Τι μάθαμε από τη Συνδιάσκεψη των Αμερικανών Συντηρητικών: Η “βουβή” επιστροφή του Τραμπ, τα ανερχόμενα αστέρια και οι κόντρες

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, πραγματοποιήθηκε η ετήσια Συνδιάσκεψη των Αμερικανών Συντηρητικών (CPAC), στο Ορλάντο της Φλόριντα, το τελευταίο σαββατοκύριακο του Φεβρουαρίου 2021.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση μετά την “πτώση” του από τον Λευκό Οίκο ενώ δεν ήταν λίγα τα πρόσωπα που είδαν το “άστρο” τους να λάμπει πιο πολύ από ποτέ.

Λίγα εικοσιτετράωρα πριν την έναρξη του συνεδρίου, η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Σε μια συνέντευξη τύπου, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων στη Βουλή, Κέβιν Μακάρθι, όταν ρωτήθηκε για το αν θα ήθελε να παραμείνει ο Ντόναλντ Τραμπ στην ηγεσία, απάντησε θετικά.

Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η Λιζ Τσέινι, η οποία επιβίωσε από το “κυνήγι μαγισσών” που της έστησαν οι συνάδελφοί της για την απομάκρυνσή της από την θέση που έχει εντός του κόμματος, δήλωσε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι μπορούν να πορευτούν και χωρίς τον πρώην πρόεδρο, εκφράζοντας για ακόμη μια φορά την αντίθεσή της προς το πρόσωπό του. Οι αντιδράσεις των στελεχών και των οπαδών ήταν άμεσες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στήθηκε ακόμη ένα “λαϊκό δικαστήριο”.

  • Ένα από τα πρόσωπα που άνοιξαν τις ομιλίες του συνεδρίου, ήταν ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον Ντεσάντις, εφόσον η πολιτεία του ήταν φέτος η “οικοδέσποινα” της διαδικασίας. Ο Ντεσάντις θεωρείται από τους πιο δημοφιλείς εντός του κόμματος, αμέσως μετά τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι κύριοι λόγοι είναι το νέο της ηλικίας του (42 ετών) και η στάση που κράτησε κατά την διακυβέρνηση Τραμπ. Ο ίδιος δεν προχώρησε σε σκληρό lockdown, μένοντας πιστός στη γραμμή του Αμερικανού μεγιστάνα ενώ πάντα μπροστά στα ΜΜΕ ήταν υποστηρικτικός. Αυτό έκανε τους συντηρητικούς ψηφοφόρους να τον δουν με πολύ θετικό μάτι ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ζήτησαν να κατέβει στις εκλογές, αν τελικά ο Τραμπ κάνει πίσω.

Μάλιστα μια ανεπίσημη δημοσκόπηση που ήρθε στην επιφάνεια, έδειξε τον τέως πρόεδρο στη πρώτη θέση με το συντριπτικό 55% ενώ στη δεύτερη θέση ήρθε ο Ντεσάντις με 21%, ποσοστό άκρως ικανοποιητικό, δεδομένου των προσώπων που ακολουθούν. Τρίτος ήταν ο πρώην αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με 12%, τέταρτος ο Μάικ Πομπέο με 8% και τελευταία η κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Κρίστι Νόεμ με 4%.

Οι αριθμοί φούντωσαν τις φήμες που θέλουν τον Ντεσάντις να είναι υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα το 2024, ιδιαίτερα αφού ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο.

Δύο ακόμη πρόσωπα που μαγνήτισαν το ενδιαφέρον του κοινού ήταν ο γερουσιαστής του Μισούρι, Γιος Χάουλι και η προαναφερθείσα Κρίστι Νόεμ. Ο Χάουλι είναι φανατικός υποστηρικτής του Τραμπ και ζήτησε να συνεχιστεί η μάχη κατά των “Big Tech” που ελέγχουν όλα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ασκούν ισχυρή επιρροή στους Αμερικανικούς  τεχνολογικούς κολοσσούς.

  • Από την πλευρά της, η Κρίστι Νόεμ έκανε λόγο για την υπεράσπιση της ιστορίας του έθνους και του πολιτισμού που συνδέονται με τους προγόνους τους.

Όσον αφορά την παρουσία του Ντόναλντ Τραμπ στην Συνδιάσκεψη, ο πρώην πρόεδρος μίλησε παραπάνω από ενενήντα λεπτά. Η ομιλία του δεν μεταδόθηκε σχεδόν από κανένα τηλεοπτικό μέσο, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων ενώ το Youtube “κατέβασε” όσα video αναρτήθηκαν από ξένα δίκτυα, όπως το RT.

Τα κύρια κομμάτια της ομιλίας του Τραμπ είχαν να κάνουν με τους ψευδείς ισχυρισμούς του ότι του “έκλεψαν τις εκλογές” ενώ χαρακτήρισε τον πρώτο μήνα της προεδρίας Μπάιντεν ως τον χειρότερο όλων των εποχών. Επιπλέον, ο Ρεπουμπλικάνος ηγέτης μετέτρεψε το συνέδριο σε μια ανεπίσημη προεκλογική καμπάνια, παρά το γεγονός ότι δεν ανακοίνωσε κάτι για το 2024.

Το μόνο που είπε ήταν πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να “ξεφορτωθεί” όσους ψήφισαν την παραπομπή του σε δίκη και την ενοχή του στο δικαστήριο της Γερουσίας. Ειδικά με την στάση της Λιζ Τσέινι ήταν άκρως ειρωνικός, χαρακτηρίζοντάς τη σε “πολεμόθερμη”που πρέπει να μείνει εκτός στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τραμπ εξαπέλυσε πυρά κατά των ΜΜΕ και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης επειδή των φιμώνουν. Σχετικά το πρόγραμμα “Αμερική σπουδαία ξανά” τόνισε ότι θα γίνουν προσπάθειες να επανέλθει προκειμένου να βάλει τέλος στην  “κουλτούρα της ακύρωσης” των Δημοκρατικών.

  • Η Συνδιάσκεψη των Αμερικανών Συντηρητικών σαφέστατα διέφερε κατά πολύ σε σχέση με εκείνη των προηγούμενων ετών καθώς δεν υπήρχε πανηγυρικό κλίμα. Το “μούδιασμα” των Ρεπουμπλικάνων μετά την εκλογική αποτυχία ήταν φανερό και έγινε ξεκάθαρο ότι υπάρχει ανάγκη για ανασυγκρότηση.

Τους επόμενους μήνες θα δούμε αρκετές αλλαγές και σίγουρα μια πιο ζωηρή δραστηριότητα από πλευράς Τραμπ. Το μόνο που μένει να δούμε είναι αν θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία ή αν θα αρκεστεί σε πιο παρασκηνιακό ρόλο. Προσωπικά για το δεύτερο αμφιβάλλω πολύ…

*Ο Γιώργος Δημητρόπουλος σπουδάζει δημοσιογραφία και είναι Opinion Writer της Hellas Journal

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.