Καθησυχάζει η NASA: Δεν θα προσκρούσει στη Γη ο αστεροειδής Άποφις

Καθησυχαστική είναι η NASA σχετικά με την πορεία ενός από τους πιο επικίνδυνους αστεροειδείς, καθώς έπειτα από νέους υπολογισμούς της τροχιάς του, κατέληξαν στην εκτίμηση ότι ο Άποφις, που ανακαλύφθηκε το 2004, δεν πρόκειται να προσκρούσει στη Γη κάποια στιγμή σύντομα, αλλά μέσα στα επόμενα τουλάχιστον 100 χρόνια.

Με διάμετρο περίπου 340 μέτρα, ο Άποφις θεωρήθηκε σοβαρή απειλή, όταν εκτιμήθηκε ότι θα περάσει ανησυχητικά κοντά από τη Γη τον Απρίλιο του 2029 -σε απόσταση μόλις 32.000 χιλιομέτρων, μικρότερη εκείνης των γεωσύγχρονων δορυφόρων-, αν και, όπως έδειξαν κατοπινές αναλύσεις δεν υπάρχει τότε κίνδυνος πρόσκρουσης. Εξίσου καθησυχαστική υπήρξε η πρόβλεψη και για την επόμενη κοντινή διέλευσή του το 2036.

Έως τώρα υπήρχε ακόμη μια μικρή πιθανότητα να πέσει στη Γη το 2068, η οποία όμως και αυτή εξαλείφθηκε μετά τους νέους υπολογισμούς με τη βοήθεια νέων παρατηρήσεων από τηλεσκόπια κατά την πρόσφατη διέλευση του ‘Αποφι σε απόσταση 17 εκατ. χλμ. στις 5 Μαρτίου. Αλλά και για μερικές ακόμη δεκάδες χρόνια μετά το 2068 ο εν λόγω αστεροειδής δεν αναμένεται να αποτελέσει απειλή για τον πλανήτη μας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Μία πρόσκρουση το 2068 δεν θεωρείται πια πιθανή και οι υπολογισμοί μας δεν δείχνουν τον παραμικρό κίνδυνο πρόσκρουσης για τα τουλάχιστον 100 επόμενα χρόνια», διαβεβαίωσε ο Ντέιβιντ Φαρνόκια του Κέντρου Μελετών Κοντινών στη Γη Αντικειμένων (CNEOS) της NASA. Ο Άποφις δεν ανήκει στη ζώνη των αστεροειδών μεταξύ Άρη-Δία, όπως οι περισσότεροι αστεροειδείς, αλλά στη λεγόμενη οικογένεια Άτεν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.