Στις 27-29 Απριλίου, η Πενταμερής Διάσκεψη-παγίδα του ΟΗΕ: Η αντίστροφη μέτρηση για την Κύπρο

Οπως πολύ εύστοχα επισημαίνει και ο Μιχάλης Ιγνάτιου, η Ελληνική πλευρά δέχθηκε να πάει στη διάσκεψη μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα…

 

Τη σύγκληση άτυπης συνάντησης 5+1 για την Κύπρο, στις 27-29 Απριλίου, στη Γενεύη, ανακοίνωσε με γραπτή δήλωση το βράδυ της Τετάρτης, ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ.

«Μετά τις διαβουλεύσεις που διεξήγαγε εκ μέρους του Γ.Γ. η ανώτερη αξιωματούχος του ΟΗΕ, Τζέιν Χολ Λουτ, τους περασμένους μήνες, ο Γενικός Γραμματέας προτίθεται να συγκαλέσει μία άτυπη συνάντηση 5+1 για το κυπριακό ζήτημα, στη Γενεύη της Ελβετίας, από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου», ανέφερε ο κ. Ντουζαρίκ.

Όπως σημειώνει ο εκπρόσωπος του Γ.Γ., «ο σκοπός της συνάντησης θα είναι να προσδιοριστεί αν υπάρχει κοινό έδαφος για να διαπραγματευτούν τα μέρη μια διαρκή λύση του κυπριακού προβλήματος, εντός ενός προβλεπτού ορίζοντα».

Προκάλεσε εντύπωση πάντως ότι η Λευκωσία και η Αθήνα δέχθηκαν να λάβουν μέρος στην Πενταμερή-παγίδα εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας. Θα ξεκινήσει τη Μεγάλη Τρίτη και θα ολοκληρωθεί τη Μεγάλη Πέμπτη.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ: Η Κυβέρνηση της Πορτογαλίας ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητα του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες για δεύτερη θητεία στο αξίωμα.

Ο κ. Γκουτέρες θα ασκήσει τα καθήκοντα του ΓΓ “με αμεροληψία, αξιοσύνη και δεινότητα στον διάλογο”, διαβεβαίωσε χθες μέσω Twitter ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Ο κ. Κόστα διευκρίνισε πως απηύθυνε επιστολές για την υποψηφιότητα στα προεδρεία της Γενικής Συνέλευσης και του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. “Ο Γενικός Γραμματέας είναι ευγνώμων, αντιμετωπίζει με σεμνότητα την υποστήριξη αυτή και θα κάνει το παν για να φανεί αντάξιός της”, τόνισε ο εκπρόσωπός του, ο Στεφάν Ντουζαρίκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Γκουτέρες, 71 ετών, ήδη ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΓΣ του ΟΗΕ νωρίτερα φέτος ότι θα ήθελε να συνεχίσει στον ρόλο αυτό. Ο πρώην επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (2005-2015) και προηγουμένως Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας (1995-2002) ανέλαβε ΓΓ το 2017 και η θητεία του θα τερματιστεί στο τέλος της χρονιάς.

Ως εδώ, δεν έχει κανέναν αντίπαλο. Όπως ορίζει η άγραφη παράδοση, τα πέντε κράτη μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ (ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία, Βρετανία και Γαλλία) έχουν τον τελευταίο λόγο για τον διορισμό. Επικριτές της διαδικασίας τονίζουν πως δεν είναι διαφανής, ενώ πολλοί τάσσονται υπέρ της ιδέας να αναδειχθεί γυναίκα Γενική Γραμματέας για πρώτη φορά έπειτα από επτά δεκαετίες και πλέον.

Πηγή: hellasjournal.com

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.