Bloomberg: Ο κόσμος θα χρειαστεί επτά χρόνια για να επιστρέψει στην κανονικότητα

Πότε θα τελειώσει η πανδημία; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που πλανάται σχεδόν σε όλο τον πλανήτη από τότε που ο κορωνοϊός «πήρε κεφάλι» επιβάλλοντας την υγειονομική κρίση και τους περιορισμούς στην καθημερινότητα του κόσμου.

Η απάντηση στην ερώτηση βρίσκεται στους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με το Bloomberg, που έχει δημιουργήσει μία μεγάλη βάση δεδομένων για τον Covid-19 από όλο τον κόσμο, περισσότερες από 119 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί παγκοσμίως.

Αξιωματούχοι των ΗΠΑ, όπως ο Άντονι Φάουτσι, έχουν εκτιμήσει ότι θα χρειαστεί να εμβολιαστεί το 70% έως 85% του πληθυσμού ώστε να επανέλθουν τα πράγματα στο φυσιολογικό.

Το Vaccine Tracker του Bloomberg δείχνει ότι ορισμένες χώρες σημειώνουν πολύ ταχύτερη πρόοδο από άλλες, θέτοντας ως στόχο τον εμβολιασμό του 75% του πληθυσμού χορηγώντας εμβόλια δύο δόσεων.

Το Ισραήλ, για παράδειγμα, έχει «ξεφύγει» στην κούρσα των εμβολιασμών. Πρόκειται για την χώρα με το υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού στον κόσμο, και στοχεύει να εμβολιάσει το 75% του πληθυσμού μέσα σε μόλις δύο μήνες.

Οι ΗΠΑ θα φτάσουν σε αυτό το ποσοστό προς το τέλος του χρόνου, αν και η Βόρεια Ντακότα θα μπορούσε να φτάσει τον στόχο έξι μήνες νωρίτερα από το Τέξας.

Με τους εμβολιασμούς επίσης να γίνονται ταχύτερα στις πλουσιότερες χώρες της Δύσης από τον υπόλοιπο κόσμο, το Bloomberg υπολογίζει ότι ο κόσμος θα χρειαστεί συνολικά επτά χρόνια, με τον τρέχοντα ρυθμό, για να επιστρέψει στην κανονικότητα.

Ο δείκτης του Bloomberg κατέληξε σε αυτή την εκτίμηση υπολογίζοντας τον κυλιόμενο μέσο όρο εμβολιασμών, πράγμα που σημαίνει ότι καθώς αυξάνονται οι εμβολιασμοί θα μειώνεται ο χρόνος που απαιτείται για να επιτευχθεί ο στόχος του 75%.

Το Bloomberg επισημαίνει μάλιστα ότι οι αριθμοί θα αλλάζουν συνέχεια, και ειδικά κατά τις πρώτες ημέρες της διάθεσης των εμβολίων, ενώ ενδέχεται επίσης να διαταραχθούν οι λόγω προσωρινών διακοπών.

Το ποσοστό εμβολιασμού στον Καναδά μειώθηκε, για παράδειγμα, κατά το ήμισυ τις τελευταίες εβδομάδες μετά από αναφορές καθυστερήσεων στις αποστολές των εμβολίων.

Βάσει του τελευταίου ποσοστού εμβολιασμού του Καναδά, θα χρειαστούν περισσότερα από 10 χρόνια για να φτάσει το 75%.

Αυτό μπορεί να αφυπνίσει τους πολιτικούς και τους αξιωματούχους υγείας του Καναδά, αλλά δεν σημαίνει ότι η χώρα είναι καταδικασμένη σε μια δεκαετία κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Ο Καναδάς διαθέτει συμβόλαια που του επιτρέπουν να αγοράσει περισσότερες δόσεις εμβολίων ανά άτομο από οποιαδήποτε άλλη χώρα και τα ποσοστά εμβολιασμού του αναμένεται να αυξηθούν.

Ο ρυθμός των εμβολιασμών είναι πιθανό να επιταχυνθεί περαιτέρω καθώς διατίθενται περισσότερα εμβόλια.

Μερικοί από τους μεγαλύτερους κόμβους παραγωγής εμβολίων στον κόσμο στην Ινδία και το Μεξικό ξεκινούν τώρα την παραγωγή.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, υπάρχουν πάνω από 100συμφωνίες για περισσότερες από 8,5 δισεκατομμύρια δόσεις των εμβολίων.

Επίσης, μόνο το ένα τρίτο των χωρών έχει ξεκινήσει τις εκστρατείες εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί προσφέρουν προστασία από τον Covid-19 μέσα σε λίγες εβδομάδες από τη χορήγηση των εμβολίων.

Ωστόσο, απαιτείται ο εμβολιασμός σημαντικού μέρους του πληθυσμού ώστε να ανακοπεί η διάδοση του ιού.

Διαφορετικά εφόσον εμβολιαστούν μερικά άτομα σε μια κοινότητα εμβολιαστούν, ο ιός μπορεί να συνεχίσει να εξαπλώνεται χωρίς έλεγχο.

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι παίρνουν το εμβόλιο, θα χτίζεται μια συλλογική άμυνα ενάντια στον ιό, το γνωστό «τείχος ανοσίας».

Στην επιστημονική κοινότητα, υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις για το πότε επιτυγχάνεται αυτό το «τείχος ανοσίας».

Επιτυγχάνεται όταν εμβολιαστούν αρκετά άτομα με αποτέλεσμα να υπάρχει μετρήσιμη επίδραση στην ταχύτητα μετάδοσης;

Αυτό θα μπορούσε να ξεκινήσει πολύ πριν το 75%. Άλλοι το ορίζουν ως το σημείο όπου οι εστίες δεν μπορούν πλέον να διατηρηθούν.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.