Κυπριακό: Ο ΟΗΕ θέλει λύση στην Πενταμερή, αλλά η Τουρκία προδικάζει για το αρνητικό αποτέλεσμα

Ο διεθνής οργανισμός δεν προτίθεται να βάλει τελεσίγραφα για τη συνάντηση της Γενεύης στις 27-29 Απριλίου και ούτε θα εγκαταλείψει την προσπάθεια αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα. Αυτό το μήνυμα στέλνουν τα Ηνωμένα Έθνη από τη Νέα Υόρκη. Και ήδη προδιαγράφεται ένα δυσοίωνο μέλλον στη διαδικασία καθώς η τουρκική πλευρά σπεύδει από τώρα να διαμηνύσει για το αρνητικό αποτέλεσμα, όπως μεταδίδει το philenews.com.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα, Στεφάν Ντουζαρίκ, ρωτήθηκε από το Αλ-Τζαζίρα εάν τα Ηνωμένα Έθνη θα τα παρατήσουν σε περίπτωση αποτυχίας της νέας τους προσπάθειας. Το ενδεχόμενο εγκατάλειψης των προσπαθειών από πλευράς Ηνωμένων Εθνών ήταν πάντα ένα ερώτημα που έμπαινε συνεχώς. Και ώς ένα βαθμό γινόταν προσπάθεια να ασκηθούν πιέσεις μέσω αναφορών περί “τελευταίας ευκαιρίας” ή για πιθανή εγκατάλειψη της διαδικασίας από τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο εκπρόσωπος του ΓΓ ΟΗΕ ξεκαθάρισε πως δεν μπαίνουν τελεσίγραφα και ούτε θα εγκαταλειφθεί η προσπάθεια από πλευράς του διεθνούς οργανισμού, εάν στην άτυπη προπαρασκευαστική συνάντηση της Γενεύης δεν υπάρξει αποτέλεσμα: “Δεν είναι δουλειά μας να θέτουμε τελεσίγραφα. Ότι αν δεν το κάνετε, θα τα παρατήσουμε, αν δεν συμβεί κάτι. Αν κοιτάξετε τη ροή των προσπαθειών μας για την Κύπρο, υπήρξαν θετικά, υπήρξαν και αποτυχίες”. Ο Στεφάν Ντουζαρίκ σημείωσε πως η Τζέιν Χολ Λουτ είναι σε διαβουλεύσεις με τα μέρη”. Τόνισε πως τα Ηνωμένα Έθνη πιστεύουν πως είναι “στιγμή ευκαιρίας” και ότι “είναι μια άτυπη συνάντηση και ελπίζουμε πάρα πολύ να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα”.

Η τουρκική πλευρά εμφανίζεται καθημερινά να στέλνει το μήνυμα ότι πάει στη Γενεύη για να τουμπάρει την όποια προσπάθεια για ομοσπονδιακή λύση, προκειμένου να επιτύχει αλλαγή της πορείας των συνομιλιών. Για την Άγκυρα, που καθορίζει το τοπίο των κινήσεων, υπάρχει ένα πολύ σαφές σχέδιο: να οδηγηθεί η συζήτηση σε αδιέξοδο ώστε να δικαιωθεί η θέση της πως ενόσω συνεχίζουν να συζητούν για λύση ΔΔΟ δεν θα βρεθεί διέξοδος και δεν υπάρξει λύση .

Ο διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής πλευράς Εργκιούν Ολγκιούν, δήλωσε πως το να υπάρξει επιβεβαίωση της “κυριαρχικής ισότητας” και του “ισότιμου διεθνούς καθεστώτος” των δύο πλευρών στην Κύπρο στην άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 θα καταστήσει δυνατή την εξεύρεση κοινού εδάφους για την έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό. Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ολγκιούν ανέφερε πως ο Τ/κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ έχει μοιραστεί με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, περιλαμβανομένων των ΗΕ, το νέο όραμα το οποίο υποστηρίζει πλήρως η Τουρκία.

Πρόσθεσε πως “είναι προφανές ότι το κυπριακό πρόβλημα, που συνεχίζεται για πέραν του μισού αιώνα, μπορεί να τερματιστεί μόνο με μια δίκαιη, ρεαλιστική και βιώσιμη συμφιλίωση, με αποδοχή των υφιστάμενων πραγματικοτήτων στη βάση της κυριαρχικής ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος των δύο κρατών].

Ο κ. Ολγκιούν ανέφερε πως η τουρκοκυπριακή πλευρά συνεχίζει να προετοιμάζεται σε σχέση με την άτυπη συνάντηση, μετά και την εργασία που έγινε την περασμένη βδομάδα με δικηγόρους και ακαδημαϊκούς που είχαν συμμετάσχει στη διαπραγματευτική διαδικασία, προσθέτοντας πως θα πραγματοποιηθούν ακόμη τρεις συναντήσεις την 1η, στις 3 και στις 9 Μαρτίου με 15 εμπειρογνώμονες και ακαδημαϊκούς που έλαβαν στο παρελθόν μέρος στη διαπραγματευτική διαδικασία και εργάστηκαν στο θέμα του Κυπριακού.

Ανέφερε πως επιπρόσθετα με αυτή την προετοιμασία για την άτυπη συνάντηση, η ειδική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, θα έχει συνάντηση με τον κ. Τατάρ στις 8 Μαρτίου και πως η αξιωματούχος των ΗΕ θα έχει συνάντηση και με τον ίδιο τον Ολγκιούν στις 9 Μαρτίου.

Περίμενε να ακούσει πρώτα την Άγκυρα

Ο Ερσίν Τατάρ φρόντισε για άλλη μια φορά να δείξει πως δεν μπορεί να πει οτιδήποτε πριν ακούσει την τοποθέτηση της Άγκυρας. Έτσι και στο θέμα της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών για την άτυπη πενταμερή, έκανε δήλωση αφού πρώτα άκουσε τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου και αφού είχε προηγηθεί και δήλωση του Ταχσίν Ερτουγλούρογλου.

Πρώτη έγνοια του Ερσίν Τατάρ ήταν να πει πως η ανακοίνωση της ημερομηνίας “είχε επίσης την έγκριση της τουρκοκυπριακής πλευράς”.

“Μια νέα βάση διαπραγματεύσεων είναι απαραίτητη για τη συμφιλίωση στην Κύπρο”, είπε, προσθέτοντας ότι “οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης που έχουν πραγματοποιηθεί σε βάση η οποία απέτυχε για πάνω από μισό αιώνα βρίσκονται τώρα στο παρελθόν και ότι ένας δίκαιος και διαρκής συμβιβασμός είναι εφικτός πάνω σε μια ρεαλιστική βάση”.

Ανέφερε ότι στην άτυπη συνάντηση, θα μοιραστούν με ειλικρίνεια και εποικοδομητικά τις λεπτομέρειες “του νέου οράματός τους”, το οποίο έχει την πλήρη υποστήριξη της Τουρκίας και βασίζεται στην κυρίαρχη ισότητα των δύο κρατών και στη συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

“Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ακούραστα για να κάνουμε το νησί της Κύπρου και την περιοχή μας ένα νησί σταθερότητας και ευημερίας”, πρόσθεσε.

Στις 7-9 Μαρτίου η Τζέιν Χολ Λουτ

Στις 7-9 Μαρτίου θα επισκεφθεί την Κύπρο η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέιν Χολ Λουτ, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ. Η επίσκεψη της κ. Λουτ εντάσσεται στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την άτυπη συνάντηση τύπου 5+1 για το Κυπριακό, στη Γενεύη, στις 27-29 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Τ/κ ηγέτη, Ερσίν Τατάρ. Αναμένεται επίσης να έχει συναντήσεις με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών. Πριν τις επαφές της με τις δύο πλευρές, η κ. Λουτ θα έχει, εξάλλου, συνάντηση με την Ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, και τα μέλη της ομάδας για το Κυπριακό στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ των ΗΕ, για να ενημερωθεί σε σχέση με τις όποιες εξελίξεις και επαφές γίνονται επί του εδάφους.

Πηγή: philenews.com, capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.