Ακτιβιστές στο στόχαστρο με τη βοήθεια Facebook, Google και Twitter

Ναόμι Κλάιν

Το πλήθος των καμερών που στρατοπέδευσαν έξω από την φυλακή Tihar του Δελχί ήταν το είδος της φρενίτιδας των ΜΜΕ που θα περίμενε κανείς για κάποιον πρωθυπουργό που πιάστηκε για σκάνδαλο υπεξαίρεσης ή ίσως ένα αστέρι του Μπόλιγουντ που πιάστηκε στο λάθος κρεβάτι.

Αντ ‘αυτού, οι κάμερες περίμεναν την Ντίσα Ράβι, μια 22χρονη vegan ακτιβίστρια για την προστασία της φύσης, η οποία βρέθηκε εγκλωβισμένη σε ένα οργουελικό νομικό έπος που περιλαμβάνει κατηγορίες για  καταστολή, υποκίνηση και συμμετοχή σε διεθνή συνωμοσία με στοιχεία που περιλαμβάνουν (αλλά δεν περιορίζονται σε αυτά): Ινδούς αγρότες σε εξέγερση, την παγκόσμια ποπ σταρ Rihanna, υποτιθέμενες συνωμοσίες ενάντια στη γιόγκα και το chai, τον αυτονομισμό των Σιχ και τη Greta Thunberg.

Αν νομίζετε ότι ακούγεται υπερβολικό, λοιπόν, στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και ο δικαστής που απελευθέρωσε την Ράβι μετά από εννέα μέρες στη φυλακή και υπό ανάκριση της αστυνομίας. Ο δικαστής Dharmender Rana έπρεπε να αποφανθεί για το εάν η Ravi, μια από τους ιδρυτές του ινδικού τμήματος της Fridays For Future, της ομάδας νέων για το κλίμα που ξεκίνησε η Thunberg, μπορεί να αποφυλακιστεί με καταβολής εγγύησης. Αποφάνθηκε ότι δεν υπήρχε λόγος να μη γίνει δεκτή η αιτήση, κάτι που άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή της Ράβι στο σπίτι της στο Μπανγκαλόρ εκείνο το βράδυ.

Ωστόσο, ο δικαστής ένιωσε επίσης την ανάγκη να προχωρήσει πολύ περισσότερο, για να εκδώσει μια απόφαση- καταπέλτη 18 σελίδων σχετικά με την υποκείμενη υπόθεση που έχει μονωπολήσει τα ινδικά μέσα μαζικής ενημέρωσης για εβδομάδες, δίνοντας τη δική του προσωπική ετυμηγορία σχετικά με τις διάφορες εξηγήσεις της αστυνομίας του Δελχί για το γιατί η Ράβι συνελήφθη.

Τα αποδεικτικά στοιχεία της αστυνομίας εναντίον της νεαρής ακτιβίστριας είναι, έγραψε ο δικαστής, «λιγοστά και ασαφή», και δεν υπάρχει «ούτε ελάχιστη» απόδειξη που να στηρίζει τους ισχυρισμούς της στάσης, της υποκίνησης σε στάση ή της συνωμοσίας που έχουν απευθυνθεί εναντίον της και προς τουλάχιστον δύο άλλων νέων ακτιβιστών.

Παρόλο που η υπόθεση διεθνούς συνωμοσίας φαίνεται να καταρρέει, η σύλληψη της Ράβι δείχνει ένα διαφορετικό είδος συμπαιγνίας,  μεταξύ της ολοένα και πιο καταπιεστικής και αντιδημοκρατικής Ινδουιστικής εθνικιστικής κυβέρνησης του Πρωθυπουργού Narendra Modi και των εταιρειών της Silicon Valley των οποίων τα εργαλεία και οι πλατφόρμες έχουν γίνει το πρωταρχικό μέσο για τις κυβερνητικές δυνάμεις, αν επιδιώκουν  να υποκινήσουν μίσος εναντίον ευάλωτων μειονοτήτων και όσων ασκούν κριτική – και για την αστυνομία να παγιδεύσει ειρηνικούς ακτιβιστές όπως η Ράβι σε έναν ψηφιακό ιστό υψηλής τεχνολογίας.

Η υπόθεση εναντίον της Ράβι και των «συνωμοτών» της εξαρτάται εξ ολοκλήρου από τις συνήθεις χρήσεις γνωστών ψηφιακών εργαλείων: ομάδες WhatsApp, συλλογικά επεξεργασμένα έγγραφα μέσω Google Doc, ιδιωτικές συνάντησης στο Zoom και πολλά tweet, όλα τα οποία έχουν εργαλειοποιηθεί σε βασικά κομμάτια εικαζόμενων αποδεικτικών στοιχείων σε ένα κυνήγι ακτιβιστών που χρηματοδοτείται από το κράτος και ενισχύεται από τα ΜΜΕ.

Ταυτόχρονα, αυτά τα ίδια εργαλεία έχουν χρησιμοποιηθεί σε μια συντονισμένη εκστρατεία ανταλλαγής μηνυμάτων υπέρ της κυβέρνησης για να στρέψουν το κοινό συναίσθημα εναντίον των νέων ακτιβιστών και το κίνημα των αγροτών που υποστηρίζουν, συχνά σε σαφή παραβίαση των δικλείδων ασφαλείας που όπως ισχυρίζονται οι εταιρείες κοινωνικών μέσων έχουν δημιουργηθεί για να αποτρέψουν την υποκίνηση βίας στις πλατφόρμες τους.

Σε ένα έθνος όπου το διαδικτυακό μίσος έχει φτάσει με ανατριχιαστική συχνότητα στον πραγματικό κόσμο μέσω πογκρόμ που στοχεύουν γυναίκες και μειονότητες, οι υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων προειδοποιούν ότι η Ινδία βρίσκεται στην κόψη τρομερής βίας, ίσως ακόμη και του είδους της αιματοχυσίας που τα κοινωνικά μέσα υποβοήθησαν εναντίον των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

«Η σιωπή αυτών των εταιρειών μιλά δυνατά. Πρέπει να λάβουν θέση και πρέπει να το κάνουν τώρα»

Μέσα σε όλα αυτά, οι γίγαντες της Silicon Valley έχουν παραμείνει σιωπηλοί, η διαβόητη αφοσίωσή τους στην ελεύθερη έκφραση, καθώς και η νέα αφοσίωσή τους στην καταπολέμηση της ρητορικής μίσους και των θεωριών συνωμοσίας, στην Ινδία, δεν υπάρχει πουθενά.

Στη θέση της υπάρχει μια αυξανόμενη και ψυχρή συνενοχή με τον πόλεμο πληροφοριών του Modi, μια συνεργασία που είναι έτοιμη να θεσμοθετηθεί κάτω από ένα δρακόντιο νέο νόμο για τα ψηφιακά μέσα που θα καθιστά παράνομο για τις εταιρείες τεχνολογίας να αρνούνται να συνεργαστούν με κυβερνητικά αιτήματα για κατάργηση προσβλητικού υλικού ή παραβίαση του απορρήτου των χρηστών τεχνολογίας.

Η συνενοχή στις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φαίνεται, είναι το τίμημα της διατήρησης της πρόσβασης στη μεγαλύτερη αγορά χρηστών ψηφιακών μέσων εκτός της Κίνας.

Μετά από μια αρχική αντίσταση από την εταιρεία, λογαριασμοί Twitter επικριτικοί για την κυβέρνηση Modi εξαφανίστηκαν κατά εκατοντάδες χωρίς εξήγηση.  Σε κυβερνητικούς αξιωματούχους που ασχολούνται με ακραίες υποκινήσεις και εμφανή ρητορική μίσους στο Twitter και το Facebook επιτρέπεται να συνεχίσουν σε σαφή παραβίαση των πολιτικών των εταιρειών · και η αστυνομία του Δελχί υπερηφανεύεται ότι έχει εξαιρετική συνεργασία με την Google καθώς τους δίνει τις ιδιωτικές επικοινωνίες ειρηνικών ακτιβιστών υπερ του κλίματος όπως η Ράβι.

«Η σιωπή αυτών των εταιρειών λέει πολλά», μου είπε ένας ακτιβιστής ψηφιακών δικαιωμάτων, ζητώντας ανωνυμία λόγω φόβου. «Πρέπει να πάρουν θέση, και πρέπει να το κάνουν τώρα».

Στον ινδικό τύπο αναφέρεται ως η «υπόθεση εργαλειοθήκης», «εργαλειοθήκη Greta» και ως «συνωμοσία εργαλειοθήκης», η συνεχιζόμενη δηλαδή έρευνα της αστυνομίας για την Ravi, μαζί με τους συναδέλφους ακτιβιστές Nikita Jacob και Shantanu Muluk, επικεντρώνεται στο περιεχόμενο ενός οδηγού κοινωνικών μέσων που η Thunberg ανέβασε στο Twitter προς τους σχεδόν 5 εκατομμύρια οπαδούς τις στις αρχές Φεβρουαρίου.

Όταν η Ράβι συνελήφθη, η αστυνομία του Δελχί δήλωσε ότι «είναι συντάκτης των οδηγιών στο Google Doc & βασική συνωμότης στη διαμόρφωση και τη διάδοση του εγγράφου. Ξεκίνησε το WhatsApp Group και συνεργάστηκε για να δημιουργήσει το έγγραφο της εργαλειοθήκης. Δούλεψε στενά μαζί τους για να συντάξει το έγγραφο».

H εργαλειοθήκη δεν ήταν τίποτα περισσότερο από ένα Έγγραφο Google που δημιουργήθηκε από μια ad hoc συλλογή ακτιβιστών στην Ινδία και η διασπορά του σχεδιάστηκε για να δημιουργήσει υποστήριξη για το κίνημα των αγροτών που δειξάγει τεράστιες και μαζικές διαμαρτυρίες για μήνες.

Οι αγρότες αντιτίθενται σε ένα σύνολο νέων γεωργικών νόμων, τους οποίους η κυβέρνηση του Modi έσπευσε να περάσει κάτω από την κάλυψη της πανδημίας του κοροναϊού. Στο επίκεντρο των διαμαρτυριών βρίσκεται η πεποίθηση ότι με την κατάργηση της μακροχρόνιας προστασίας των τιμών για τις καλλιέργειες και το άνοιγμα του γεωργικού τομέα σε περισσότερες ιδιωτικές επενδύσεις, οι μικροί αγρότες θα αντιμετωπίσουν στην ουσία «θανατική καταδίκη» και οι εύφορες εκτάσεις της Ινδίας θα πέσουν στα χέρια λίγων μεγάλων εταιρικών παικτών.

Πολλοί μη γεωργοί έχουν αναζητήσει τρόπους για να βοηθήσουν, τόσο στην Ινδία όσο και ανάμεσα στη Διασπορά της Νότιας Ασίας ευρύτερα. Το κίνημα υπερ του κλίματος της  νεολαίας ένιωσε ιδιαίτερη ευθύνη και θέλησε να συμμετέχει. Όπως η ίδια η Ράβι είπε στο δικαστήριο, υποστηρίζει τους αγρότες «επειδή είναι το μέλλον μας και όλοι πρέπει να φάμε». Και έχει επίσης επισημάνει την κλιματική σύνδεση.

Η ξηρασία, τα κύματα θερμότητας και οι πλημμύρες έχουν αυξηθεί όλο και πιο έντονα τα τελευταία χρόνια και οι αγρότες της Ινδίας βρίσκονται στην πρώτη γραμμή αυτών των κλιματικών επιπτώσεων, συχνά χάνουν τις καλλιέργειες και τα προς το ζην, εμπειρίες που γνωρίζει η Ράβι από πρώτο χέρι. Ήταν μάρτυρας των παππούδων της να αγωνίζονται με τις καιρικές συνθήκες.

Όπως και αμέτρητα τέτοια έγγραφα της ψηφιακής εποχής, η εργαλειοθήκη στο επίκεντρο αυτής της διαμάχης περιέχει ένα «μενού» με γνωστές προτάσεις για το πώς οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες της Ινδίας, κυρίως στα κοινωνικά μέσα. «Τουιτάρετε την υποστήριξή σας στους Ινδούς αγρότες.

Χρησιμοποιήστε το hashtag #FarmersProtest #StandWithFarmers “; τραβήξτε μια φωτογραφία ή ένα βίντεο από τον εαυτό σας λέγοντας ότι υποστηρίζετε τους αγρότες. υπογράψτε μια αναφορά. γράψτε στον εκπρόσωπό σας. Συμμετέχετε σε “tweetstorm” ή “ψηφιακή προειδοποίηση”.

Παρακολουθήστε μια από τις διαμαρτυρίες αυτοπροσώπως, είτε εντός της Ινδίας είτε σε μια ινδική πρεσβεία στη χώρα σας. Μάθετε περισσότερα παρακολουθώντας μια ενημερωτική συνεδρία Zoom. Μια αρχική έκδοση του εγγράφου (σύντομα διαγράφηκε) μίλησε για την πρόκληση της δημόσιας εικόνας ειρήνης και της αγάπης της Ινδίας (“yoga & chai”).

Με τη σύλληψη και τη φυλάκιση της Ράβι ως φερόμενη συντάκτρια της εργαλειοθήκης, στην ουσία κατηγορείται επειδή έκανε την Ινδία να φαίνεται κακή στα μάτια του κόσμου.

Σχεδόν κάθε μεγάλη ακτιβιστική καμπάνια δημιουργεί οδηγούς χρήσης ακτιβισμού online ακριβώς όπως αυτός. Οι περισσότεροι μεσαίου μεγέθους μη κυβερνητικοί οργανισμοί έχουν κάποιον του οποίου η δουλειά είναι να συντάσσει τέτοια έγγραφα και να τα στέλνει σε πιθανούς υποστηρικτές και «influencers». Εάν αυτοί είναι παράνομοι, τότε ο ίδιος ο σύγχρονος ακτιβισμός είναι παράνομος. Με τη σύλληψη και τη φυλάκιση της Ράβι για φερόμενο ρόλο ως συντάκτη αυτού του οδηγού χρήσης, στην ουσία διώκεται επειδή έκανε την Ινδία να φαίνεται κακή μπροστά στον κόσμο. Σύμφωνα με αυτόν τον ορισμό, όλες οι διεθνείς δράσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα θα πρέπει να τερματιστούν, δεδομένου ότι σπάνια αυτές παρουσιάζουν τις κυβερνήσεις κολακευτικά.

Αυτό το σημείο διατυπώθηκε δυναμικά από τον δικαστή που αποφάνθηκε την εγγύηση της Ράβι: «Οι πολίτες είναι θεματοφύλακες της κυβέρνησης σε οποιοδήποτε δημοκρατικό Έθνος. Δεν μπορούν να τεθούν πίσω από τα κάγκελα απλώς και μόνο επειδή επιλέγουν να διαφωνήσουν με τις πολιτικές του κράτους », έγραψε. Όσον αφορά την κοινή χρήση της εργαλειοθήκης με την Thunberg, «η ελευθερία του λόγου και της έκφρασης περιλαμβάνει το δικαίωμα αναζήτησης ενός παγκόσμιου κοινού».

Αυτό φαίνεται προφανές. Ωστόσο, κατά κάποιον τρόπο αυτό το καλοήθες έγγραφο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους ως κάτι πολύ άθλιο. Ο στρατηγός VK Singh, υφυπουργός του Modi για οδικές μεταφορές και αυτοκινητόδρομους, έγραψε σε μια ανάρτηση στο Facebook ότι η εργαλειοθήκη «αποκάλυψε τα πραγματικά σχέδια μιας συνωμοσίας σε διεθνές επίπεδο κατά της Ινδίας. Πρέπει να ερευνήσουμε τα μέρη που τραβούν τις χορδές αυτού του δόλιου μηχανισμού. Οι οδηγίες εκπονήθηκαν με σαφήνεια ως προς το «πώς», «πότε» και «τι». Συνωμοσίες σε αυτήν την κλίμακα συχνά εκτίθενται. ”

Η αστυνομία του Δελχί πήρε γρήγορα το σύνθημά και ξεκίνησε να βρει αποδεικτικά στοιχεία αυτής της διεθνούς συνωμοσίας για «τη δυσφήμιση της χώρας» και την υπονόμευση της κυβέρνησης, χρησιμοποιώντας ένα δρακόντιο αποικιακό νόμο. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί.

Η εργαλειοθήκη κατηγορείται επίσης ως μέρος μυστικού σχεδίου που έχει σκοπό να διαλύσει την Ινδία και να σχηματίσει ένα κράτος Σιχ που ονομάζεται Khalistan (περισσότερη ηθική), επειδή ένας Ινδο-Καναδός που εδρεύει στο Βανκούβερ, εξέφρασε κάποια συμπάθεια για την ιδέα μιας ανεξάρτητης πατρίδας των Σιχ (κάτι που δεν αποτελεί έγκλημα και πουθενά δεν αναφέρεται στην εργαλειοθήκη).

Για εβδομάδες, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν μεταδοθεί πολύ στο διαδίκτυο, υπό συντονισμένες καμπάνιες του Υπουργείου Εξωτερικών της Ινδίας και στηρίζονται πιστά από κορυφαίους αστέρες του Μπόλιγουντ και του κρίκετ. Ο Anil Vij, υπουργός της κυβέρνησης της πολιτείας Haryana, έγραψε ότι «Όποιος έχει σπόρους αντεθνικούς στο μυαλό του πρέπει να καταστραφεί ολοσχερώς, είτε είναι η #Disha_Ravi είτε οποιοσδήποτε άλλος». Προκλητικό ως προφανές παράδειγμα ρητορικής μίσους από μια ισχυρή φιγούρα, το Twitter ισχυρίστηκε ότι η ανάρτηση δεν παραβίασε τις πολιτικές της και δεν την κατέβασε.

Τα ινδικά μέσα ενημέρωσης μεταδίδουν ασταμάτητα τις παράλογες κατηγορίες, με πάνω από 100 ειδήσεις για την Ράβι και την εργαλειοθήκη = να εμφανίζονται μόνο στους Times of India. Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι το οργισμένο πλήθος ξεχύθηκε στους δρόμους, με φωτογραφίες των Thunberg και Rihanna (που επίσης υποστήριξε τους αγρότες) και τις έκαψαν σε εθνικιστικές συγκεντρώσεις.

Ο ίδιος ο Μόντι κλιμάκωσε τα πράγματα ακόμη περισσότερο, μιλώντας για εχθρούς που «δεν αξίζουν καν ένα τσάι».

Ο Ράνα, στο τουίτ του για την απελευθέρωση της Ravi, έγραψε ότι «η εξέταση της εν λόγω εργαλειοθήκης αποκαλύπτει ότι κάθε έκκληση για οποιοδήποτε είδος βίας απουσιάζει εμφανώς». Ο ισχυρισμός ότι ήταν αποσχιστική συνωμοσία ήταν επίσης εντελώς αβάσιμος, έγραψε.

Όσον αφορά την κατηγορία ότι η διάδοση κρίσιμων πληροφοριών σχετικά με την αντιμετώπιση των αγροτών και των υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Τούνμπεργκ από το κράτος της Ινδίας αποτελεί «προτροπή», ο δικαστής ήταν ιδιαίτερα σκληρός. «Το αδίκημα της ηθικής δεν μπορεί να επικληθεί για να εξυπηρετήσει την πληγωμένη ματαιοδοξία των κυβερνήσεων».

Η υπόθεση συνεχίζεται, αλλά η απόφαση αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο πλήγμα για την κυβέρνηση και μια δικαίωση για το κίνημα των αγροτών και τις εκστρατείες αλληλεγγύης που τις υποστηρίζουν. Ωστόσο, δεν θα έλεγε κανείς ότι πρόκειται για νίκη. Ακόμα κι αν η υπόθεση της εργαλειοθήκης ξεθυμαίνει ως αποτέλεσμα της απόφασης του δικαστή, είναι μόνο μία από τις εκατοντάδες εκστρατείες που η ινδική κυβέρνηση διεξάγει για να κυνηγήσει ακτιβιστές και δημοσιογράφους.

Η συνδικαλίστρια Nodeep Kaur, ένα έτος μεγαλύτερη από την Ravi, φυλακίστηκε επίσης για την υποστήριξη των αγροτών. Μόλις απελευθερώθηκε με εγγύηση, η Κάουρ ισχυρίστηκε στο δικαστήριο ότι χτυπήθηκε άσχημα κατά την κράτηση της. Εν τω μεταξύ, παραμένουν εκατοντάδες αγρότες πίσω από τα κάγκελα και ορισμένοι από τους συλληφθέντες έχουν εξαφανιστεί.

Η πραγματική απειλή που αντιπροσώπευε η εργαλειοθήκη για τον Modi και το κυβερνών Κόμμα Bharatiya Janata, ή BJP, ήταν η ενδυνάμωση του κινήματος των αγροτών. Το πολιτικό σχέδιο του Modi αντιπροσωπεύει μια ισχυρή συγχώνευση του απελευθερωμένου ινδουιστικού σοβινισμού με πολύ συγκεντρωτική εταιρική δύναμη.

Οι αγρότες αμφισβητούν αυτό το διπλό έργο, τόσο με την επιμονή τους ότι τα τρόφιμα πρέπει να παραμένουν εκτός λογικής της αγοράς όσο και με την αποδεδειγμένη ικανότητα του κινήματος να ενισχύσει τη δύναμη του σε όλες τις θρησκευτικές, εθνοτικές και γεωγραφικές διαιρέσεις που ανέβασαν τον Μόντι στην εξουσία.

Ο Ravinder Kaur, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης και συγγραφέας του «Ολοκαίνουργιου Έθνους: Τα καπιταλιστικά όνειρα και τα εθνικιστικά σχέδια στην Ινδία του εικοστού πρώτου αιώνα», γράφει ότι το κίνημα των αγροτών είναι «ίσως η μεγαλύτερη μαζική κινητοποίηση στην μετα-αποικιακή ιστορία της Ινδίας, που εκτείνεται σε αγροτικούς και αστικούς πληθυσμούς και συνενώνει την εξέγερση ενάντια στον απορρυθμισμένο καπιταλισμό στον αγώνα για τις πολιτικές ελευθερίες».

Για την ισχυρή συγχώνευση του διακρατικού κεφαλαίου του Modi με ένα υπερεθνικιστικό κράτος, «η κινητοποίηση κατά του νόμου ενάντια στους αγρότες αποτελεί την πιο συνεχή και άμεση πρόκληση για αυτήν τη συμμαχία».

Οι συγκεντρώσεις των αγροτών μέσα και γύρω από το Δελχί ήρθαν αντιμέτωπες με μάνικες νερού, δακρυγόνα και μαζικές συλλήψεις. Αλλά αυτοί επιστρέφουν ακάθεκτοι. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Modi είναι αποφασισμένη να βρει τρόπους να υπονομεύσει το κίνημα και να καταστείλει το μήνυμά του, επανειλημμένα μπλοκάροντας το Διαδίκτυο πριν από τις διαμαρτυρίες και πιέζοντας με επιτυχία το Twitter να κατεβάσει περισσότερους από χίλιους λογαριασμούς υπέρ των αγροτών. Είναι επίσης ο λόγος για τον οποίο ο Μόντι επιδίωξε να θολώσει τα νερά με ιστορίες παραπλανητικών εργαλείων και διεθνών συνωμοσιών.

Μια ανοιχτή επιστολή που υπέγραψαν δεκάδες Ινδοί ακτιβιστές για το περιβάλλον μετά τη σύλληψη της Ράβι λέει: «οι τρέχουσες ενέργειες της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι τακτικές εκτροπής για να αποσπάσουν τους ανθρώπους από πραγματικά ζητήματα όπως το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των καυσίμων και των βασικών ειδών, η εκτεταμένη ανεργία και δυσφορία που προκλήθηκε λόγω του λοκνταουν χωρίς σχέδιο και της ανησυχητικής κατάστασης του περιβάλλοντος».

Αυτή η αναζήτηση πολιτικής εκτροπής, με άλλα λόγια, βοηθά στην εξήγηση του τρόπου με τον οποίο μια απλή εκστρατεία αλληλεγγύης έχει αναδιατυπωθεί ως μια μυστική συνωμοσία για να διαλύσει την Ινδία και να υποκινήσει βία από το εξωτερικό.

Η κυβέρνηση Modi προσπαθεί να απομακρύνει τη δημόσια συζήτηση από το έδαφος, όπου είναι εξαιρετικά αδύναμη – ικανοποιώντας τις βασικές ανάγκες των ανθρώπων κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής κρίσης και πανδημίας – και το μετακινεί στο έδαφος στο οποίο ευδοκιμεί κάθε εθνικό σχέδιο: εμείς εναντίον τους, πατριώτες εναντίον προκλητικών προδοτών.

Σε αυτόν τον οικείο ελιγμό, η Ράβι και το ευρύτερο κίνημα των νέων για το κλίμα ήταν απλώς παράπλευρες ζημιές.

Ωστόσο, η ζημιά που έχει γίνει είναι σημαντική όχι μόνο επειδή οι ανακρίσεις είναι σε εξέλιξη αλλά επειδή η επιστροφή της Ravi στη φυλακή παραμένει σαφώς δυνατή. Η σύλληψή της και η φυλάκισή της έχουν ήδη υπηρετήσει έναν σκοπό: «Η κυβέρνηση δίνει βάρος σαφώς στην τρομοκρατία και τον τραυματισμό αυτών των γενναίων νέων επειδή λένε την αλήθεια για την εξουσία, και θέλει να τους διδάξει ένα μάθημα».

Η ακόμη μεγαλύτερη ζημιά έρχεται με τη σιωπηλή συνενοχή των τεχνολογικών εταιρειών που κάποτε φρόντισαν να ανοίξουν οι κλειστές κοινωνίες και να διαδώσουν τη δημοκρατία σε όλο τον κόσμο. “Η σύλληψη της Disha Ravi θέτει σε αμφιβολία το απόρρητο όλων των χρηστών του Google India», ήταν ένας τίτλος.

Πράγματι, η δημόσια συζήτηση έχει παραβιαστεί τόσο πολύ που πολλοί ακτιβιστές στην Ινδία κρύβονται, διαγράφοντας τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά μέσα για να προστατευθούν. Ακόμη και οι υποστηρικτές των ψηφιακών δικαιωμάτων είναι επιφυλακτικοί.

Ζητώντας να μην κατονομαστεί, νομικός ερευνητής περιέγραψε μια επικίνδυνη σύγκλιση μεταξύ μιας κυβερνητικής ικανότητας στον πόλεμο πληροφοριών και των εταιρειών κοινωνικών μέσων που βασίζονται στη μεγιστοποίηση της δέσμευσης για να εξορύξουν τα δεδομένα των χρηστών τους: «Όλα αυτά προέρχονται από μια ισχυροποίηση των πλατφορμών κοινωνικών μέσων από το status quo, κάτι που δεν υπήρχε νωρίτερα . Αυτό επιδεινώνεται περαιτέρω από την τάση αυτών των εταιρειών να δίνουν προτεραιότητα σε περισσότερο δημοφιλές, εξτρεμιστικό περιεχόμενο, το οποίο τους επιτρέπει να κερδίζουν χρήματα από την προσοχή των χρηστών, ωφελώντας τελικά μόνο τα δικά τους κίνητρα”.

Από τη σύλληψή της, τα προσωπικά δεδομένα της ιδιωτικής ψηφιακής ζωής της Ράβι έχουν εκτεθεί ώστε να τα δουν όλοι. Τα πήραν τα αδηφάγα κι αισχρά εθνικά μέσα, τηλεοπτικά πάνελ και εφημερίδες που έχουν εμμονή για τα ιδιωτικά της μηνύματα προς την Thunberg καθώς και άλλες επικοινωνίες μεταξύ ακτιβιστών που δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά την επεξεργασία ενός διαδικτυακού φυλλαδίου.

Η αστυνομία, εν τω μεταξύ, επανειλημμένα επέμεινε ότι η απόφαση της Ravi να διαγράψει μια ομάδα στο WhatsApp ήταν απόδειξη ότι διέπραξε έγκλημα, κι όχι μια ορθολογική απάντηση στις κυβερνητικές προσπάθειες να μετατρέψουν την ειρηνική ψηφιακή οργάνωση σε όπλο ενάντια σε νέους ακτιβιστές.

Οι δικηγόροι της Ράβι έχουν ζητήσει από το δικαστήριο να διατάξει την αστυνομία να σταματήσει να διαρρέει τις ιδιωτικές επικοινωνίες της στον Τύπο – πληροφορίες που φαίνεται να έχουν έρθει ως αποτέλεσμα κατασχεθέντων τηλεφώνων και υπολογιστών. Επιθυμώντας ακόμη περισσότερες ιδιωτικές πληροφορίες για την έρευνά τους, η αστυνομία του Δελχί έχει επίσης ζητήσει πληροφορίες από αρκετές μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας. Ζήτησαν από το Zoom να αποκαλύψει τη λίστα των παρευρισκομένων μιας ιδιωτικής συνάντησης ακτιβιστών η οποία λένε ότι σχετίζεται με την εργαλειοθήκη · η αστυνομία έχει καταθέσει πολλά αιτήματα στην Google για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο δημοσίευσης και κοινοποίησης της εργαλειοθήκης. Και σύμφωνα με ειδησεογραφικές αναφορές, η αστυνομία ζήτησε επίσης πληροφορίες από το Instagram (που ανήκει στο Facebook) και το Twitter.

Δεν είναι σαφές ποιες εταιρείες έχουν συμμορφωθεί και σε ποιο βαθμό. Η αστυνομία ανακοίνωσε τη συνεργασία της Google δημόσια, αλλά η Google και το Facebook δεν απάντησαν στο αίτημα για την απόψή τους που έστειλε το Intercept. Το Zoom και το Twitter αναφέρθηκαν στις εταιρικές τους πολιτικές, οι οποίες δηλώνουν ότι θα συμμορφωθούν με τους σχετικούς εθνικούς νόμους.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Modi επέλεξε αυτή τη στιγμή να εισαγάγει ένα ένα νέο σύνολο κανονισμών που θα της έδινε τόσο αυστηρά επίπεδα ελέγχου στα ψηφιακά μέσα, που πλησίασαν το Μεγάλο Τείχος προστασίας της Κίνας. Στις 24 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά την απελευθέρωση της Ράβι από τη φυλακή, το Reuters έγραψε σχετικά με το σχέδιο της κυβέρνησης Modi σχετικά με τον «Ενδιάμεσο οδηγό και κώδικα δεοντολογίας ψηφιακών μέσων».

Οι νέοι κανόνες θα απαιτούν από τις εταιρείες μέσων μαζικής ενημέρωσης να καταργήσουν περιεχόμενο που επηρεάζει την «κυριαρχία και την ακεραιότητα της Ινδίας» εντός 36 ωρών από μια κυβερνητική εντολή – έναν ορισμό τόσο ευρύ που θα μπορούσε εύκολα να περιλαμβάνει προσβολές κατά της «γιόγκα και του chai». Ο νέος κώδικας αναφέρει επίσης ότι οι εταιρείες ψηφιακών μέσων πρέπει να συνεργάζονται με κυβερνητικά και αστυνομικά αιτήματα για πληροφορίες σχετικά με τους χρήστες τους εντός 72 ωρών. Αυτό περιλαμβάνει αιτήματα για τον εντοπισμό της πηγής προέλευσης πληροφοριών σε πλατφόρμες και ίσως ακόμη και κρυπτογραφημένες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων.

Ο νέος κώδικας εισάγεται στο όνομα της προστασίας της ποικιλόμορφης κοινωνίας της Ινδίας και του αποκλεισμού χυδαίου περιεχομένου. «Ένας εκδότης θα λαμβάνει υπόψη το πολυφυλετικό και πολυθρησκευτικό πλαίσιο της Ινδίας και θα επιδεικνύει τη δέουσα προσοχή και διακριτικότητα κατά την προβολή των δραστηριοτήτων, πεποιθήσεων, πρακτικών ή απόψεων οποιασδήποτε φυλετικής ή θρησκευτικής ομάδας», δηλώνει το σχέδιο κανόνων.

Στην πράξη, ωστόσο, το Bharatiya Janata Party  έχει τις πιο εξελιγμένες ομάδες τρολ στον πλανήτη, και οι δικοί του πολιτικοί ήταν οι πιο έντονοι και επιθετικοί υποστηρικτές της ρητορικής μίσους που απευθύνονται σε ευάλωτες μειονότητες και επικριτές κάθε είδους. Για να αναφέρω ένα μόνο παράδειγμα μεταξύ πολλών, πολλοί πολιτικοί του BJP συμμετείχαν σε μια εκστρατεία παραπληροφόρησης ισχυριζόμενοι ότι οι Μουσουλμάνοι διάδοσαν σκόπιμα τον Covid-19 ως μέρος του «Corona Jihad». Αυτό που θα έκανε ένας κώδικας είναι να κατοχυρώσει στο νόμο τη διπλή ψηφιακή επίθεση που βιώνει η Ράβι και άλλοι ακτιβιστές: Θα ήταν απροστάτευτοι από διαδικτυακούς όχλους που αναδύθηκαν από ένα ινδουιστικό εθνικιστικό κράτος και θα ήταν απροστάτευτοι από το ίδιο το κράτος, όταν επιδίωκε να εισβάλλει στο ψηφιακό τους απόρρητο για οποιονδήποτε λόγο επέλεγε.

Ο Apar Gupta, εκτελεστικός διευθυντής του Internet Freedom Foundation, της ομάδας ψηφιακών δικαιωμάτων, εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τμήματα του νέου κώδικα που ενδέχεται να επιτρέψουν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους να εντοπίσουν τους δημιουργούς μηνυμάτων σε πλατφόρμες όπως το WhatsApp. Αυτό, είπε στο Associated Press, «υπονομεύει τα δικαιώματα των χρηστών και μπορεί να οδηγήσει σε αυτο-λογοκρισία εάν οι χρήστες φοβούνται ότι οι συνομιλίες τους δεν είναι πλέον ιδιωτικές».

Ο Harsha Walia, εκτελεστικός διευθυντής της Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών της Βρετανικής Κολομβίας και συγγραφέας του “Border and Rule: Global Migration, Capitalism and the Rise of Racist Nationalism“, θέτει την άσχημη κατάσταση στην Ινδία ως εξής: “Οι τελευταίοι προτεινόμενοι κανονισμοί που απαιτούν εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης να βοηθήσουν την επιβολή του νόμου από την κυβέρνηση είναι μια ακόμη εξωφρενική και αντιδημοκρατική προσπάθεια της φασιστικής κυβέρνησης Modi να καταστείλει διαφωνίες, να ενισχύσει το κράτος επιτήρησης και να κλιμακώσει τη βία του κράτους.

” Μου είπε ότι αυτή η τελευταία κίνηση της κυβέρνησης Modi πρέπει να γίνει κατανοητή ως μέρος ενός πολύ ευρύτερου μοτίβου ενός περίπλοκου πολέμου πληροφοριών που διεξάγεται από το ινδικό κράτος. «Πριν από τρεις εβδομάδες, η ινδική κυβέρνηση έκλεισε το Διαδίκτυο σε περιοχές του Δελχί για να καταστείλει τις πληροφορίες σχετικά με τη διαμαρτυρία των αγροτών.

..Διακόπηκαν λογαριασμοί κοινωνικών μέσων για δημοσιογράφους και ακτιβιστές.. Και οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας συνεργάστηκαν με την ινδική αστυνομία σε μια σειρά από αβάσιμες αλλά τρομακτικές υποθέσεις καταστολής. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η ινδική κυβέρνηση διέταξε πάνω από 400 τερματισμούς λογαριασμών στο Διαδίκτυο και η ινδική κατοχή του Κασμίρ χαρακτηρίζεται από παρατεταμένη πολιορκία των επικοινωνιών. ”

Ο νέος κώδικας, ο οποίος θα επηρεάσει όλα τα ψηφιακά μέσα, συμπεριλαμβανομένων των ιστότοπων ροής και ειδήσεων, θα τεθεί σε ισχύ εντός των επόμενων τριών μηνών. Μερικοί παραγωγοί ψηφιακών μέσων στην Ινδία αντιστέκονται. Ο Siddharth Varadarajan, ιδρυτικός συντάκτης του The Wire, έγραψε την περασμένη Πέμπτη ότι ο «θανατηφόρος» νέος κώδικας έχει ως στόχο να την ανεξαρτησία των ψηφιακών μέσων ενημέρωσης της Ινδίας. Αυτή η προσπάθεια ενίσχυσης των γραφειοκρατών με τη δύναμη να υποδείξουν στα μέσα ενημέρωσης τι μπορεί και τι δεν μπορεί να δημοσιευθεί δεν έχει νομική βάση”.

Ωστόσο, μην περιμένετε επίδειξη θάρρους από τη Silicon Valley. Πολλά στελέχη τεχνολογίας των ΗΠΑ μετανιώνουν τώρα για τις πρώιμες αποφάσεις, που πάρθηκαν δημόσια και υπο την πίεση εργαζομένων τους ώστε να αρνηθούν να συνεργαστούν με το σύστημα μαζικής παρακολούθησης και λογοκρισίας της Κίνας – μια ηθική επιλογή, αλλά μια που κοστίζει σε εταιρείες όπως η Google πρόσβαση σε μια εντυπωσιακά μεγάλη, προσοδοφόρα αγορά. Αυτές οι εταιρείες φαίνονται απρόθυμες να κάνουν ξανά τον ίδιο υπολογισμό.

Όπως η Wall Street Journal ανέφερε τον περασμένο Αύγουστο, «Η Ινδία έχει περισσότερους χρήστες Facebook και WhatsApp από οποιαδήποτε άλλη χώρα και το Facebook την έχει επιλέξει ως την αγορά για την εισαγωγή πληρωμών, κρυπτογράφησης και πρωτοβουλιών που θα συνδέουν τα προϊόντα της μεταξύ τους με νέους τρόπους που ο [CEO Mark] Zuckerberg είπε ότι θα απασχολήσουν το Facebook για την επόμενη δεκαετία”.

Για εταιρείες τεχνολογίας όπως η Facebook, η Google, η Twitter και η Zoom, η Ινδία υπό το Modi έχει μεταβληθεί σε μια στιγμή σκληρής αλήθειας. Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, αυτές οι εταιρείες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να δείξουν ότι μπορούμε να εμπιστευτούμε τη ρύθμιση της ρητορικής μίσους και των επιβλαβών συνωμοσιών στις πλατφόρμες τους, προστατεύοντας παράλληλα την ελευθερία του λόγου, της συζήτησης και της διαφωνίας που είναι αναπόσπαστο μέρος κάθε υγιούς κοινωνίας.

Αλλά στην Ινδία, όπου η βοήθεια στις κυβερνήσεις να κυνηγήσουν και να φυλακίσουν ειρηνικούς ακτιβιστές και να ενισχύσουν το μίσος φαίνεται να είναι το τίμημα της πρόσβασης σε μια τεράστια και αναπτυσσόμενη αγορά, «όλα αυτά τα επιχειρήματα έχουν εκπαραθυρωθεί», μου είπε ένας ακτιβιστής.

Και για έναν απλό λόγο: «Κερδίζουν από όλο αυτό το κακό».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.