Η Τουρκία επέδωσε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα και Ισραήλ – Διαμαρτύρεται για τον EuroAsia Interconnector

Η Τουρκία προκαλεί ευθέως Ελλάδα και Ισραήλ. Επέδωσε ρηματική διακοίνωση σε Αθήνα και Ιερουσαλήμ για τον EuroAsia Interconnector.

Λίγες ώρες πριν την έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας στην Αθήνα, η Άγκυρα προκαλεί εκ νέου.

Την Καθαρά Δευτέρα η Τουρκία επέδωσε ρηματική διακοίνωση σε Ελλάδα, Ισραήλ και Ε.Ε., στην οποία αναφέρει ότι πρέπει να ενημερωθεί και να ζητηθεί η έγκρισή της για έργα που αφορούν περιοχές που υποστηρίζει ότι εκτείνεται η υφαλοκρηπίδα της.

Η διακοίνωση σχετίζεται με τη διασύνδεση των ηλεκτρικών συστημάτων Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, για τον Αγωγό Ηλεκτρικής Ενέργειας EuroAsia Interconnector, για τον οποία υπογράφηκε μνημόνιο κατανόησης στη Λευκωσία στις 8 Μαρτίου.

Διπλωματικές πηγές στην Άγκυρα αναφέρουν πως το σημείο του υποθαλάσσιου καλωδίου στην περιοχή ανάμεσα στην Κύπρο και την Κρήτη περνά μέσα από την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ως τουρκική υφαλοκρηπίδα εννοούν το «τριεθνές» που συναντώνται οι ΑΟΖ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου.

Με αφορμή αυτό το έργο η Τουρκία διαμαρτύρεται και επίσης προειδοποιεί ενάντια στον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου EastMed που σχεδιάζεται να περάσει από την ίδια περιοχή.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.