Tαγκίπ ο Κατακτητής και στην Ουκρανία

Η Τουρκία του Ερντογάν Παραμένει στην Πορεία για  Περιφερειακή Κυριαρχία, Παρά τον Θόρυβο  των ΜΜΕ για την Πτώση της Λίρας

ThomasST./South Front org / 22-3-21

Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Μεγάλη ουκρανική δύναμη εναντίον των Ρωσοφώνων τουΝτονμπάς

Οι πληροφορίες σχετικά με την τουρκική παρουσία στην Ουκρανία κυκλοφορούν ευρέως εδώ και πολύ καιρό και τώρα τα ρωσικά κοινωνικά δίκτυα ισχυρίζονται ότι αυτή η παρουσία επεκτάθηκε ευρέως και μπορεί να αποτελέσει έναυσμα για τις εξελίξεις στην Ανατολική Ουκρανία.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν την επικείμενη παρουσία Τούρκωνκομάντο, οι οποίοι θα εκπαιδεύσουν τους Ουκρανούς ομολόγους τους να διεξάγουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε κατοικημένες περιοχές στον λεγόμενο εμφύλιο πόλεμο, ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο εξειδικευμένα και «δύσκολα» κεφάλαια του σύγχρονου πολέμου.

Πηγές επισημαίνουν την αμυντική συνεργασία Τουρκίας-Ουκρανίας,τονίζοντας ότι Τούρκοι και Ουκρανοί έχουν ήδη στενούς δεσμούς σε πολλούς άλλους τομείς, όπως για παράδειγμα η παροχή μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων BAYRAKTAR.

«Στα τέλη Μαΐου του τρέχοντος έτους, Τούρκοι στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες θα αφιχθούν στην Ουκρανία για να πραγματοποιήσουν μέχρι τα μέσα Ιουλίου σειρά εκπαιδεύσεων του Ουκρανικού στρατιωτικού προσωπικού στη διεξαγωγή Μάχης κλειστού χώρου (CQB) σε αστικές περιοχές– δήλωσε το κέντροΚατεχόν, επικαλούμενο τηλεγράφημα του Svarschiki.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Ουκρανοί στρατηγοί ενδιαφέρθηκαν πολύ για την εμπειρία του τουρκικού στρατού που αποκτήθηκε κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.

«Μεταξύ των Τούρκων αξιωματικών, θα υπάρξουν συμμετασχόντεςστον πρόσφατο πόλεμο των 44 ημερών στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ’», αναφέρουν Ρωσικές πηγές, και αυτό μας λέει πολλά.

Εκτιμάται ότι οι Τούρκοι θα στείλουν στους Ουκρανούς ως εκπαιδευτές το προσωπικό των Ειδικών Δυνάμεων με εκτεταμένη στρατιωτική εμπειρία στη νότια Τουρκία και στη Συρία, ενώ θα στείλουν επίσης αξιωματικούς με εμπειρία από τον πόλεμο μεταξύ Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας.

InfoBRICS: Η Τουρκία έχει γίνει ο κύριος υποκινητής ενός πιθανού πολέμου μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας

Η πύλη InfoBrics αναφέρει ότι η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει το ρωσικό καθεστώς της Κριμαίας, χαρακτηρίζοντας τα γεγονότα του 2014 «παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας». Ταυτόχρονα, η τουρκική πλευρά καθιερώνει σημαντική στρατιωτική-τεχνική συνεργασία με το Κίεβο. Έτσι, στις 14 Μαρτίου, στρατιωτικό φορτίο από την Τουρκία παραδόθηκε στην Ουκρανία με τουλάχιστον δύο αεροπλάνα.

Σημειώνεται ότι η Άγκυρα και το Κίεβο δημιούργησαν σταδιακά συμμαχία και η Τουρκία έχει γίνει ο κύριος υποκινητής του πολέμου της Ουκρανίας εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το δημοσίευμα infoBrics προβλέπει ότι η Ουκρανία, με την υποστήριξη της Τουρκίας, ενδέχεται να εξαπολύσει νέα επίθεση εναντίον των φιλορωσικών δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Όπως αναφέρθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ειδικός του Κιέβου Όλεγκ Ζντάνοφ προέβλεψε « άλλο ένα ξυλοδαρμό» αυτή την άνοιξη στη ζώνη συγκρούσεων στο Ντονμπάς.

D8BFA7AE B259 4F0C 9140 95FC449DD59B

Τούρκοι αξιωματικοί εμπλέκονται σίγουρα σε οποιαδήποτε σχέδια του Ουκρανικού Γενικού Επιτελείου για το Ντονέτσκ και την Κριμαία, ενώ υπάρχει επίσης ανταλλαγή στρατιωτικών πληροφοριών. Η παρουσία Τούρκων συμβούλων, δηλαδή αξιωματικών στην Ουκρανία με το πρόσχημα των BAYRAKTAR και η συμμετοχή τους σε σχέδια προσωπικού «πηγαίνει πακέτο» με στρατιωτικές πληροφορίες.

Αυτή η στάση εξόργισε το Κρεμλίνο, ιδίως τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία, η οποία, μαζί με τη συντηρητική παράταξη, καλεί τον Πούτιν να αναλάβει δράση, ενώ ταυτόχρονα εμφανίζεται στα άρθρα του ρωσικού Τύπου που μιλούν για τον επόμενο ρώσο πρόεδρο.

597D40F4 966D 495C 83C4 62765EDE7FD2 Κάντε κλικ για να δείτε την εικόνα πλήρους μεγέθους

Η συνεχής μεταφορά των ουκρανικών δυνάμεων στα σύνορα με το Ντονμπάς.

Παρά την ηρεμία, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν στρατιωτικό εξοπλισμό στο Ντονέτσκ.

Μια ρωσική πηγή ειδήσεων(Avia.pro) αναφέρει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις συνεχίζουν να μεταφέρουν θωρακισμένα οχήματα και διάφορα όπλα στο Ντονέτσκ, υποδεικνύοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση κατά των ρωσόφωνων βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, τις τελευταίες ημέρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν μεταφέρει στη γραμμή επαφής 8 επιπλέον αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα, 26 άρματα μάχης και άλλα βαρέα όπλα που προορίζονται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή.

Ουκρανικές επιθετικές προετοιμασίες

Όλα τα θωρακισμένα οχήματα των Ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και άλλα όπλα, μεταφέρθηκαν στο Ντονέτσκ με τρένο.

Σύμφωνα με ενημερωμένες πληροφορίες, οι Ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν στην περιοχή περίπου 90000 στρατιώτες, 450 άρματα μάχης και 230 συστήματα πυροβολικού (αυτοκινούμενα και ρυμουλκούμενα) καθώς και πυραύλους επιφάνειας-επιφάνειας.

Αυτές οι κινήσεις των Ουκρανών αποτελούν σαφείς ενδείξεις των επερχόμενων στρατιωτικών επιχειρήσεων, πιθανώς το καλοκαίρι, μια περίοδο που έχει όλες τις προϋποθέσεις για πιθανές εχθροπραξίες, σύμφωνα με την ουκρανική πλευρά, ενώ ο ουκρανικός στρατός είναι επί του παρόντος … προετοιμάζεται.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΆΝ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΤΩΝ ΜΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΠΤΏΣΗ ΤΗΣ ΛΙΡΑΣ» 9E75DDD8 CF29 48F7 A808 7857D54ADEAF

Στις 22 Μαρτίου, η λίρα της Τουρκίας άρχισε να βυθίζεται έναντι του αμερικανικού δολαρίου όταν ο Πρόεδρος Ρετζέπ ΤαγίπΕρντογάν απέλυσε τον επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της χώρας.

Το νόμισμα  υποτιμήθηκε κατά περίπου 12% από τις 19 Μαρτίου σε περίπου 8,12 ανά δολάριο ΗΠΑ. Είχε γλιστρήσει ακόμα περισσότερο σε σχέση με το  δολάριο νωρίτερα το πρωί.

Η τουρκική λίρα άρχισε να καταρρέει σε σχέση με το δολάριο στις 22 Μαρτίου, όταν ο Ερντογάν απέλυσε τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας Νάτσι Αγκμπάλ με προεδρικό διάταγμα στις 20 Μαρτίου. Ο Αγκμπάλ, ο οποίος υπηρέτησε λιγότερο από πέντε μήνες, αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβσιόγλου, καθηγητή τραπεζικής οικονομίας και πρώην κοινοβουλευτικό του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, γνωστό ως ΑΚΡ.

Η προσέγγιση που προωθεί ο Ερντογάν στη νομισματική πολιτική, η οποία βασίζεται στη διατήρηση των επιτοκίων σε χαμηλά επίπεδα για την αποφυγή του πληθωρισμού, βρίσκει ελάχιστη κατανόηση στα κατεστημένα ΜΜΕ, καθώς τα κύρια μέσα ενημέρωσης είναι πλέον γεμάτα πρωτοσέλιδα που προωθούν την «κατάρρευση» της λίρας και της ίδιας της τουρκικής οικονομίας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, καθώς παρά την κριτική που δέχθηκε, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να αντιμετωπίσει τις αρνητικές οικονομικές τάσεις και να ενισχύσει την εθνική οικονομία και θέση της Τουρκίας στην περιοχή.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο νεοδιορισθείς επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας Καβσιόγλου πρόκειται να προωθήσει παρόμοιες προσεγγίσεις. Ο Καβσιόγλου ήταν μέλος του κοινοβουλίου στο ΑΚΡ από το 2015 μέχρι το 2018 και αρθρογραφούσε στην φιλοκυβερνητικό εφημερίδα Yeni Safak.             Ως εκ τούτου, η Τουρκία πρόκειται να διατηρήσει την τρέχουσα πορεία της και να προωθήσει την επέκταση της εθνικής της οικονομίας και της περιφερειακής της θέσης με τον τρόπο που θεωρεί τον καλύτερο παρά τις «σοφές συμβουλές» των παγκόσμιων οικονομολόγων και των «εταίρων του ΝΑΤΟ».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.