Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ προειδοποιεί: Θα βρουν συμφορές την Τουρκία από τον διωγμό του HDP

Ο Αμπντουλάχ Γκιουλ, ιδρυτικό μέλος του ισλαμιστικού κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) και πρώην πρόεδρος της Τουρκίας, επέκρινε τις τουρκικές Αρχές για την απόπειρα να θέσουν εκτός νόμου το φιλοκουρδικό σοσιαλιστικό κόμμα HDP και για τη στέρηση της βουλευτικής ιδιότητας από τον Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου, λέγοντας ότι θεωρεί αυτές τις κινήσεις «πολύ λάθος».

«Θεωρώ πολύ λάθος το γεγονός ότι αφαιρέθηκε η βουλευτική έδρα από τον Ομέρ Φαρούκ Γκεργκερλιόγλου και ότι ξεκίνησε αγωγή για το κλείσιμο του HDP», είπε στον δημοσιογράφο Μουράτ Σαμπουντζού από την διαδικτυακή πύλη ειδήσεων T24 στις 18 Μαρτίου.

«Η στέρηση της ασυλίας από ένα νομοθέτη που δεν έχει καμία σχέση με τη βία και υποστηρίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα χωρίς να κάνει καμία διάκριση, καθώς και η υπόθεση κλεισίματος που κινήθηκε εναντίον του κόμματος (HDP), θα επιβαρύνει τη χώρα μας και την κυβέρνησή μας», δήλωσε ο Γκιουλ.

Ο πρώην πρόεδρος είπε ότι τέτοιες κινήσεις εναντίον φιλοκουρδικών κομμάτων είχαν ήδη πραγματοποιηθεί στη δεκαετία του 1990, αλλά οδήγησαν στην «απομόνωση της Τουρκίας».

«Αργότερα, καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια για να ξεχαστούν αυτές οι μέρες.

»Οι προηγούμενες εμπειρίες έχουν δείξει ότι το κλείσιμο των κομμάτων και η άρση των ασυλιών εξυπηρετούν πολύ τους σκοπούς των τρομοκρατικών οργανώσεων», δήλωσε ο Γκιουλ.

Ο Γκιουλ πρόσθεσε ότι η πολιτική ιστορία της Τουρκίας είναι γεμάτη από τέτοια παραδείγματα και «κάνοντας παρόμοια λάθη θα φέρουν στη χώρα μεγάλες ζημιές».

Ένας Τούρκος εισαγγελέας υπέβαλε αναφορά στο Συνταγματικό Δικαστήριο στις 17 Μαρτίου ζητώντας απαγόρευση του HDP, που θεωρείται ως το αποκορύφωμα μιας πολυετούς καταστολής εναντίον του τρίτου μεγαλύτερου κόμματος στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Το HDP χαρακτήρισε αυτή την ενέργεια «πολιτικό πραξικόπημα».

Η κίνηση σηματοδοτεί την αναβίωση μιας μακράς ιστορίας της Τουρκίας που απαγορεύει τα φιλοκουρδικά πολιτικά κόμματα.

Το HDP δήλωσε ότι θα ανασυγκροτηθεί ως νέο κόμμα εάν απαγορευτεί, αν και το κατηγορητήριο ανέφερε ότι ο εισαγγελέας είχε απαιτήσει μια πενταετή πολιτική απαγόρευση για περισσότερους από 600 αξιωματούχους του HDP – ένα σοβαρό εμπόδιο για οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.

Το HDP κέρδισε 11,7%, δηλαδή σχεδόν 6 εκατομμύρια ψήφους, στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2018. Έχει 55 έδρες στο 600μελές τουρκικό κοινοβούλιο.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.