Συνεχίζεται ο “πόλεμος” για τα εμβόλια στην Ευρώπη – Η “μάχη” στη Σύνοδο Κορυφής και τα “καρφιά” του Γιούνκερ

Εμφύλιος έχει ξεσπάσει στην ΕΕ για τα εμβόλια, τόσο για τις καθυστερήσεις στη διανομή τους όσο και για την επιβολή πιο αυστηρών ελέγχων στις εξαγωγές. Η χθεσινή Σύνοδος Κορυφής μετατράπηκε σε πεδίο μάχης για τα εμβόλια, με ορισμένους να εκφράζουν τη δυσφορία τους για τους χειρισμούς της Κομισιόν. Έπειτα από διαφωνίες και αντεγκλήσεις, η Άνγκελα Μέρκελ έστειλε μήνυμα ότι οι εξαγωγές εμβολίων από την Ε.Ε. ειδικά προς τις φτωχότερες χώρες δεν μπορούν να σταματήσουν και δέχθηκε να επιβληθεί μπλόκο στις εξαγωγές μόνο όσων δεν τιμούν τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει με την Ε.Ε.

Στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής η Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ενημέρωσε τους “27” για την πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος, τις δόσεις που αναμένει η Ε.Ε. τους επόμενους μήνες, αλλά και τις παραλαβές για τις χώρες. Η επικεφαλής της Κομισιόν ανακοίνωσε ότι από τα 450 εκατ. Ευρωπαίους, τα 62 εκατομμύρια έχουν εμβολιαστεί με μια δόση τουλάχιστον και εξ αυτών μόνο τα 18,2 εκατ. (ή 4,1% του πληθυσμού) έχουν κάνει και τις δύο δόσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, οι 27 χώρες έχουν παραλάβει περίπου 88 εκατ. εμβόλια από τις φαρμακευτικές εταιρείες. Επίσης, κατά την Φον ντερ Λάιεν, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξήγαγε περίπου 77 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων COVID-19 σε 33 χώρες από την 1η Δεκεμβρίου 2020. Από τις 77 εκατ. εξαγωγές μόνο στη Βρετανία έχουν φτάσει 21 εκατομμύρια εμβόλια.

Σχετικά με το δεύτερο τρίμηνο η πρόεδρος της Κομισιόν είπε ότι υπάρχουν η Moderna και η Pfizer/BioNtech «που παραδίδουν με αξιοπιστία», υπάρχει η Johnson & Johnson της οποίας το εμβόλιο είναι μονοδοσικό, ενώ έστρεψε τα βέλη της κατά της ΑstraZeneca που έχει δεσμευτεί για λιγότερες δόσεις από αυτές που αναφέρονται στα συμβόλαια, 70 αντί για 180 εκατομμύρια. Όσο για τα νέα κριτήρια που εισήγαγε η Κομισιόν στον μηχανισμό έγκρισης εξαγωγών των εμβολίων (αμοιβαιότητα και αναλογικότητα) είπε ότι «θέλουμε να είμαστε σίγουροι ότι η Ευρώπη λαμβάνει το δίκαιο μερίδιό της στα εμβόλια γιατί πρέπει να μπορούμε να εξηγήσουμε στους πολίτες μας ότι εάν οι εταιρείες εξάγουν τα εμβόλιά τους σε όλο τον κόσμο, το κάνουν επειδή τηρούν πλήρως τις δεσμεύσεις τους και δεν υπάρχει κίνδυνος για τον εφοδιασμό στην ΕΕ».

Στη Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να ενισχύσουν την παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη και να βελτιώσουν τους ρυθμούς των εμβολιασμών σε όλες τις χώρες μέλη, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. «Είναι ζωτικής σημασίας να συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την βελτίωση της παραγωγής εμβολίων στην Ευρώπη και για την βελτίωση της ικανότητάς μας να προμηθεύουμε (εμβόλια) στις χώρες μέλη…Αυτή είναι η απόλυτη προτεραιότητά μας και είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι στον στόχο αυτόν μαζί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο Μισέλ χαρακτήρισε ζωτικής σημασίας τη βελτίωση της παραγωγής στην Ευρώπη καθώς και τη βελτίωση στην ικανότητα παράδοσης των εμβολίων. Ανέφερε ότι θα συζητηθεί εντατικά τις επόμενες εβδομάδες το ζήτημα του πράσινου ψηφιακού πιστοποιητικού, «πώς θα έχουμε κάτι που θα βοηθήσει τους πολίτες να συνεχίσουν να κινούνται πιο ελεύθερα» όπως τόνισε.

Υπέρ των αυστηρών ελέγχων ο Μακρόν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν τάχθηκε υπέρ της της εφαρμογής αυστηρότερων ελέγχων στις εξαγωγές εμβολίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν τηρούν τις συμβατικές τους δεσμεύσεις με την ΕΕ. “Τέλος στην αφέλεια…Υποστηρίζω την θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των εξαγωγών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Υποστηρίζω το γεγονός ότι πρέπει να μπλοκάρουμε όλες τις εξαγωγές όσο οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους προς τους Ευρωπαίους”, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. “Οι Pfizer και Moderna τις τήρησαν. Η AstraZeneca όχι” συμπλήρωσε. Παράλληλα, επέκρινε την πολιτική εμβολίων της Ένωσης, λέγοντας ότι οι Αμερικανοί αποδείχθηκαν πιο φιλόδοξοι.

Από την πλευρά του Αυστριακός Καγκελάριος Σεμπάσιαν Κουρτς εξαπέλυσε πυρά κατά άλλων μελών της Ε.Ε. που έχουν πάρει περισσότερα εμβόλια.

Γαλλικά πυρά κατά Λονδίνου, Ρωσίας και Κίνας
Την ίδια ώρα ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν εξαπολύει πυρά κατά της Ρωσίας, λέγοντας ότι χρησιμοποιεί το εμβόλιό της Sputnik V ως εργαλείο προπαγάνδας. “Με τον τρόπο που χρησιμοποιείται (το εμβόλιο), είναι μάλλον εργαλείο προπαγάνδας και επιθετικής διπλωματίας παρά μέσο αλληλεγγύης και υγειονομικής βοήθειας”, δήλωσε στο δίκτυο France Info.Ο Λε Ντριάν αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Τυνησίας συγκρίνοντας τις ανακοινώσεις της Ρωσίας για την αποστολή δόσεων του Sputnik V και τις ανακοινώσεις για την αποστολή εμβολίων μέσω του συστήματος COVAX του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. “Η Ρωσία ανακοίνωσε με επικοινωνιακή υπερπροβολή ότι επρόκειτο να δωρίσει 30.000 δόσεις στην Τυνησία, μπράβο Sputnik! .«Αλλά συγχρόνως ο μηχανισμός Covax έχει ήδη στείλει 100.000 δόσεις και θα στείλει άλλες 400.000 μέχρι τον Μάιο. Και για τον χρόνο αυτόν προβλέπεται η αποστολή ακόμη 4 εκατομμυρίων δόσεων. Αυτό είναι πραγματικό έργο αλληλεγγύης, είναι πραγματική υγειονομική συνεργασία”, ανέφερε.

Παράλληλα, ο Γάλλος ΥΠΕΞ κατηγορεί τη Βρετανία για εκβιασμό στις αποστολές του εμβολίου της AstraZeneca, διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στοκ για την χορήγηση της δεύτερης δόσης στα άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί η πρώτη δόση του εμβολίου. “Δεν μπορούμε να προσφεύγουμε έτσι στον εκβιασμό διότι θελήσαμε να εμβολιάσουμε γρήγορα γρήγορα με την πρώτη δόση και δεν έχουμε να κάνουμε την δεύτερη. Η Ευρώπη δεν οφείλει να πληρώσει την πολιτική αυτή”, είπε.

Ο επικεφαλής γαλλικής διπλωματίας έθεσε ξεκάθαρα το θέμα του πολέμου επιρροής μέσω των εμβολίων τον οποίο διεξάγουν Ρωσία και Κίνα. Συγκεκριμένα κατηγόρησε τις δύο χώρες ότι ασκούν “πολιτική επιρροής μέσω του εμβολίου πριν ακόμη εμβολιάσουν τον δικό τους πληθυσμό”. Μάλιστα, σχετικά με τη Σενεγάλη αποκάλυψε ότι όταν η Κίνα ανακοίνωνε ότι έχει αποστείλει 200.000 δόσεις στην χώρα αυτή, το σύστημα Covax είχε ήδη αποστείλει την διπλάσια ποσότητα.

Γιούνκερ: Ηλίθιος ο “πόλεμος”

Η ΕΕ ήταν υπερβολικά επιφυλακτική, έχει επίγνωση του προϋπολογισμού για τα εμβόλια για την Covid-19 και πρέπει να αποχωρήσει από τη διεξαγωγή ενός “ανόητου πολέμου εμβολίων” με τη Βρετανία, δήλωσε από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Φον ντερ Λάιεν.

“Πιστεύω ότι πρέπει να αποσυρθούμε από τον πόλεμο των εμβολίων. Νομίζω ότι υπάρχει χώρος για διάλογο, για συζητήσεις, για ανάπτυξη επιχειρημάτων και στις δύο πλευρές του καναλιού της Μάγχης. Κανείς στη Βρετανία, κανένας στην Ευρώπη δεν καταλαβαίνει γιατί είμαστε μάρτυρες, σύμφωνα με τις ειδήσεις, ενός ανόητου πολέμου εμβολίων… Δεν είμαστε σε πόλεμο και δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε σύμμαχοι” είπε ο Γιούνκερ στο BBC, σημειώνοντας ότι θα προτιμούσε η Κομισιόν να επιλέξει τον διάλογο έναντι των απειλών. Επίσης, ανέφερε ότι η Επιτροπή και τα κράτη μέλη της ΕΕ είχαν κάνει ένα μεγάλο λάθος σε ό,τι αφορά την προσέγγισή τους για το εμβόλιο. “Θα ήθελα τα κράτη μέλη και η επιτροπή να επιταχύνουν τις προσπάθειες για την παροχή εμβολίων για κάθε έναν στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Βρετανία βρίσκεται μπροστά για διαφορετικούς λόγους. Επειδή η Βρετανία έλαβε την απόφαση να ακολουθήσει μια έκτακτη προσέγγιση βάσει αποφάσεων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση, η επιτροπή και τα μέλη των κρατών, είχαν μεγαλύτερη επίγνωση του προϋπολογισμού… Ήμασταν πολύ εγκρατείς” τόνισε.

O Γιούνκερ είπε ακόμη ότι “δεν ήταν οπαδός” του μηχανισμού αδειοδότησης για τις εξαγωγές βάσει του οποίου μπορούν να απαγορεύονται οι αποστολές. “Αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει μεγάλη ζημιά στη φήμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής στις ελεύθερες συναλλαγές”, τόνισε.

Πηγή: ΑΠΕ, Guardian, Reuters

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.