Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Κοινό σχέδιο συζητούν οι «27» ενόψει της τουριστικής σεζόν

Το σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικού εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, το οποίο έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και κατά καιρούς έχει βρει συμπαραστάτες, θα αποτελέσει την Πέμπτη κυρίαρχο θέμα συζήτησης ανάμεσα στους αρχηγούς των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μία προσπάθεια να διασωθεί η τουριστική σεζόν που έρχεται.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ελλάδα και Ισπανία, με δεδομένη την επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, πιέζουν για τη γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά. Άλλωστε, ανήκουν στο μπλοκ των χωρών, στις οποίες η επιβολή lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορονοϊού επέφερε το 2020 βαθύτερη οικονομική ύφεση, με δεδομένο πως οι οικονομίες τους εξαρτώνται πολύ περισσότερο από επισκέψεις τουριστών.

Βέβαια, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, είναι ή πιο σωστά εμφανίζονται πιο διστακτικές. Αξιωματούχοι τους επισημαίνουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.

Σύμφωνα με Γάλλο αξιωματούχο, είναι «πρόωρη» η ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού. Και βέβαια στη Γαλλία θα πρέπει να επισημανθεί ότι η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή, με την κυβέρνηση να έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς.

Απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με διδοσικά εμβόλια, θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.

Σύμφωνα με το Reuters που έχει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, τονίζεται ότι υπάρχει η αναφορά ότι «ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού». Ωστόσο, επισημαίνεται ότι στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση.

Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν επίσης νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησης τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της Covid-19 μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορονοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.

Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά.

«Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ανώτερος αξιωματούχος κράτους μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.

Ωστόσο δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες. Παρά την επίσημη στάση ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.