Ραγδαίες εξελίξεις με το εμβόλιο της AstraZeneca: Ποιες χώρες αναστέλλουν τη χρήση του

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις όσον αφορά στη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca με τη μία μετά την άλλη ευρωπαϊκή χώρα να ανακοινώνει ότι προχωρά σε αναστολή της χρήσης του. Η Ισπανία αποφάσισε με τη σειρά της να αναστείλει για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca, όπως και πολλές άλλες χώρες έπειτα από την αναφορά παρενεργειών, ανακοίνωσε η υπουργός Υγείας Καρολίνα Νταρίας. “Αποφασίσαμε να αναστείλουμε προληπτικά και προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca για τουλάχιστον δύο εβδομάδες”, μέχρι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) να αποφανθεί για τις ανησυχίες που συνδέονται με θρόμβους αίματος, ανακοίνωσε συγκεκριμένα η υπουργός σε συνέντευξη Τύπου.

Η διευθύντρια της ισπανικής Υπηρεσίας Φαρμάκων Μαρία Χεσούς Λάμας διευκρίνισε από την πλευρά της στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως μια περίπτωση “εγκεφαλικής θρόμβωσης” διαπιστώθηκε στην Ισπανία προχθές, Σάββατο, και πως ήταν παρόμοια με εκείνες που εντοπίστηκαν την ίδια ημέρα στη Γερμανία και στη Νορβηγία.

Η Κύπρος ανακοίνωσε ότι ανέβαλε προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca ως την Πέμπτη 18 Μαρτίου, εν αναμονή της γνωμοδότησης από την Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνων Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, η οποία διερευνά μια σειρά από περιστατικά θρόμβων αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το συγκεκριμένο εμβόλιο σε χώρες της ΕΕ.

Λίγες ώρες νωρίτερα είχαν προηγηθεί αντίστοιχες ανακοινώσεις από Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία. Συγκεκριμένα, ο ιταλικός οργανισμός φαρμάκων Αifa αποφάσισε, για προληπτικούς λόγους, να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου Αstrazeneca σε όλη τη χώρα.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ανακοίνωσε την αναστολή “για προληπτικούς λόγους”. Ο Μακρόν επισήμανε πως “ελπίζει να ξαναξεκινήσει” γρήγορα ο εμβολιασμός με το εμβόλιο αυτό “εφόσον το επιτρέψει η γνωμοδότηση του ευρωπαϊκού οργανισμού”.

Την απόφαση της Γαλλίας ακολούθησε και το Λουξεμβούργο με τον υπουργό Υγείας της χώρας να δήλωνει ότι η απόφαση ελήφθη ως προληπτικό μέτρο, σύμφωνα με το RTL.lu.

Στη Γερμανία η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έλαβε την απόφαση της αναστολής μετά τη σύσταση από το Ινστιτούτο Πάουλ Έρλιχ (PEI), ως προληπτικό μέτρο, όπως ανακοίνωσε το ομοσπονδιακό υπουργείο Υγείας, σύμφωνα με το Spiegel. Η σύσταση του Ινστιτούτου γίνεται προκειμένου να διενεργηθούν περαιτέρω έρευνες, μετά και τις τελευταίες αναφορές για παρενέργειες και τα περιστατικά θρομβώσεων. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων θα αποφασίσει “αν και πώς τα νέα ευρήματα θα επηρεάσουν την έγκριση του εμβολίου” σημειωνόταν στο δημοσίευμα του Spiegel ενώ τόσο Γαλλία όσο και Ιταλία ανακοίνωσαν πως έλαβαν την απόφαση αυτή εν αναμονή της σχετικής οριστικής απόφασης του ΕΜΑ.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι “καθαρά προληπτικό μέτρο” , τονίζοντας ότι η απόφαση “δεν είναι πολιτική, αλλά καθαρά τεχνική”

“Αναστέλλουμε προκειμένου να εξετάσουμε περαιτέρω. Το αποτέλεσμα της εξέτασης είναι ανοιχτό”, τόνισε ο Σπαν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνέντευξης Τύπου ενώ ανέφερε ότι στη Γερμανία έχουν καταγραφεί επτά τέτοια περιστατικά, επί συνόλου 1,7 εκατομμυρίων εμβολίων της συγκεκριμένης εταιρείας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

“Είναι πολύ σημαντικό να διευκρινίσουμε ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένας κίνδυνος” εξήγησε και σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί εντελώς η σύνδεση μεταξύ του εμβολίου της AstraZeneca και διαταραχών στην πήξη του αίματος. Συνέστησε δε σε όσους έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου να επικοινωνήσουν με τον γιατρό τους σε περίπτωση αιμορραγίας ή επίμονου πονοκεφάλου.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) θα πρέπει τώρα να αποφασίσει εκ νέου “εάν και πώς τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την έγκριση του εμβολίου», διευκρίνισε ο Γενς Σπαν και πρόσθεσε ότι οι αρμόδιοι χρειάζονται χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τα τελευταία περιστατικά. “Περιμένουμε την διαδικασία του ελέγχου. Εάν ο ΕΜΑ εγκρίνει εκ νέου το εμβόλιο, οι εμβολιασμοί θα μπορούσαν να συνεχιστούν χωρίς πρόβλημα”, επεσήμανε ο Γερμανός υπουργός Υγείας και εξέφρασε την ελπίδα για μια έγκαιρη απόφαση του ΕΜΑ.

Η απόφαση δεν ελήφθη εύκολα, συμπλήρωσε ο κ. Σπαν. “Όλοι αντιλαμβανόμαστε την σημασία αυτής της απόφασης”, πρόσθεσε, δεν ήταν ωστόσο σε θέση να εκτιμήσει πόσοι εμβολιασμοί χρειάζεται τώρα να αναβληθούν.

Σημειώνεται πως έχουν ανασταλεί οι εμβολιασμοί και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες: Ολλανδία, Ιρλανδία, Δανία, Νορβηγία, Ισλανδία και Βουλγαρία, ενώ άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Αυστρία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία -σύμφωνα με γράφημα της Daily Mail- αναστέλλουν τη χορήγηση συγκεκριμένων παρτίδων του εμβολίου.

Η Δανία και η Νορβηγία σταμάτησαν να χορηγούν το εμβόλιο την περασμένη εβδομάδα έπειτα από αναφορές για μεμονωμένες περιπτώσεις θρόμβων αίματος ή χαμηλού αριθμού αιμοπεταλίων. Η Ισλανδία και η Βουλγαρία ακολούθησαν και η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανακοίνωσαν χθες, Κυριακή, αναστολή χρήσης του εμβολίου.

Στις 12 Μαρτίου, η Ταϊλάνδη ανέστειλε και αυτή τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca. Σύμφωνα με τους FT, η Ταϊλάνδη ανέστειλε τον δημόσιο εμβολιασμό του πρωθυπουργού της με το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και της AstraZeneca, αφού τρεις ευρωπαϊκές χώρες -αρχικά- ανέστειλαν τον εμβολιασμό λόγω υγειονομικών ανησυχιών. Αυτό παρά το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η εταιρεία η ίδια επιμένουν ότι το εμβόλιο των δύο δόσεων είναι ασφαλές.

 

Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων: Έκτακτη συνάντηση για το εμβόλιο της AstraZeneca

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο ΕMA ανακοίνωσε πως θα συγκαλέσει την Πέμπτη μια ειδική συνάντηση προκειμένου να αποφασίσει αν χρειάζονται μέτρα για το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, εκτιμώντας ωστόσο πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου υπερέχουν των κινδύνων.

“Η επιτροπή ασφάλειας του ΕΜΑ θα εξετάσει με περισσότερη λεπτομέρεια τις πληροφορίες αύριο (Τρίτη) και συγκάλεσε έκτακτη συνάντηση την Πέμπτη, 18 Μαρτίου προκειμένου να καταλήξει για τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί και για κάθε άλλο μέτρο που μπορεί να είναι απαραίτητο”, ανέφερε ο οργανισμός που εδρεύει στο Άμστερνταμ.

Ο EMA είχε αναφέρει προηγουμένως πως ερευνά “έναν ορισμένο αριθμό” περιπτώσεων θρόμβων αίματος σε ανθρώπους που έχουν λάβει το εμβόλιο, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να χρησιμοποιείται.

“Ενώ η έρευνά του είναι σε εξέλιξη, ο EMA παραμένει αυτή την ώρα της άποψης πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID-19, με τον κίνδυνο με τον οποίο συνδέεται [η ασθένεια] για νοσηλεία και θάνατο, υπερέχουν των κινδύνων παρενεργειών”, υπογράμμισε η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή.

ΠΟΥ: Επιτροπή ειδικών συνεδριάζει την Τρίτη για το εμβόλιο

Καθώς οι εξελίξεις τρέχουν, ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε πως τα συστήματα που είναι επιφορτισμένα με την προστασία της δημόσιας υγείας εργάζονται, καθώς πολλές χώρες αναστέλλουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 προκειμένου να διερευνήσουν ενδεχόμενες παρενέργειες. “Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα γεγονότα αυτά συνδέονται με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, αλλά είναι συνηθισμένη πρακτική να τα διερευνούμε, και δείχνει ότι το σύστημα επιτήρησης λειτουργεί και πως υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι”, δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου. Συμβουλευτική επιτροπή του ΠΟ Υγείας σχεδιάζει να συναντηθεί την Τρίτη 16/3, προκειμένου να συζητήσει για το εμβόλιο, την αναστολή χρήσης του οποίου ανακοίνωσαν σήμερα η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία αφού αρκετές χώρες ανέφεραν σοβαρά προβλήματα σε ανθρώπους που είχαν λάβει το εμβόλιο.

Μπόρις Τζόνσον: Το εμβόλιο είναι ασφαλές

Η Βρετανία, όπου αναπτύχθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca σε συνεταιρισμό με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει ότι δεν ανησυχεί, ενώ η φαρμακοβιομηχανία είπε πως μια αναθεώρηση των δεδομένων ασφαλείας έδειξε πως δεν υπάρχει απόδειξη για αυξημένο κίνδυνο θρόμβων αίματος.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε νωρίτερα ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ασφαλές και ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τη χρήση του στην εκστρατεία εμβολιασμών. Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να καθησυχάσει τον κόσμο ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές, ο Τζόνσον απάντησε: «Ναι, μπορώ». «Ο MHRA (ο βρετανικός ρυθμιστικός φορέας φαρμάκων) είναι ένας από τους αυστηρότερους και εμπειρότερους φορείς παγκοσμίως. Δεν βλέπουν κανέναν λόγο για τη διακοπή του προγράμματος εμβολιασμών. Επομένως, συνεχίζουμε να είμαστε πολύ πεπεισμένοι για το πρόγραμμα και είναι φανταστικό που βλέπουμε ότι συνεχίζεται σε τέτοια ταχύτητα στη Βρετανία» επεσήμανε ο Βρετανός πρωθυπουργός.

Νορβηγία: Πέθανε υγειονομικός που είχε κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca

Η Νορβηγία ανακοίνωσε σήμερα τον θάνατο από εγκεφαλική αιμορραγία μίας υγειονομικού ηλικίας κάτω των 50 ετών, που νοσηλεύτηκε αφότου εμβολιάστηκε με το εμβόλιο κατά της Covid-19 της AstraZeneca, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο, σε αυτήν τη φάση.

Είναι το δεύτερο περιστατικό θανάτου που γνωστοποιείται τις τελευταίες ημέρες στη χώρα, η οποία ανέστειλε την Πέμπτη «για προληπτικούς λόγους» τη χρήση του εμβολίου που ανέπτυξε το βρετανο-σουηδικό εργαστήριο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Δεν μπορούμε ούτε να αποκλείσουμε ούτε να επιβεβαιώσουμε ότι αυτό έχει να κάνει με το εμβόλιο», δήλωσε ένας αξιωματούχος της νορβηγικής Αρχής Φαρμάκων, ο Στέιναρ Μάντσεν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Tύπου.

Η Ελλάδα αναμένει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

Οι αρμόδιες αρχές στη χώρα μας, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Υγείας, παρακολουθούν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις γύρω από την υπόθεση με το εμβόλιο της AstraZeneca και η αρμόδια Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών βρίσκεται σε επαγρύπνηση και σε επαφή με τον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι ελληνικές υγειονομικές αρχές αναμένουν τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα πως θα πραγματοποιήσει «έκτακτη συνάντηση» την Πέμπτη μετά την αναστολή από πολλές χώρες της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19 λόγω ανησυχιών που συνδέονται με θρόμβους αίματος, και πρόσθεσε πως τα πλεονεκτήματα του εμβολίου εξακολουθούν να υπερέχουν των κινδύνων.

Έως ότου υπάρξουν νεότερες οδηγίες εκ μέρους του ΕΜΑ, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά στην Ελλάδα, όπως ανέφερε και σε χθεσινή ανακοίνωση η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.