Ναβάλνι: Καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3,5 ετών – Κατηγόρησε ξανά τον Πούτιν

Το δικαστήριο Σιμόνοφσκι της Μόσχας αποφάσισε να καταδικάσει τον πολιτικό της εξωκοινοβουλευτικής αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σε 3,5 έτη φυλάκισης. Η ποινή φυλάκισης σε 3,5 χρόνια με αναστολή που του είχε επιβληθεί το 2014 για την υπόθεση Yves Rocher μετατράπηκε σε ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Ωστόσο ο Ναβάλνι θα παραμείνει στην φυλακή μικρότερο διάστημα, και συγκεκριμένα για 2 χρόνια και 8 μήνες, καθώς για αρκετούς μήνες βρίσκονταν σε κατ’ οίκον περιορισμό και η περίοδος αυτή θα συμψηφισθεί με την ποινή που του επιβλήθηκε. Είναι η πρώτη φορά που ο Ναβάλνι θα εκτίσει ποινή φυλάκισης. Ο δικηγόρος του Ναβάλνι δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση.

Οι υποστηρικτές του Ναβάλνι, μετά την απόφαση του δικαστηρίου απηύθυναν έκκληση για νέες διαμαρτυρίες στο κέντρο της Μόσχας, το οποίο όπως μεταδίδουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης έχει αποκλεισθεί από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στο μεταξύ ο ιστότοπος OVD-info ανακοίνωσε ότι σήμερα συνελήφθησαν έξω και πέριξ του δικαστηρίου περισσότερα από 300 άτομα.

Ναβάλνι: Κατηγόρησε ξανά τον Πούτιν ως διοργανωτή της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του

Ο επικριτής του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι μιλώντας σήμερα στο δικαστήριο, κατηγόρησε εκ νέου τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ως διοργανωτή της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του όπως και της ποινική του δίωξης.

«Αποδείχθηκε ότι για να υπερισχύσει του πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πολιτικό κόμμα, χρειάζεται απλώς να τον σκοτώσει με χημικό όπλο», είπε ο Ναβάλνι, χαρακτηρίζοντας τον Πούτιν ως έναν υπαλληλίσκο, τον οποίο τυχαία τοποθέτησαν στο προεδρικό θώκο, ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε σε ντιμπέιτ, και αυτή είναι η μοναδική του μέθοδος, να προσπαθεί να σκοτώνει ανθρώπους».

Ο εισαγγελέας και ο δικαστής διέκοψαν αρκετές φορές τον Ναβάλνι, λέγοντας του ότι τα όσα λέει δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για την οποία δικάζεται και πως δεν βρίσκεται σε συγκέντρωση. Ωστόσο παρά τις παραινέσεις των δικαστών ο Ναβάλνι κατήγγειλε τις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υποστήριξης τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, που υπήρξαν οι μεγαλύτερες της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια.

«Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη δίκη είναι να τρομάξεις έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Κάποιος φυλακίζεται για να τρομάξουν εκατομμύρια». «Δεν θα μπορέσεις να φυλακίσεις ολόκληρη τη χώρα!», έλεγε αναφερόμενος στον Πούτιν για τον οποίο είπε μεταξύ άλλων ότι «ο Πούτιν θα περάσει στην ιστορία ως δηλητηριαστής εσωρούχων».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ναβάλνι σε βίντεο που είχε αναρτήσει, παρουσίαζε την τηλεφωνική συνομιλία με έναν πράκτορα της FSB τον οποίο όπως ισχυρίσθηκε είχε παγιδεύσει υποδυόμενος κάποιον ανώτερο του, με αποτέλεσμα ο πράκτορας να αποκαλύψει ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα εσώρουχά του, που είχαν κλέψει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψη τους στη Σιβηρία.

Πηγές : Reuters-TASS, Novaya Gazeta

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.