Κορονοϊός: Το μυστήριο με μωρό που νόσησε – Είχε ιικό φορτίο 51.418 φορές μεγαλύτερο του συνηθισμένου

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αποτελεί για τους επιστήμονες η ασυνήθιστη περίπτωση ενός μωρού στις ΗΠΑ, το οποίο όχι μόνο νόσησε βαριά από κορονοϊό, αλλά βρέθηκε να έχει ιικό φορτίο 51.418 φορές (!) μεγαλύτερο του μέσου όρου για τους παιδιατρικούς ασθενείς. Επιπλέον, όταν έγινε η γενετική ανάλυση δείγματος από το μωρό, ανακαλύφθηκε σε αυτό μια άγνωστη παραλλαγή του κορονοϊού.

Το μυστηριώδες ιατρικό περιστατικό έγινε αντιληπτό στο Εθνικό Νοσοκομείο Παίδων στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την «Washinghton Post». Τα περισσότερα μικρά παιδιά με λοίμωξη Covid-19 σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, ενώ ακόμη και όταν χρειάζονται νοσηλεία, συνήθως περνάνε ήπια τη νόσο. Η επικεφαλής λοιμωξιολόγος του νοσοκομείου Ρομπέρτα ΝτεΜπιάζι ανέφερε ότι από μια περίπτωση δεν είναι δυνατό να εξαχθούν συμπεράσματα, αλλά είπε πως υπάρχουν ενδείξεις για μια νέα μετάλλαξη N679S. Κανένας δεν γνωρίζει αν το μωρό, που στο μεταξύ έχει αναρρώσει, αποτελεί ένα μεμονωμένο περιστατικό ή προάγγελος επερχόμενων πραγμάτων.

«Μπορεί να πρόκειται για απόλυτη σύμπτωση. Αλλά η συσχέτιση είναι αρκετά σαφής. Αν βλέπεις έναν ασθενή που έχει εκθετικά περισσότερο ιό και αυτός είναι μια τελείως διαφορετική παραλλαγή, πιθανώς αυτά τα δύο σχετίζονται», ανέφερε η δρ ΝτεΜπιάζι, η οποία διευκρίνισε ότι το απίστευτα υψηλό ιικό φορτίο του μωρού επιβεβαιώθηκε με δεύτερη μέτρηση.

Ο ιολόγος Τζέρεμι Λούμπαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης δήλωσε ότι από μόνο του το τόσο μεγάλο ιικό φορτίο του μωρού «είναι σοκαριστικό και αξιοσημείωτο». Πρόσθεσε όμως ότι επιφυλάσσεται να συμπεράνει αν «αυτό οφείλεται στη μετάλλαξη N679S ή απλώς στο ότι πρόκειται για ένα μωρό με ανώριμο ανοσοποιητικό σύστημα, κάτι που επιτρέπει στον ιό να αναπαράγεται ανεξέλεγκτα». Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη -η οποία στο μεταξύ έχει βρεθεί οκτώ ακόμη φορές στις ΗΠΑ, τέσσερις στην Αυστραλία και στην Ιαπωνία και μία στη Βραζιλία- είναι πιο επικίνδυνη για τα παιδιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.