Ισραήλ: Κινητικότητα κοντά σε μυστική πυρηνική εγκατάσταση

Δορυφορικές φωτογραφίες, που αναλύθηκαν από το Associated Press (AP), έδειξαν κατασκευαστική δραστηριότητα κοντά στον πεπαλαιωμένο πυρηνικό αντιδραστήρα, στο Κέντρο Πυρηνικής Έρευνας Σιμόν Πέρες, στην έρημο Νεγκέβ, κοντά στην πόλη της Ντιμόνα

Στην περιοχή έχει γίνει εκσκαφή χώρου που ισοδυναμεί με το μέγεθος ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου ενώ το βάθος του εικάζεται ότι φτάνει αρκετά μέτρα κάτω από το έδαφος. Ο σκοπός της εκσκαφής δεν είναι ξεκάθαρος.

Φωτογραφία 1

Το συγκρότημα φιλοξενεί υπόγεια εργαστήρια, τα οποία κατασκευάστηκαν πριν από πολλές δεκαετίες. Σε αυτά γίνεται εκ νέου επεξεργασία των χρησιμοποιημένων ράβδων του πυρηνικού αντιδραστήρα, για την απόκτηση πλουτωνίου προς χρήση από το πρόγραμμα του Ισραήλ για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.

Φωτογραφία 2

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απέφυγε να απαντήσει σε λεπτομερείς ερωτήσεις του AP σχετικά με το έργο. Η χώρα ακολουθεί πολιτική αμφισημίας στο θέμα των πυρηνικών. Δεν παραδέχεται αλλά ούτε και αρνείται ότι διαθέτει πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ ανήκει στις τέσσερις χώρες, οι οποίες δεν προσχώρησαν ποτέ στη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των πυρηνικών όπλων.

Φωτογραφία 3 

Το Ισραήλ άρχισε την κατασκευή πυρηνικών όπλων καθώς, από το 1948, το έτος ίδρυσής του, είχε εμπλακεί αρκετές φορές σε πολέμους με τους Άραβες γείτονές του. Το αδήλωτο πρόγραμμα δημιουργίας ατομικών όπλων του προσέδωσε αποτρεπτική ισχύ εναντίον των κρατών που συνορεύουν μαζί του.

According to Foreign Minister Zarif, Iran is Violating the Nuclear Deal | The Tower

 O Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ, μιλώντας στο αγγλόφωνο κανάλι της κρατικής τηλεόρασης Press TV, διαμαρτυρήθηκε για τα δύο μέτρα και δύο σταθμά της διεθνούς κοινότητας : “Η οποιαδήποτε συνομιλία σχετικά με τις ανησυχίες που προκαλεί το πυρηνικό μας πρόγραμμα είναι απόλυτη ανοησία. Ας είμαστε ξεκάθαροι, είναι υποκρισία.”

Στη δεκαετία του 1960, το Ισραήλ υποστήριξε ότι η Αίγυπτος, ο αντίπαλός του τότε, είχε επιδοθεί σε προσπάθειες για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, προκειμένου να απομακρύνει την προσοχή από τις εργασίες του στη Ντιμόνα, κάτι που θα μπορούσε να επαναλαμβάνει και σήμερα με πρόσχημα το Ιράν.

Πηγή: Associated Press – AP

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.