Πρώτο ελπιδοφόρο σημάδι από τον εμβολιασμό στο Ισραήλ

Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τα τεκταινόμενα τους παγκόσμιους πρωταθλητές του εμβολιασμού, δηλαδή το Ισραήλ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Παρότι και οι δύο χώρες ήταν παγκόσμιες πρωταθλήτριες με το μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμού στο σύνολο του πληθυσμού, αντιμετώπιζαν ρεκόρ κρουσμάτων με αποτέλεσμα το Ισραήλ να αναγκαστεί να διευρύνει τις απαγορεύσεις σε οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στα Εμιράτα.

Όμως, το πρώτο ελπιδοφόρο σημάδι μετά και την δεύτερη δόση του εμβολίου στο Ισραήλ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού, φάνηκε από την μείωση των ασθενών που είχαν ανάγκη νοσηλείας, όσον αφορά τις ηλικίες άνω των 60 ετών. Που ούτως ή άλλως προηγήθηκαν στον εμβολιασμό.

3398E415 B792 4D49 9FC8 3B8ACD254F54
Η κίτρινη γραμμή αφορά άτομα άνω των 60 ετών που έκαναν και την δεύτερη δόση του εμβολίου όπως φαίνεται από την κάθετο

Ενώ λοιπόν στις ηλικίες κάτω των 60 η κατάσταση σε αυτούς τους ασθενείς που χρήζουν νοσηλείας είναι ίδια και χειρότερη, στις ηλικίες άνω των 60 ετών παρατηρείται πλέον σαφής μείωση στις ανάγκες νοσηλείας.

Απομένει να επιβεβαιωθεί όντως ότι αυτός ο ενθαρρυντικός δείκτης είναι αποτέλεσμα της δεύτερης δόσης του εμβολίου και όχι ένας συνδυασμός των απαγορεύσεών που επιβλήθηκαν μαζί με το εμβόλιο.

Η ανησυχία παραμένει φυσικά για τα άτομα κάτω των 60 ετών που το ποσοστό αυτών που χρειάζονται νοσηλεία δεν λεει να μειωθεί.

Όσον αφορά τα κρούσματα, παρατηρείται μία ελαφριά μείωση από το ιστορικό υψηλό που είχε καταγράψει πριν λίγες εβδομάδες στο Ισραήλ, παρά την έναρξη των εμβολιασμών. Αυτό ήταν και το σημείο που είχε προκαλέσει την μεγαλύτερη ανησυχία. Τώρα διαφαίνεται μία ελπίδα.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.