Τι σχεδιάζουν οι ΗΠΑ για το παλαιστινιακό

Πρώτα θα πέσουν λεφτά. Μετά θα ξεκινήσουν κάποιες συμβολικές κινήσεις “άρσης” μέτρων της πρώην κυβέρνησης Τραμπ που ενθάρρυναν τον πολλαπλασιασμό των εβραϊκών εποικισμών στη Δυτική Όχθη. Στη συνέχεια θα ξεκινήσει η πρώτη (από την άνοιξη του 2014) επανεκκίνηση ισραηλινο-παλαιστινιακής διαπραγμάτευσης με στόχο την εξεύρεση λύσης στη βάση των δύο κρατών “στις γραμμές” (και όχι στα σύνορα…) του 1967 με πιθανή ανταλλαγή εδαφών και συμφωνίες στους τομείς της ασφάλειας και του προσφυγικού.

Αυτά σε αδρές γραμμές είναι τα βασικά σημεία του οράματος της κυβέρνησης του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, όπως περιγράφονται σε ένα τετρασέλιδο υπόμνημα που αποκάλυψε σήμερα η ηλεκτρονική έκδοση της εμιρατινής εφημερίδας The National.

Το αμερικανικό κυβερνητικό υπόμνημα φέρει τον τίτλο “The US Palestinian Reset and the Path Forward” (“Η αμερικανο-παλαιστινιακή επανεκκίνηση και το Μονοπάτι Εμπρός”) και πέρα από τα παραπάνω βασικά ενδιαφέροντα σημεία δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ουσιαστική διαφορά σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες των ΗΠΑ για νομιμοποίηση της κατοχής των Παλαιστινίων. Πλην βεβαίως, εξαιρετικής περίπτωσης, που επί του παρόντος δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Το τετρασέλιδο υπόμνημα δεν συνιστά “θέσφατο” αλλά ένα πρόπλασμα της “νέας” αμερικανικής πολιτικής για το παλαιστινιακό. Οι πρώτες ενδείξεις και πληροφορίες δείχνουν πως θα αξιοποιήσει τμήματα του “οράματος Τραμπ” όπως π.χ. τις συμφωνίες του Αβραάμ, όπως προδίδει η αναφορά σε “βελτίωση της σχέσης και εμβάθυνση της ολοκλήρωσης του Ισραήλ στην περιοχή”.

Προτού ξεκινήσουν όλα θα ξεπαγώσει η αμερικανική χρηματοδότηση οργανώσεων του ΟΗΕ όπως η UNRWA και η χορήγηση άμεσης οικονομικής βοήθειας στην Παλαιστινιακή Αρχή περίπου 15 εκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.Τα χρήματα αυτά αναμένεται να δοθούν πριν το τέλος τρέχοντος μηνός ώστε να “προλειάνουν” το έδαφος και να “γλυκάνουν” την παλαιστινιακή ηγεσία που βρίσκεται σε τροχιά προετοιμασίας των πρώτων μετά από 15 χρόνια βουλευτικών εκλογών (22 Μάη) και προεδρικών εκλογών (31 Ιούλη).

Στη συνέχεια η κυβέρνηση Μπάιντεν θα ορίσει μία “ομάδα κρούσης” διπλωματών που θα ασχοληθεί με το παλαιστινιακό και θα αρχίσει το άτυπο παζάρι αφού προηγουμένως οποιαδήποτε νέα συνέχιση της αμερικανικής “χρηματοδότησης” ή “αρωγής” προς την Παλαιστινιακή Αρχή συνοδευτεί από όρους και απαιτήσεις. Όπως π.χ. η ανάσχεση του κρατικού επιδόματος που δίνεται εδώ και δεκαετίες στις οικογένειες Παλαιστινίων με αγωνιστές ή μάρτυρες (δηλαδή πολιτικούς κρατούμενους ή θύματα αντίστασης στις κατοχικές αρχές). Αυτό ακριβώς που είχε απαιτήσει και η προηγούμενη κυβέρνηση Τραμπ και το Ισραήλ…

Σενάριο αλλαγών στους χάρτες

Το “νέο σχέδιο” των ΗΠΑ για το παλαιστινιακό φαίνεται πως προβλέπει επίσης σαν επίδικο την επίτευξη μίας κοινά αποδεκτής και συμφωνημένης από τις αντιμαχόμενες πλευρές “ανταλλαγής εδαφών” ώστε να επιχειρηθεί το στήσιμο ενός υποτυπώδους παλαιστινιακού κράτους. Ενός ανεξάρτητου κράτους που θα έχει λιγότερες “τρύπες” (εν προκειμένω εβραϊκούς εποικισμούς) από το χάρτη της “Συμφωνίας του Αιώνα” που προωθούσε η πρώην κυβέρνηση του Ντόνπαλντ Τραμπ για το λεγόμενο “παλαιστινιακό κράτος” μεταξύ άλλων και μέσω προσάρτησης της Κοιλάδας του Ιορδάνη.

Σε κάθε περίπτωση τίποτε από όλα αυτά δεν πρόκεται να ξεκινήσει πολύ σύντομα καθώς και οι δύο πλευρές βρίσκονται σε διαδικασία εκλογών.

Εκλογές εδώ και εκεί…

Στο Ισραήλ οι (τέταρτες σε δύο χρόνια) εκλογές διεξάγονται την ερχόμενη Τρίτη 23 Μαρτίου δίχως να αποκλείεται το ενδεχόμενο και πέμπτων εκλογών, ειδικά εάν οι επικείμενες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις δεν οδηγήσουν μέσα στο επόμενο διάστημα σε κυβέρνηση συνασπισμού, είτε με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου πρωθυπουργό, είτε με άλλον…

Οι Παλαιστίνιοι έχουν μπροστά τους τις βουλευτικές εκλογές της 22ας Μάη και τις προεδρικές της 31ης Ιούλη αλλά και τις εκλογές του Αυγούστου για την ανάδειξη νέου συμβουλίου της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Με λίγα λόγια, πριν το καλοκαίρι δεν αναμένονται σπουδαίες κινήσεις. Ωστόσο, το σκηνικό μίας νέας διαπραγμάτευσης έχει αρχίσει να διαμορφώνεται από τώρα. Τουλάχιστον από την αμερικανική πλευρά.

Δεν αποκλείεται στο μεσοδιάστημα να καθίσουν και άλλοι “παίχτες” στο τραπέζι. Το αίτημα της σημερινής Παλαιστινιακής Αρχής για διεθνή σύνοδο με στόχο την επανέναρξη διαπραγμάτευσης για το παλαιστινιακό δεν έχει φύγει από τον ορίζοντα. Το γνωστό κουρτέτο που απαρτίζουν ΗΠΑ, ΕΕ, Ρωσία και ΟΗΕ δεν αποκλείεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην έναρξη ενός νέου μεγάλου παζαριού.

Η συνέχεια, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον σε μία περίοδο που τα συμφέροντα ενεργειακών κολοσσών έχουν τα μάτια και τα “μαχαίρια” προς τη μεριά της Ανατολικής Μεσογείου, με επίκεντρο τα νέα ανεκμετάλλευτα (ακόμη…) κοιτάσματα και αγωγούς υδρογονανθράκων. Οι επενδύσεις δισεκατομμύριων απαιτούν “ειρήνη”…Το εάν αυτή θα επιτευχθεί μέσω διαπραγμάτευσης ή μέσω μίας ακόμη σφοδρότερης και γενικότερης σύρραξης μένει να φανεί…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.