Η τουρκική κρίση και η ψύχραιμη αντίδραση των αγορών

Η Τουρκία τράβηξε σήμερα πάνω της το ενδιαφέρον τόσο των μέσων μαζικής ενημέρωση όσο και των επενδυτών, μετά την«καρατόμηση» του κεντρικού τραπεζίτη Νασί Αγκπάλ από τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν το περασμένο Σάββατο, τέσσερις μόλις μήνες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του και δυο μόλις ημέρες αφότου η Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τα επιτόκια από το 17% στο 19%.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε σεισμικές δονήσεις στη γείτονα, με το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης να βουλιάζει ολοκληρώνοντας τη συνεδρίαση με απώλειες της τάξεως του 9,79%, ενώ η τουρκική λίρα έφθασε πολύ κοντά στο ιστορικό της χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου.

Οι τριγμοί από τη γείτονα μεταδόθηκαν και στην υπόλοιπη Ευρώπη στις πρώτες ώρες των συναλλαγών, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται «άτολμα» και τις μετοχές των ευρωπαϊκών μετοχών να δέχονται έντονες πιέσεις, ειδικότερα εκείνων που έχουν μεγάλη έκθεση στην Τουρκία.

Ωστόσο η αρχική ανασφάλεια αντικαταστάθηκε στη συνέχεια από ψυχραιμία κι έτσι τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην πλειοψηφία τους ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση με κέρδη, με τον τραπεζικό κλάδο όμως να παραμένει υπό πίεση. 

Στην Κωνσταντινούπολη αντιθέτως ο πανικός διατηρήθηκε στους επενδυτικούς κύκλους, κάτι που αποτυπώνεται καλύτερα στη βουτιά 9,79% του BIST 100.

Η λίρα θύμισε εποχές Νοεμβρίου όταν μετά από το γκρέμισμα 17% έφθασε έναντι του δολαρίου στο 8,4840 μια ανάσα από το ιστορικό της χαμηλό ρεκόρ στο 8,58%. Εντούτοις το τουρκικό νόμισμα στη συνέχεια περιόρισε τις απώλειες και περί τις 19:00 ώρα Ελλάδος υποχωρούσε έναντι του αμερικανικού 8% στο 7,7910. Η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα βρίσκεται εν μέσω πολιορκητικού κλοιού, όταν πριν από την καθέλκυσή της, ήταν το νόμισμα με την καλύτερη επίδοση για το 2021, μεταξύ εκείνων από τις αναπτυσσόμενες αγορές.

Στην Ευρώπη από την άλλη η μετάδοση των τουρκικών «δονήσεων», απορροφήθηκε σχεδόν στο σύνολό της, με τον τραπεζικό κλάδο να οπισθοχωρεί 1,23% εξαιτίας της έκθεσης των ευρωπαϊκών τραπεζών στις αγορές της Τουρκίας. Περισσότερο εκτεθειμένες είναι οι ισπανικές τράπεζες και συνεπακόλουθα στις μετοχές τους ασκήθηκε η μεγαλύτερη πίεση, οι οποίες με τη σειρά τους τράβηξαν προς τα κάτω το ισπανικό χρηματιστήριο κατά 1,76%, το οποίο ήταν εκείνο με τη χειρότερη εικόνα μεταξύ των κυριοτέρων χρηματιστηρίων στην Ευρώπη.

Απώλειες 0,49% κατέγραψε ο CAC 40 στο Παρίσι, σε αντίθεση με τους FTSE 100 στο Λονδίνο και FTSE MIB στο Μιλάνο που σημείωσαν κέρδη 0,26%, με τον DAX στη Φρανκφούρτη να ακολουθεί από απόσταση αναπνοής κλείνοντας με άνοδο 0,25%.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,19%, βρίσκοντας στήριξη από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας που παρουσίασε κέρδη 1,91% και τον τεχνολογικό ο οποίος κέρδισε 1,76%.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού η περίπτωση του Τουρκίας δεν επηρέασε στο ελάχιστο τους επενδυτές, καθώς με οδηγούς τις μετοχές των Big Tech, οι τρεις βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες κινούνται ανοδικά, με τον τεχνολογικό Nasdaq να έχει υπερβεί το +1,50%, ενώ Dow Jones και S&P 500 σημειώνουν ήπια κέρδη.

moneyreview.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.