Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής – Βελτιώνεται η δήλωση για την Τουρκία

Ξεκίνησε η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών μέσω τηλεδιάσκεψης, με έντονες να είναι οι διαβουλεύσεις επί του κειμένου συμπερασμάτων για την Τουρκία και κατά τη χθεσινή ημέρα μεταξύ των κρατών μελών και του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το ΚΥΠΕ, το λεκτικό βελτιώνεται στα σημεία που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο, όπως η αναφορά στην τελωνειακή ένωση, το μεταναστευτικό αλλά και το Κυπριακό. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η θέση της Κύπρου, όπως εκφράστηκε και από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, είναι ότι η κοινή δήλωση θα πρέπει να είναι απόλυτα συναρτημένη και συνεπής με την έκθεση Μπορέλ.

Σημειώνεται πως το πρώτο κείμενο έφερε προβληματισμό σε Αθήνα και Κύπρο και δεν έγινε αποδεκτό, ενώ και άλλες χώρες εξέφρασαν παρατηρήσεις, με τον Ζοζέπ Μπορέλ να φέρεται να είναι δυσαρεστημένος καθώς το κείμενο δεν ήταν τόσο ισορροπημένο όσο η έκθεση που εκείνος είχε παραδώσει.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open TV, στο τρίτο κείμενο φέρεται να “κλείδωναν” υπέρ της Τουρκίας τα περισσότερα χρήματα για το μεταναστευτικό και η αναβάθμιση της τελωνειακής Ένωσης.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ απευθυνόμενη στο γερμανικό Κοινοβούλιο είπε ότι η Τουρκία δείχνει σημάδια συνεργασίας και αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μπήκε και πάλι σε διάλογο με την Ελλάδα και θα συνεχιστούν και οι συνομιλίες για το μέλλον της Κύπρου στο σχήμα 5+1 υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, οπότε θα προωθηθεί η θετική ατζέντα.

Οι σύμμαχοι της Ελλάδας, καθώς και η Ελλάδα και η Κύπρος, φέρεται να ήθελαν να υπάρχει στο τραπέζι η δυνατότητα των κυρώσεων, είτε με αντιστροφή της θετικής ατζέντας είτε με τη χρήση των κυρώσεων που για πρώτη φορά βρίσκονται γραμμένες στην έκθεση Μπορέλ, σύμφωνα με το Open TV.

Μπορέλ για Τουρκία: Είδαμε θετικές εξελίξεις αλλά η κατάσταση είναι εύθραυστη

Tην έκθεση για τις σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία αναμένεται να παρουσιάσει στην τηλεδιάσκεψη Kορυφής ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ μαζί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, όπως ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

“Τον τελευταίο μήνα έχουμε δει θετικές εξελίξεις από την πλευρά της Τουρκίας αλλά η κατάσταση παραμένει εύθραυστη. Σήμερα θα μελετήσουμε μέτρα για να σταθεροποιήσουμε αυτή τη θετική τάση και για τη συνέχεια υπάρχουν κάποια μέτρα με διπλή προσέγγιση” σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχουν “από τη μία πλευρά θετικά μέτρα κι από την άλλη μέτρα που μπορούν να ληφθούν εάν η κατάσταση χειροτερέψει. Αυτά τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν με έναν σταδιακό και προοδευτικό τρόπο” είπε επισημαίνοντας ότι μπορεί να αναστραφούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.