Ο ισραηλινός «Σιδηρούς Θόλος» θα προστατεύει αραβικές χώρες του Κόλπου

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, το Ισραήλ συμφώνησε να αναπτυχθούν συστοιχίες του ισραηλινού αντιαεροπορικού – αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» (Iron Dome) σε αραβικά κράτη του Κόλπου.

Συγκεκριμένα, το Ισραήλ συμφώνησε να αναπτυχθούν από τις Ηνωμένες Πολιτείες ισραηλινές συστοιχίες «Σιδηρούς Θόλος» στην περιοχή του Κόλπου, σημειώνοντας ότι «η έγκριση ήρθε στο πλαίσιο της υπογραφής συμφωνιών ομαλοποίησης μεταξύ του Ισραήλ και των κρατών του Κόλπου και αντιμετώπισης του σκηνικού έντασης με το Ιράν».

Ισραηλινοί αξιωματούχοι ασφαλείας αρνήθηκαν, σύμφωνα με τον Haaretz, να αποκαλύψουν τα ονόματα των χωρών του Κόλπου στις οποίες θα τοποθετηθούν οι συστοιχίες «Σιδηρούς Θόλος», σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «ο στρατός των ΗΠΑ θα αναπτύξει συστοιχίες “Σιδηρούς Θόλος” που αγόρασε πρόσφατα από το Ισραήλ σε ορισμένες χώρες του Κόλπου».

Η εφημερίδα επεσήμανε ότι η Αμερική θα αναπτύξει επίσης συστοιχίες «Σιδηρούς Θόλος» σε στρατιωτικές βάσεις στην Ευρώπη και την Άπω Ανατολή και ότι θα λειτουργούν μόνο από τις αμερικανικές δυνάμεις.

Λόγω της ευαισθησίας του θέματος για τους Αμερικανούς, Ισραηλινοί αξιωματούχοι αρνούνται να αποκαλύψουν σε ποιες χώρες θα αναπτυχθούν οι συστοιχίες.

Ωστόσο, το Ισραήλ έδωσε σιωπηρή συμφωνία στους Αμερικανούς να τοποθετήσουν τις συστοιχίες σε βάσεις τους στον Κόλπο για να υπερασπιστούν τις δυνάμεις τους από επιθέσεις του Ιράν και των συμμάχων του, σύμφωνα με Ισραηλινούς αξιωματούχους.

Τον Σεπτέμβριο του 2018, μια σαουδαραβική εφημερίδα ανέφερε ότι το Ριάντ υπέγραψε συμφωνία για την αγορά μιας συστοιχίας «Σιδηρούς Θόλος» από το Ισραήλ με τους Αμερικανούς να ενεργούν ως μεσολαβητές.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έσπευσε τότε να διαψεύσει ότι μια τέτοια συμφωνία είχε υπογραφεί – αλλά δεν αρνήθηκε ότι οι Σαουδάραβες είχαν ζητήσει να αγοράσουν το σύστημα.

Αυτό που επισημαίνεται είναι ότι οι συστοιχίες θα προστατεύουν τις αμερικανικές βάσεις.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.