Bloomberg: Έως $9,2 τρισ. το κόστος από μια αποτυχία να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πλανήτης

Η καθυστέρηση των εμβολιασμών στις πιο φτωχές χώρες δημιουργεί τον κίνδυνο η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας να καθυστερήσει ή ακόμα και να εκτροχιαστεί, προειδοποιεί το Bloomberg σε σημερινό του άρθρο.

Σύμφωνα με το Vaccine Tracker του Bloomberg, περίπου 4,54 εκατ. δόσεις έγιναν καθημερινά την προηγούμενη εβδομάδα σε παγκόσμιο επίπεδο, αν και η κατανομή είναι πολύ μακριά από το να χαρακτηριστεί ισορροπημένη. Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο καταλαμβάνουν περίπου το 40% από τις 119,8 εκατ. δόσεις που έχουν γίνει παγκοσμίως.

Οι αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες παραμένουν, με διαφορά, πολύ πίσω στους εμβολιασμούς. Στην Αφρική, μόνο η Αίγυπτος, το Μαρόκο, οι Σεϊχέλες και η Γουινέα εμφανίζονται να έχουν ξεκινήσει τους εμβολιασμούς. Ένα μεγάλο μέρος της κεντρικής Ασίας και της κεντρικής Αμερικής δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει ή κινούνται με πολύ αργούς ρυθμούς.

Αυτό σημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες κινδυνεύουν να μείνουν ακόμα πιο πίσω οικονομικά, περιορίζοντας τα περιθώρια της ανάκαμψης ακόμα και στις χώρες που θα έχουν πετύχει τον πλήρη εμβολιασμό λόγω της αναιμικής ζήτησης στα προϊόντα τους και των προβλημάτων στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Ακόμα χειρότερα, το να μην καταπολεμηθεί παντού η νόσος Covid-19 θα εμποδίσει τον περιορισμό των μεταλλάξεων του ιού, πυροδοτώντας νέες κρίσεις.

“Με τις μεταλλάξεις του ιού, καμία χώρα δεν είναι ασφαλής μέχρι να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πλανήτης και να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης”, σημειώνει ο Chua Hak Bin, οικονομολόγος της Maybank Kim Eng Research Pte στη Σιγκαπούρη.

Μια πρόσφατη μελέτη του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η άνιση κατανομή των εμβολίων θα μπορούσε να στερήσει από την παγκόσμια οικονομία έως και 9,2 τρισ. δολ. σημειώνει το Bloomberg.

Μια παρόμοια έρευνα του Rand Corporation εκτιμά ότι το ετήσιο κόστος θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 τρισ. δολ. Η παγκόσμια ανάπτυξη αυτό το έτος ενδεχομένως να είναι το μισό από την πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας για 4% εάν η διανομή των εμβολίων δεν προχωρήσει αρκετά γρήγορα, σημειώνει η επικεφαλής οικονομολόγος, Carmen Reinhart.

Οι οικονομολόγοι του Bloomberg, Ziad Daoud και Scott Johnson προειδοποιούν εξάλλου ότι ο “αργός ρυθμός των εμβολιασμών συνιστά μεγάλο κίνδυνο στο outlook. Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση του ιού σημαίνει ότι οι αναδυόμενες οικονομίες θα συνεχίσουν να υποαποδίδουν μακροπρόθεσμα. Ο ιός θα μπορούσε να περιπλέξει τα προβλήματα στις αναδυόμενες και η στασιμότητα να συνεχιστεί”.

Το Peterson Institute for International Economics θέτει ξεκάθαρα το δίλημμα που θέτει ο λεγόμενος εθνικισμός των εμβολίων σε μελέτη που έδωσε στη δημοσιότητα με τίτλο: “Η πανδημία δεν θα είναι υπό έλεγχο πουθενά μέχρι να ελεγχθεί παντού”.

“Εφόσον υπάρχει μια ανεξέλεγκτη υγειονομική κρίση κάπου, δεν είναι απλά ένα τοπικό οικονομικό πρόβλημα, είναι ένα παγκόσμιο οικονομικό πρόβλημα”, αναφέρει η Monica de Bolle, ανώτατο στέλεχος του Peterson η οποία συνέγραψε την έκθεση. “Ωστόσο, δυστυχώς, δεν νομίζω ότι κανείς προετοιμάζεται για να κάνει κάτι για αυτό”.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.