Μάας και Μπορέλ έλεγαν στους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ πόσο καλή είναι η Τουρκία – Η Ελλάδα είπε: «Δίκαιο της Θάλασσας»

Μάας και Μπορέλ οι καλύτεροι φίλοι της Τουρκίας. Την παρουσίασαν σχεδόν εξημερωμένη στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών. Η Ελλάδα από την πλευρά της κατέστησε σαφές σε όλους ότι, η Τουρκία οφείλει να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS – United Nations Convention on the Law of the Sea). Αυτό θεωρεί η ελληνική πλευρά απτό βήμα ουσιαστικής προόδου.

Η συζήτηση για την Τουρκία στο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξήχθη, όπως πληροφορούμαστε, κάτω από το θέμα των «Τρέχουσων Εξελίξεων».

Κατά της συζήτησης, ο Τζοσέπ Μπορέλ και ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας ενημέρωσαν για τις επαφές που είχαν τις προηγούμενες ημέρες με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κύριο συμπέρασμα από τις επαφές τους ήταν ότι διαφάνηκε διάθεση από πλευράς Τουρκίας για ενίσχυση των ευρωτουρκικών σχέσεων.

Όπως υποστήριξαν οι παραπάνω, είναι σε αυτό το πλαίσιο, που η Τουρκία φαίνεται να διέκοψε στην παρούσα φάση τις παραβιάσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο, που ξεκίνησαν οι διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, ενώ η Άγκυρα δείχνει να έχει θετική διάθεση για εμπλοκή της ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό και για επανέναρξη των συνομιλιών, αναφέροντας ότι «δεν είναι δογματικοί» ως προς τον επιδιωκόμενο στόχο των συνομιλιών.

Από τη συζήτηση, προκύπτει μια θετική πρώτη αποτίμηση για τις πρόσφατες δηλώσεις και ενέργειες της Τουρκίας.

Όλοι, όμως, τόνισαν ότι η ΕΕ οφείλει να είναι επιφυλακτική και όχι αφελής αναμένοντας όπως η «επίθεση φιλίας» της Άγκυρας συνοδεύεται από συγκεκριμένα βήματα, με συνέχεια, συνέπεια και σε βάθος χρόνου.

Μέσα στο πλαίσιο της συζήτησης, εκφράστηκε η εκτίμηση ότι η «νέα» προσέγγιση της Τουρκίας ενδεχομένως να οφείλεται στους ακόλουθους παράγοντες: Την απειλή των κυρώσεων, την οικονομική κατάσταση στη χώρα και την εκλογή Μπάιντεν στις ΗΠΑ.

Η Ελληνική πλευρά τόνισε ότι απομένει να γίνουν απτά βήματα ουσιαστικής προόδου σε θέματα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος για τη χώρα μας, όπως η συνεχιζόμενη τουρκική παραβατικότητα, το casus belli, η μη συμμόρφωση προς το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί μέρος του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.

Εδώ οφείλουμε ως TRIBUNE να υπενθυμίσουμε ότι Μπορέλ και Μάας «διαπραγματεύτηκαν» τα υποθαλάσσια κοιτάσματά μας με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τουλάχιστον αυτό είπαν και μάλλον αυτός είναι ο σχεδιασμός τους, δηλαδή η Γερμανία να αρπάξει με την Τουρκία ως «μπροστινή» ελλαδικά και κυπριακά κοιτάσματα και σε συνεργασία με τη Ρωσία να «αποκρούσουν» τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου δεν θα μπορούν να εγγυηθούν την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης με την Τουρκία μέσα σε αυτά.

Η αλαζονική και αμετροεπής Τουρκία θα έχει ακόμα ένα «χαρτί» να εκβιάζει τη Δύση.

Μόνη αποδεκτή λύση είναι το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.