Ουγγαρία: Ξεκινά τους εμβολιασμούς με το Sputnik V – Γίνεται η πρώτη χώρα της ΕΕ

H Ουγγαρία οριστικοποίησε την απόφασή της για χρήση του εμβολίου της Sputnik-V και γίνεται η πρώτη χώρα που θα το χορηγήσει σε πολίτες της, ξεκινώντας από σήμερα.

“Σήμερα, αρχίζουμε να εμβολιάζουμε με το εμβόλιο Sputnik V, αυτό θα γίνει στους σταθμούς εμβολιασμού που έχουν ορίσει οι αρχές”, δήλωσε η Σεσίλα Μίλερ στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου.

“Αρχικά, υπάρχουν 2.800 διαθέσιμες δόσεις”, πρόσθεσε.

Η Ουγγαρία ήταν ήδη η πρώτη χώρα της ΕΕ που ενέκρινε το Sputnik V τον περασμένο μήνα, παραγγέλνοντας δύο εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν στη διάρκεια τριών μηνών, αρκετές για να εμβολιάσει ένα εκατομμύριο πολίτες.

Η Βουδαπέστη βρίσκεται συχνά σε σύγκρουση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και επέκρινε πολλές φορές τη διαδικασία έγκρισης και αγοράς εμβολίων από τις Βρυξέλλες, η οποία είναι πολύ αργή, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

Αφού αρχικά συνάντησε επιφυλάξεις, το ρωσικό εμβόλιο έπεισε στη συνέχεια τους ειδικούς για την αποτελεσματικότητά του. Το εξειδικευμένο ιατρικό περιοδικό Lancet δημοσίευσε αποτελέσματα σύμφωνα με τα οποία το Sputnik V είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% απέναντι στις συμπτωματικές μορφές της Covid-19.

Στα τέλη Ιανουαρίου, η ουγγρική κυβέρνηση ήταν επίσης η πρώτη από τους “27” που ενέκρινε το εμβόλιο της κινεζικής εταιρίας Sinopharm, γνωστοποιώντας πως παρήγγειλε πέντε εκατομμύρια δόσεις.

“Αν η Ουγγαρία αρχίσει να χρησιμοποιεί το κινεζικό εμβόλιο Sinopharm στο προσεχές μέλλον, περισσότεροι από 2,5 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορέσουν έχουν εμβολιασθεί έως το Πάσχα”, δήλωσε ο Ορμπάν σήμερα στο ραδιόφωνο.

“Κάθε μέρα που θα περιμέναμε τις Βρυξέλλες, θα χάναμε εκατό ζωές Ούγγρων”, είπε. “Γιατί να πρέπει να σκεφθούμε πως οι Ευρωπαίοι ειδικοί είναι πιο έξυπνοι από εμάς, έχω περισσότερη εμπιστοσύνη στο ουγγρικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας (NNK) απ’ ό,τι σε εκείνο των Βρυξελλών”.

Εκτός από το κινεζικό και το ρωσικό εμβόλιο, τα οποία δεν προτιμά ο πληθυσμός, η Ουγγαρία έχει “μέχρι σήμερα αγοράσει 19,5 εκατ. δυτικά εμβόλια”, διευκρίνισε ο Ούγγρος πρωθυπουργός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.