Σουέζ: Αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 3,53% – Απώλειες δισ. δολαρίων

Σε δισεκατομμύρια δολάρια ανέρχονται καθημερινά οι απώλειες για τη ναυτιλία από την κλειστή Διώρυγα του Σουέζ, ενώ άκαρπη απέβη και η σημερινή επιχείρηση με ρυμουλκά και βυθοκόρους για την «απελευθέρωση» του ιαπωνικού φορτηγού πλοίου «Ever Given».

Το πλοίο με διαστάσεις πύργου του Άιφελ, φέρει σημαία Παναμά, και την περασμένη Τρίτη προσάραξε διαγωνίως στα αβαθή της διώρυγας, προκαλώντας έμφραγμα διαρκείας.

Οι απώλειες ανέρχονται σε 6-10 δισ. δολάρια την εβδομάδα με αναμενόμενη την αύξηση της τιμής του πετρελαίου κατά 3,53%, συμπαρασύροντας και το κόστος μεταφοράς.

Οι επιπτώσεις ισοδυναμούν με:

12% του παγκόσμιου εμπορίου διά θαλάσσης

Προϊόντα 9,6 δισ. δολαρίων/ημέρα

1,7 εκ. βαρέλια πετρέλαιο/ημέρα

Το ιαπωνικό πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων για λογαριασμό της εταιρείας Evergreen της Ταϊβάν που ξεπερνά σε μήκος 4 γήπεδα ποδοσφαίρου έχει αποκλείσει ολόκληρο το κανάλι εμποδίζοντας τη διέλευση των διερχόμενων πλοίων και προς τις δύο κατευθύνσεις.

Περισσότερα από 200 πλοία έχουν ήδη ακινητοποιηθεί στα δύο άκρα της διώρυγας, μήκους 193 χμ.

Το υπερφορτωμένο πλοίο για να απεγκλωβιστεί πρέπει να αδειάσει από έρμα και καύσιμα.

Αυτό μπορεί να πάρει πέντε μέρες μέχρι μια εβδομάδα.

Έτσι θα χάσουν την ανοιξιάτικη παλίρροια την ερχόμενη Κυριακή με Δευτέρα.

Αλλά το χειρότερο θα είναι αν χρειαστεί να αφαιρέσουν φορτίο.

Χρειάζονται 300 φορτηγίδες για να αδειάσει ένα τέτοιο πλοίο.

Για αυτό είναι πιο εύκολο να παραμείνει το φορτίο στο πλοίο και να βαθύνει ο πυθμένας γύρω του, ανέφερε ο καπετάνιος Νίκολας Σλόαν, αντιπρόεδρος της διεθνούς Ένωσης Διάσωσης.

Το πρωτοφανές ναυτικό ατύχημα λόγω του μεγέθους του πλοίου και του σημείου προσάραξης προβληματίζει έντονα τις αιγυπτιακές Αρχές καθώς οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι ο αποκλεισμός της διώρυγας μπορεί να διαρκέσει εβδομάδες.

Κι ενώ η Evergreen έχει ζητήσει τη συνδρομή ξένων εταιρειών ειδικευμένων στην απομάκρυνση μεγάλων πλοίων και το τουρκικό υπουργείο Μεταφορών προσφέρθηκε να στείλει στην Αίγυπτο δικό του ρυμουλκό, μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες ήδη σχεδιάζουν νέα δρομολόγια που θα κάνουν τον περίπλου της Αφρικής για να φτάσουν στην Ευρώπη και τις ανατολικές ακτές της Βορείου Αμερικής όπως έκαναν 152 χρόνια πριν το επίσημο άνοιγμα της διώρυγας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.