη του Μοντρέ έσπευσαν να πάρουν τη σκυτάλη στις επικρίσεις κατά της κυβέρνησης Ερντογάν 96 πρώην βουλευτές. Στην κοινή τους δήλωσή που έδωσαν στη δημοσιότητα λίγο μετά τις 2.30 το μεσημέρι με τίτλο: «Τα θεμελιώδη χαρακτηριστικά της δημοκρατίας μας δεν μπορεί να τίθενται υπό συζήτηση! Το Kanal Istanbul δεν μπορεί να κατασκευαστεί! Το Μοντρέ δεν μπορεί να τεθεί υπό διαβούλευση» αναφέρουν ότι όλοι έχουν το δικαίωμα να εκφράσουν τις απόψεις τους όσον αφορά τα συμφέροντα της χώρας. «Αυτό είναι δικαίωμα και καθήκον».

«Θεωρούμε λάθος να επιμένουμε να οικοδομήσουμε το Kanal Istanbul (σ.σ. διώρυγα της Κωνσταντινούπολης) που θα εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες άλλων κρατών εναντίον της Τουρκίας και να ξεκινήσει η διαβούλευση για τη Συνθήκη του Μοντρέ», σημειώνουν οι πρώην βουλευτές.

Καταδικάζοντας τη σύλληψη των απόστρατων ναυάρχων και των κατηγοριών που τους απευθύνονται, οι πρώην βουλευτές σημειώνουν ότι «είναι απαράδεκτο» για όσους πρέπει να είναι οι εγγυητές των συνταγματικών δικαιωμάτων να προσπαθήσουν να φιμώσουν και να εκφοβίσουν την κοινωνία.

«Ως απαίτηση της πλουραλιστικής δημοκρατίας, προσπάθειες όπως απειλές, κατηγορίες, εκφοβισμοί για επιθέσεις και έρευνες κατά ατόμων και ομάδων που μοιράζονται τις απόψεις τους για το έργο Kanal Istanbul και τη Συνθήκη του Μοντρέ, κάνοντας χρήση του πιο φυσικού δικαιώματος ενός πολίτη, βάζουν σε υποθήκη τα δικαιώματα του πολίτη. Καταδικάζουμε αυτήν την προσέγγιση και αυτές τις προσπάθειες και υπενθυμίζουμε στην κυβέρνηση ότι εξακολουθούμε να είμαστε ένα κράτος δικαίου», τονίζουν.

Έκτακτη σύσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου – Συνεδριάζει και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΡ

Λόγω των εξελίξεων ο Ερντογάν επιστρέφει από τη Μαρμαρίδα όπου βρισκόταν για διακοπές. Από τις 3 το μεσημέρι συνεδριάζει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο στο προεδρικό Μέγαρο στην Άγκυρα υπό τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν για να αξιολογηθεί η κατάσταση έπειτα από την κοινή δήλωση των απόστρατων ναυάρχων που κάλεσαν την τουρκική κυβέρνηση να μην αγγίξει την Συνθήκη του Μοντρέ, και να μην απομακρυνθεί από τις αρχές του Κεμαλικού κράτους, ενέργεια την οποία η Άγκυρα εξέλαβε ως σιωπηρό πραξικόπημα.

Το απόγευμα στις 18:00 συνεδριάζει εκτάκτως και η Κεντρική Επιτροπή του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ υπό την προεδρία και πάλι του Ταγίπ Ερντογάν για να εξετάσει την κατάσταση.

Με πληροφορίες από την ΕΡΤ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.