Εμβόλια-ΕE: Στα 107 εκατ. οι δόσεις που θα έχουν παραληφθεί μέχρι το τέλος Μαρτίου

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε χθες ότι τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται, μέχρι το τέλος Μαρτίου, να παραλάβουν 107 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19, αριθμό σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτόν που σχεδιαζόταν αρχικά.

Ειδικότερα, βάσει των συμβολαίων που έχει υπογράψει με φαρμακοβιομηχανίες, η ΕΕ περίμενε να λάβει 120 εκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος Μαρτίου μόνο από την αγγλοσουηδική εταιρεία AstraZeneca και δεκάδες εκατομμύρια άλλες δόσεις από τις Pfizer/BioNTech και Moderna.

Μετά τις περικοπές όμως που έκανε η AstraZeneca, η ΕΕ είχε αναθεωρήσει προς τα κάτω τον στόχο της μέχρι το τέλος Μαρτίου, στα 100 εκατομμύρια δόσεις.

Η AstraZeneca αναμενόταν να έχει παραδώσει μέχρι σήμερα 29,8 εκατομμύρια δόσεις, στο πλαίσιο των αναθεωρημένων στόχων της, δήλωσε η εκπρόσωπος της Επιτροπής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Παράλληλα, oι Pfizer/BioNTech θα παραδώσουν 67,5 εκατομμύρια δόσεις και η Moderna σχεδόν 10 εκατομμύρια, αριθμοί που η ΕΕ έχει δηλώσει πως ανταποκρίνονται στις αρχικές δεσμεύσεις τους.

Eπισημαίνεται ότι η ΕΕ περιμένει μεγάλη αύξηση των παραδόσεων κατά το δεύτερο τρίμηνο, για τις οποίες λέει πως θα είναι αρκετές για να εμβολιαστεί μέχρι τον Ιούλιο τουλάχιστον το 70% του ενήλικου πληθυσμού της και να επιταχυνθεί η επιχείρηση του εμβολιασμού, που μέχρι στιγμής προχωρεί με αργούς ρυθμούς.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.